Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 01.08.2011.
06:14
Vestionline A

Ban: Prekinuti nasilje u Sirji

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun pozvao je sirijskog predsednika Bašara al Asada da prekine vojnu ofanzivu protiv demonstranata u kojoj je ubijeno oko 140 osoba, izjavio je portparol UN Martin Nesirki.

Ban traži prekid nasilja u Siriji

Ban je oštro osudio akciju Asada koji se već više nedelja oglušava o pozive lidera UN.

"Generalni sekretar je duboko zabrinut zbog vesti iz Sirije, prema kojima je više stotina demonstranata ubijeno i povređeno u Hami i drugim gradovima širom zemlje", kazao je Nesirki.

"On (Ban) oštro osuđuje upotrebu sile protiv civilnog stanovništva i poziva sirijsku vladu da bez odlaganja prekine ovu ofanzivu", dodao je portparol UN.

Ban je ponovio obavezu Sirije da poštuje ljudska prava, a među njima i sloboda mirnih manifestacija, i pozvao Asada da "posluša legitimne težnje naroda", prenosi AFP.

"Generalni sekretar je podsetio sirijske vlasti da su, prema međunarodnom zakonu o ljudskim pravima, odgovorne za sva nasilja koja su počinile prema civilnom stanovništvu", rekao je Nesirki.


Nemačka traži hitne konsultacije SB UN

Nemačka, kao članica Saveta bezbednosti UN, zvanično je zatražila održavanje hitnih konsultacija tog 15-članog tela o ofanzivi sirijske vlade protiv demonstranata, saopštio je portparol Aleksander Eberl.

Indija će u ponedeljak preuzeti predsedavanje Savetom bezbednosti UN od Nemačke, ali je Eberl rekao da očekuje da bi sastanak mogao da bude održan u ponedeljak posle podne.

Potez Nemačke najverovatnije će otvoriti podele unutar Saveta bezbednosti UN, koji još nije uspeo da se složi ni oko saopštenja o akciji režima sirijskog predsednika Bašara al Asada protiv političkih protivnika, ocenio je AFP.

Podele unutar Saveta bezbednosti

Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Portugal i Sjedinjene Američke Države sedmicama traže neku vrstu osude dešavanja u Siriji.

Rusija, Kina, Južna Afrika, Indija i Brazil - gnevni zbog kampanje NATO u Libiji - odbili su da podrže ovaj potez. Rusija i Kina su zapretile da će uložiti veto na bilo kakvu zvaničnu rezoluciju protiv Asada.

Italija je prethodno pozvala na hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN na kojoj bi se osudio napad sirijske vojske.

Sirijske snage ubile su u nedelju gotovo 140 ljudi, uključujući 100 na demonstracijama u Hami, uoči Ramazana.

Ovo je bio jedan od najsmrtonosnijih dana u Siriji od 15. marta kada su demonstranti prvi put izašli na ulice zahtevajući demokratske reforme, a potom se okrenuli i protiv režima.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 01.08.2011. 10:09
pilav, zar te nisu obavestili da je sirija ruski strateski interes. prestani da baljezgas, idi prosetaj libijom. obidji tripoli i pogledaj kakav se genocid vrsi nad libijskim narodom. a mogao bi makar neko zrno pirinca da poneses, kao veliki humanista nacisticke amerike.
Ponedeljak 01.08.2011. 09:25
Ma neka je slobodno napadnu. Samo naprijed! Ili znate samo da lajete i prijetite? Jer, libijska armija koja je slabija od sirijske, bez PVO vas zeza vec 5 mjeseci i ne mozete joj nista, pa gadate civilne objekte...A sto bi vam tek Sirija uz pomoc Rusije napravila?
Ponedeljak 01.08.2011. 13:12
....pirinchani hrchak izjavljuje: " PLekinuti nasilje u SiLiji....pod hitno....ako ne pLekinete opet ce da me bude da chitam neshto....a hLane me jednom dnevno....koliko eneLgije tLeba vishe da potLoshim samo zato shto vi tuchete po demostLantima....sLamota....mislite na mene....vash PiLinchani HLchak.....".............eh...... blago nama.....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online