Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 26.08.2011.
10:41 >> 11:12h
Vestionline A

Gadafi pokušao da spreči bombardovanje NATO-a

Vlada Moamera Gadafija lobirala je kod ključnih međunarodnih kreatora javnog mnjenja u SAD kako bi pokušala da spreči vazdušne operacije NATO u Libiji, piše britanski list Gardijan, koji je imao uvid u poverljive dokumente.

Dokumenti u Tripoliju pokazuju da je Gadafi verovao da će Alijansa verovatno krajem septembra ili u oktobru početi sveobuhvatnu invaziju, navodi londonski dnevnik.

Prema tim informacijama, Tripoli je bio u kontaktu s ključnim međunarodnim kreatorima javnog mnjenja u SAD, među kojima američkim predsednikom Barakom Obamom, preneo je Rojters.

Pokušao da spasi Libiju od bombardovanja: Moamer Gadafi

Libijski premijer se u junu, u pismu Obami, požalio na "odluku bez presedana" o konfiskovanju libijskih sredstava u SAD. U dokumentima je navedeno da je demokratski kongresmen Denis Kučinić, koji je glasao protiv vojne akcije NATO u Libiji, odbio predlog Tripolja da poseti tu zemlju u okviru "mirovne misije" i sastane se s visokim libijskim zvaničnicima, uključujući Gadafija.

Kučinić je, kako je preneo Gardijan, rekao da je od libijskih zvaničnika dobio nekoliko poziva da poseti tu zemlju.

"Jasno sam naznačio da ne mogu da pregovaram u ime (američke) administracije. Rekao sam da govorim kao član Kongresa koji se bavi pitanjem (Libije) i da sam spreman da saslušam šta imaju da kažu. Ali, s obzirom da je Libija bila u ratu, nije delovala kao pogodno mesto za sastanke", kazao je Kučinić.

NATO je od 31. marta, kada je preuzeo komandu nad međunarodnom vazdušnom kampanjom u Libiji, izveo više od 20.000 letova, od kojih 7.435 borbenih, saopštila je juče ta organizacija. Sredozemnim morem patrolira 16 brodova Alijanse, kako bi nadzirali poštovanje embarga koje su UN uvele Libiji na uvoz oružja.

Pobunjenička vlada prelazi iz Bengazija u Tripoli

Libijski pobunjenici su jutros saopstili da je Nacionalni prelazni savet počeo da sprovodi plan o postepenom prelasku iz Bengazija u Tripoli. Visoki zvaničnik prelazne vlade Ali Tarhuni izjavio je da će lider saveta Mustafa Abdel Džalil doći u Tripoli čim to bude omogućila bezbednosna situacija.

"Proglašavam početak rada u Tripoliju izvršnog odbora", rekao je Tarhuni, ministar za naftu i privredu, na konferenciji za novinare, preneo je AFP.

"Živela demokratska i ustavna Libija, slava našim mučenicima", dodao je on.

Tarhuni je, takođe, pozvao snage odane Moameru Gadafiju da polože oružje i obećao da će prema njima biti postupano u skladu sa zakonom.

"Položite oružje i idite kući. Nećemo se svetiti. Između nas i vas stoji zakon. Obećavam da ćete biti bezbedni", poručio je on.

Portparol pobunjeničkog Saveta Mahmud Šaman rekao je da je juče u Tripoli stigla polovina članova tog tela kako bi počeli tranziciju.

POVEZANE VESTI

Petak 26.08.2011. 11:33
Kučinić je, kako je preneo Gardijan, rekao da je od libijskih zvaničnika dobio nekoliko poziva da poseti tu zemlju. "Ali, s obzirom da je Libija bila u ratu, nije delovala kao pogodno mesto za sastanke", kazao je Kučinić. A sta je htjeo, da mu oni, iz ratom zahvacene i napadnute drzave dodju na noge, ili da se nadje sa njima mozda u Hrvatskoj??? Bili smo i mi u ratnoj situaciji, ali to nase neprijatelje nije zaustavilo, nego su bili jako cesti gosti na nasim teritorijama, cak i godinama posle rata!!! Kaze se i: "Sredozemnim morem patrolira 16 brodova Alijanse, kako bi nadzirali poštovanje embarga koje su UN uvele Libiji na uvoz oružja." A ko za ovo vrijeme naoruzava pobunjenike???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online