Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 22.12.2009.
19:43
Vestionline A

Rusija šalje majmune na Mars

Rusija planira da pošalje majmune na putovanje do Marsa. Iako će se za majmune na dugom putu do 'Crvene planete' brinuti robotizovani svemirski brod, ova odluka šokirala je udruženja za zaštitu životinja.

Majmuni astronauti: Glavni aduti Rusa za povratak u kosmos
 

Tokom 520-dnevne misije, o majmunima će se brinuti robot koji će ih hraniti i čistiti. Rusi su izjavili da je slanje ljudi rizično zbog dužine puta, ali i kosmičkog zračenja.

Ovo nije prvi put da Rusi žele da lansiraju majmune u svemir. To su već ostvarili 1983. godine, kada su ih uspešno poslali u orbitu.

"Imamo planove da se ovako vratimo u svemir", izjavio je Zurab Mikvabia, direktor Instituta za eksperimentalnu patologiju i terapiju u Gruziji. Ta institucija je nabavljala majmune za ruske svemirske projekte 80-ih.

Mikvabia dodaje kako se Institut već nalazi u pregovorima s ruskom Akademijom za kosmonautiku oko pripremanja majmuna za simuliranu misiju do Marsa koja će postati temelj za stvarno lansiranje.

Takva bi misija bila svojevrsni nastavak projekta "Mars-500", nastalog u saradnji ruske i evropske svemirske agencije (ESA), u kojem je ranije ove godine šest dobrovoljaca bilo zatvoreno u kapsuli u Moskvi na 120 dana kako se simuliralo putovanje do Marsa.

"Ranije je ovaj program bio usmeren na slanje kosmonauta u svemir. Ali uzevši u obzir dužinu puta do Marsa i uticaj kosmičkog zračenja protiv koga nemamo adekvatnu zaštitu, odlučeno je da bi bilo bolje poslati majmune", objasnio je Mikvabia.

Procene dužine putovanja do Marsa zavise od vrste misije, a ESA predlaže 'kružno' putovanje koje bi trajalo 520 dana, ili oko godinu i po.

Ukoliko Rusija nastavi s realizacijom planova za slanje majmuna do Marsa, gruzijski  Institut bi postao zatvorena 'biosfera' u kojoj će životinje biti držane na duži period da bi se tako pripremile za svemirsko putovanje.

 

Životinje u svemiru

 

Još 1940. pojedine države su eksperimentalno slale rakete u svemir. Te su rakete nosile putnike iz životinjskog carstva, s obzirom da se nije znalo kakve opasnosti očekuju buduće astronaute.

 

SAD su još 1946. godine u V2 raketi lansirale u svemir voćne mušice. Ista raketa je 1949. godine u svemir ponela majmuna. Brojni su majmuni poslati u svemir u sledećih nekoliko decenija, snabdeveni posebnim senzorima i napravama koje su merile njihove životne funkcije.

 

Able i Baker su 1959. godine postali prvi majmuni koji su uspeli da prežive let u svemir. Od 1950. godine nadalje, SAD su u svemir masovno slale miševe.

 

 

 

Godine 1960. Sovjetski je Savez u svemir lansirao dva psa: Belku i Strelku koje su se kući vratile žive, da bi 1957. u "Sputniku 2" u svemir poslali Lajku kerušu koja nije bila te sreće.

 

I Lajka i mnoge druge “svemirske životinje” stradale su tokom svojih putovanja. Mnoge od njih su namerno žrtvovane - poput Lajke - s obzirom da za Sputnik 2 nije bio predviđen povratak na Zemlju.

 

 

Od ostalih životinja u svemir su eksperimentalno slali i žabe, mačke, ose, kornjače, ribe, paukove, puževe i mrave.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online