Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 21.12.2009.
12:00
Ekipa "VESTI" A

Srbima u Frankfurtu traže vize?!

Dok u Cirihu i Minhenu nije bilo većih problema za naše putnike, na frankfurtskom aerodromu Srbe zadržali jer nisu imali vizirane pasoše

Ana i Aleksandar Vujić
 

Prvi avion koji je u subotu 19. decembra krenuo u podne iz Beograda i nepuna dva sata kasnije sleteo na frankfurtski aerodrom, nije bio pun, ali su u njemu bili i prvi putnici iz Srbije kojima od ovog datuma ne trebaju vize za putovanje u EU. Međutim, na pasoškoj kontroli u Frankfurtu je došlo do problema, jer su policajci za ulaz u Nemačku tražili vize.
 

Ranka Prica iz Ofenbaha, koji je doputovao ovim avionom, ispričao je "Vestima" šta se dogodilo.
 

Zahvalna starica

"Molim vas da se u prvom redu u moje ime zahvalite službeniku "Jata" na aerodrumu u Beogradu koji je zaustavio avion kako bih stigla jer koristim invalidska kolica", rekla je Kosovaka Maljković (70) iz Beograda koju je čekao zet Srđan. - "Mojoj sreći nema kraja da baš na slavu ćerke Vesne i zeta Srđana stižem posle 18 godina! Bože mili, zašto su onaj naš lepi svet kaznili tako dugo, kao da nisu isti kao i oni", dodala je ova starica.

"Ispred mene u redu za pasošku kontrolu bio je čovek koji nije imao vizu i policajac mu je rekao da ne može da uđe u Nemačku. Čovek je bio zatečen i pokazivao je dokumenta, kod koga ide i koliko ostaje. Pokušao sam da pomognem, pošto govorim nemački, i rekao policajcu da putnici iz Srbije od 19. decembra ne trebaju vize", priča Prica.
 

"Mi ne znamo ništa, nemamo tu informaciju - odbrusio je nemački službenik, a onda podrugljivo upitao da to Prica nije pročitao u "Bildu" kojim slučajem.
 

Ranko mu je objasnio da je u petak na subotu u Brisel sleteo prvi avion iz Beograda, gde je bez viza sletela grupa od 50 učesnika projekta "Evropa za sve" i da je to gledao na televiziji.
 

"Policajac se nije se obazirao, već je samo dao znak da će puštati samo putnike sa regulisanim boravkom, a ostalima, koji nemaju vize, rekao je da stanu sa strane i sačekaju", priča sagovornik "Vesti".
 

Šta se dalje događalo sa ovim ljudima, nismo uspeli da saznamo. U poslovnici "Jata" na aerodromu nam je rečeno da je diskreciono pravo nemačke policije da zadrži putnike.
 

Reporter "Vesti" je dočekao u subotu "Lufthanzin" avion iz Beograda. Tek nekoliko naših ljudi je doputovalo ovim letom, a među njima uglavnom su svi imali boravišnu nemačku vizu. U toj grupi bio je i dirigent i kompozitor Aleksandar Vujić za suprugom Anom, koje je nemački službenik zadržao zbog novog pasoša.
 

"Poneo sam stari pasoš u kojem imam dozvolu boravka u Nemačkoj, ali sam izvadio i novi pasoš. Pokazao sam službeniku novi pasoš, jer računam, sada nam više ne trebaju vize. On je odmah počeo da komentariše, tražio je još neku potvrdu. Onda sam mu pokazao i plavi nevažeći pasoš, u kojem imam dozvolu boravka. On me je upitao: "A kako ćete onda ući u Nemačku?" Rekao sam mu: "Pa vrlo jednostavno, više nam ne trebaju vize." U tom času moja supruga, koja je bila na drugom šalteru, prišla je i rekla da sam joj muž. Tada je službenik s visine rekao: "Pa zašto niste išli na isti šalter?" Ja sam mu odgovorio: "A šta bi bilo da nisam oženjen?", prepričava za "Vesti" Vujić.

(Opširnije u štampanom izdanju "Vesti" za 21. 12.)

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Radost u skromnom domu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online