Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 27.08.2011.
11:13
Beta A

"Libija - novi Balkan"

Sadašnje stanje u Libiji bi donekle moglo da se uporedi sa situacijom na Balkanu posle pada (Slobodana) Miloševića, gde su SAD i zapadni saveznici i posle 10 godina još u tom regionu, ocenio je američki politički analitičar Brus Fajn.

On je u razgovoru za Glas Amerike rekao da ukoliko opozicioni Prelazni nacionalni savet ne uspe brzo da obnovi red i mir u zemlji SAD i zapadni saveznici bi mogli da ostanu u Libiji što bi izazvalo "odbojnost i nezadovoljstvo lokalnog stanovnistva".

Demokratija na delu: Rezultat borbe pobunjenika, koji su u savezu sa NATO-om

"Na osnovu istorijskog iskustva sa zemljama kao sto je Libija, koje nemaju demokratske tradicije, poput vladavina prava, civilnih institucija, slobode govora, nezavisnog sudstva najverovatnije će period posle Gadafija biti sličniji situaciji u Somaliji, nego nekoj zapadnoj demokratskoj zemlji", rekao je Fajn.

On je rekao da u Libiji postoje podele između zapadnog i istočnog dela zemlje, plemenske i tradicionalne podele, a sada i podele između pobunjenika i pristalica Gadafija, koji ostaju u zemlji, kao destabilizujuci faktor. Međutim, glavni razlog podela i mogućih sukoba, smatra Fajn, biće nafta, odnosno ko će imati najviše koristi od nje.

"Ne treba očekivati da će Gadafi biti zamenjem nekom funkcionalnom demokratskom strukturom. To bi moglo da primora SAD i EU da se ponovo umešaju u unutrašnje poslove te države, što će biti pogrešan potez, a pravi bi bio da se unutrašnja pitanja Libije prepusti Libijcima", poručio je američki analitičar.

On je još kazao da na "Zapadu postoji uverenje" da se situacija u pojedinim državama moze menjati i unaprediti ako se iz inostranstva obezbede sredstva, saveti ili ekspertiza.

"Međutim, novac koji se kanališe u jednu nestabilnu državu, odmah je napušta i odlazi tamo gde je bezbedno i stabilno, kao što je Švajcarska. Mi smo, na primer, uložili ogromna sredstva u Avganistan, ali taj novac, kao što se ispostavilo, nije ostao u kabulskoj banci, već je prebačen u Dubai i drugde", rekao je Fajn.

POVEZANE VESTI

Subota 27.08.2011. 11:15
Mislim da je pravilnije reći: Libija - novi Irak.
Subota 27.08.2011. 11:20
: Dodajmi Vijetnam......
Subota 27.08.2011. 18:46
Jedina sličnost sa Balkanom je ta što su morali da ubiju Slobodana Miloševića da ne bi ostao u politici kao opozicija. Da je Sloba ostao u Srbiji kao opozicija već bi sledeće godine cela DOS branija bila predata narodu pa neka im sudi bez mnogo formalnosti.Što se Gadafija tiče, nije normalno da NATO tvrdi da ne zna gde je Gadafi a bombama uništava grad Sirt "da Gadafi ne bi pružao otpor". Pa šta oni misle da će taj narod tamo da bude srećan kada vidi nekog NATO vojnika. More, jebaće im sve po spisku, čim uđu u grad.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online