Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 29.07.2011.
10:50
Beta A

Haos u Kongresu, SAD sve bliže bankrotu

Suočeni sa pobunom u sopstvenim redovima, vođe republikanske stranke u Kongresu SAD neočekivano su prošle noći odustali od glasanja o zakonu koji bi podigao granicu do koje država može da se zadužuje.

Gubi strpljenje: Barak Obama

Predsednik Obama želi da se sadašnja granica do koje država može da se zaduži - koja je zakonom postavljena na 14.300 milijardi dolara - podigne za najmanje još 2.400 milijardu dolara, što bi bilo dovoljno da zadovlji potrebe trezora do 2013.

Neizvesnost oko ovog predloga, koja celo leto pritiska Vašington, dodatno je pojačana pošto rok do koga je moguće izbeći bankrotstva državnog trezora ističe kroz tri dana.

Republikanske vođe nisu uspele da obezbede dovoljno glasova da bi zakonski predlog progurali kroz donji dom. Objavili su da u ovom času neće glasati, naglo su prekinulu debatu o zakonu i počeli intenzivno sastančenje sa pobunjenim konzervativcima.

Demoralisani republikanci pokušaće ponovo danas i biće pod velikim pritiskom da nešto izglasaju. Ako ne uspeju, Senat, koji je pod kontrolom demokrata, mogao bi prvi da izglasa zakon što bi ojačalo položaj predsednika Baraka Obame.

Obama i Senat bi mogli da uobliče zakon po svojim merama i izazovu Predstavnički dom da se usudi da ga odbije i tako pošalje zemlju u bankrot.

Nesloga među samim republikancima

Predsednik Predstavničkog doma Dzon Bener i druge republikanske vođe svojski su se trudili da disciplinuju redove i skupe glasove da zakon prođe kroz donji dom. Nisu uspeli, jer dovoljan broj republikanskih konzervativaca smatra da zakon ne smanjuje federalne troškove onoliko koliko oni misle da bi trebalo.

Čak i da repulikanci uspeju da izglasaju zakon u Predstavničkom domu, Obama je zapretio vetom čime bi, uz pomoć Senata, iznudio pregovore i kompromis.

Mesto odluke: Kongres SAD

Glavni predmet spora između dve strane je zahtev republikanaca da se o pomeranju granice zaduženja države ponovo odlučuje iduće godine - usred izborne kampanje 2012.

Obama, koji je suočen sa reizborom, traži da se granica podigne dovoljno visoko da bi država imala novca za ispunjenje svojih obaveza do 2013. Predsednik kaže da bi nova bitka oko granice 2012. godine bez potrebe ozledila privredu jer bi se tržišta našla pred nesigirnim scenarijom.

Obama je početkon sedmice rekao da vođi Kongresa moraju da postignu kompromis koji bi se našao ne njegovom stolu pre 2. avgusta. Bez potpisanog zakona do kraja tog dana, državna blagajna neće biti u stanju da plati sve račune, što bi značilo neispunjenje obaveze bez presedana.

Republikanci zahtevaju duboke rezove u državnim izdacima i uporno odbijaju Obamin zahtev za uravnoteženim pristupom smanjenju deficita koji uključuje manje državne troškove uz povećanje poreza.

POVEZANE VESTI

Petak 29.07.2011. 12:32
Drugovi, nadam se da ste svjesni da je sve to samo igrokaz za medije i mase... Zar mislite da cemo za par dana doista vidjeti naslov u novinama: 'SAD bankrotirao' ? nekako mi je tesko povjerovati u to. Kongres ne odlucuje o tome vec skupina masnih kapitalistickih prasaca zednih rata i krvi. Onaj tko ima 600 milijardi za vojsku godisnje ne misli na bankrot...
Petak 29.07.2011. 13:09
nikada nece bankrotirati. bice da ce svi osim amerike biti u nevolji. a to znaci da stizu novi ratovi. samo se ratom iz krize izlazi.
Petak 29.07.2011. 12:14
pa zar u americkim filmovima ameri ne resavaju stvari u poslednjim sekundama . ovo ce biti najgledaniji film u istorije amerike. zahvaljuci na zaradi od tog filma ovi ce otplatiti sve dugove.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online