Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Četvrtak 21.07.2011.
21:22
Beta A

Uklonjen grob Rudolfa Hesa zbog okupljanja neonacista

Grob Rudolfa Hesa, koji je dugi niz godina bio zamenik Adolfa Hitlera, uklonjen je sa groblja u Vunzidelu u južnoj Nemačkoj na kojem su se redovno okupljali ekstremni desničari i neonacisti.

Adolf Hitler i njegov zamenik Rudolf Hes
 

Prema navodima lista "Zidojče cajtung" (Sueddeutsće Zeitung), Hesov grob otvoren je prošle noći i porodica je preuzela posmrtne ostatke koji će biti spaljeni a pepeo prosut na otvorenom moru. Time će, očekuju lokalne vlasti, prestati zanimanje neonacista za demonstracije u blizini groblja u Vunzidelu. Hes među neonacistima slovi kao stradalnik.

U Nirnberškom procesu Hes je osuđen na doživotnu robiju, a ubio se 1987. godine u zatvoru Špandau u Berlinu, koji je još iste noći posle samoubistva srušen.

U testamentu je Hes izrazio želju da bude sahranjen u Vunzidelu, gde su bili i grobovi njegovih roditelja. Evangelistička crkva u tom mestu najpre se složila sa Hesovom željom. Međutim, zbog čestih demonstracija ekstremista i neonacista crkva već godinama pokušava da ukloni grob.

Pošto je sada istekao ugovor o zakupu grobnog mesta, crkvena opština nije više htela da ga produži. Hesova unuka najpre se žalila zbog tog poteza, ali su vlasti nadležnog okruga uspele da ubede porodicu nekadašnjeg Hitlerovog zamenika da se slože sa uklanjanjem groba.

Poslednjih godina su vlasti redovno zabranjivale "marš sećanja" koji su ranije jednom godišnje organizovale neonacističke grupe. Demonstracije ekstremnih desničara bile su dopuštane u Vunzidelu samo pod uslovom da Hes ni na koji način ne bude pominjan. Grobovi u Nirnberškim procesima osuđenih nacista i vodećih ličnosti tzv. "trećeg rajha" ne postoje.

Osuđeni na smrt su posle egzekucije fotografisani, da bi postojali i dokazi o njihovoj smrti, potom su leševi spaljivani, a pepeo prosipan na nepoznatim mestima u reke u regionu, upravo da bi se izbegla okupljanja pristalica i njihovo veličanje.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 21.07.2011. 21:40
Да је Србији један овакав.
Petak 22.07.2011. 01:02
Хитлеру знао си како се чисти,само си мало претеро.
Četvrtak 21.07.2011. 21:37
jutros bilo na radiu i ne samo da su uklonjeni nego kosti kremirani tako da nema nista vise de se fasisti mogu okupljati hahahhahaa jutros bila prava vest kad sam cuo. ::::))
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online