Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Sreda 31.08.2011.
15:10
Srna A

Nemačka štampa: Arogancija Anegele Merkel u Beogradu

Nemački list "Mitelbajeriše cajtung" kritikovao je nemačku kancelarku Angelu Merkel da je svojim nastupom u Beogradu samovoljno postavila barikadu širenju EU na istok tako što je diktirala Srbiji dodatne uslove.

Nemački list smatra da bi bez Srbije na severu Kosmeta nastao još veći haos: Angela Merkel i Boris Tadić u Beogradu

"Potpuno je nejasno šta Nemačka želi da postigne svojom arogancijom. Kolateralna šteta već je vidljiva: Merkelova je isprovocirala neke članice Unije. Ona je tražila od predsednika Borisa Tadića da se odrekne uticaja na srpskom severnom delu Kosova, pre nego što Beograd produži ka Evropi. Tadić je to odmah odbio, a zatim još jednom, pre nekoliko dana, ponovio pred celokupnom srpskom javnošću", navodi list.


"Mitelbajeriše cajtung" dodaje da "ništa neće pomoći ako se Beograd jednostavno odrekne svog tamošnjeg uticaja".

"Euleks nije u stanju da popuni vakuum koji bi nastao. Prištinska vlada sa nestrpljenjem čeka da umaršira na sever Kosova, a to bi bio debakl. Nadležni ne mogu ništa da urade za mir i red, ionako imaju problema da isuše 'močvaru korupcije' koja caruje Kosovom", nastavlja nemački list.

Merkelova je u Beogradu proročanski poručila "da se sve mora uraditi kako bi bili izbegnuti jednostrani koraci", što je bila mala packa Tačijevoj vladi u Prištini, koja je u julu poslala specijalnu policiju na sever. Ipak, to nije bilo odlučno distanciranje od nasilja.

Eventualni uspeh u pregovorima Beograda i Prištine "smanjili bi opasnost od jednostranih akcija", zaključila je Merkelova. To može da znači: "Ako vi Srbi ne doprinosite pregovorima, Priština će ponovo moći da pošalje specijalnu policiju", komentariše "Mitelbajeriše cajtung" i dodaje da bi epilog bile kolone izbeglica kao pre 12 godina.

POVEZANE VESTI

Sreda 31.08.2011. 15:17
Све је тачно осим да се више неће десити колоне, научили су Срби лекцију из Крајине да се у БГ не треба уздати.
Sreda 31.08.2011. 15:18
bravo za ove novine iz Minhena,da je srece da ima vise ovakvih realnih izvestaja iz Evrope
Sreda 31.08.2011. 16:33
Док то Београд не схвати, српски политичари ће глумити изненађење пред Ангелом Меркел, а српски грађани и држава ће глумити кандидата за чланство у ЕУ. Европска Унија неће глумити у том српском филму. Она ће режирати, у последњем чину европске драме Србије на крају може да опали и неки знатно већи калибар. Знамо то из 1914. и 1941. године, зар не? Ако се не сећате бајатих изјава немачког амбасадора, ко су били окупатори Србије из светских ратова, сигурно знате! Или мислите да то у савременој политици уопште није важно...Наши политички глумци и поред ове драме и даље нас заглупљују и треже од нас да верујемо да "Европа нема алтернативу".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online