Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 21.07.2011.
00:51 >> 02:54h
Vestionline A

’’Gadafijeva sudbina u rukama naroda’’

Libijci treba da odluče kakva će biti sudbina Moamera Gadafija kada se povuče sa položaja lidera Libije, saopštila je danas Bela kuća.

"Stav SAD je oduvek bilo da je Gadafi izgubio legitimitet i da treba da bude uklonjen sa vlasti, da sam napusti vlast", rekao je portparol Bele kuće Džim Karni.

On je naglasio da libijskom lideru, koji je na vlasti skoro 42 godine, ističe vreme.

Zamerio se Amerima: Moamer Gadafi

"On (Gadafi) treba sam da napusti vlast, da više ne bude prijetnja narodu Libije. Onda će Libijci odlučivati o svojoj budućnosti, kao i o Gadafijevoj budućnosti ako on bude u zemlji. Mi o tome ne odlučujemo" rekao je Karni.

Libijski ministar spoljnih poslova Abdelaiti Obeidi izjavio je posle razgovara sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim, da Vlada Rusije nije razmatrala mogućnost povlačenja Gadafija sa vlasti.

Ministar odbrane Francuske Žerar Longe izjavio je da libijski lider gubi kontrolu nad ključnim energetskim resursima u zemlji u kojoj su pobunjenici napravili prodor ka strateški važnom gradu Brega na istoku zemlje.

Ustanak protiv Gadafijevog režima počeo je sredinom februara, a američki zvaničnici su više puta od tada poručivali da libijski lider mora da ode s vlasti.

Pobunjenici tražili pomoć od Sarkozija

Vođe libijskih pobunjenika iz Misrate, koja je pod njihovom kontrolom, tražile su od predsednika Francuske Nikole Sarkozija dodatnu pomoć kako bi pobedili Gadafija.

"Pobunjenički komandanti su došli da objasne predsedniku države da je ključ Tripolija u Misrati, jer su borci Misrate disciplinovani, iskusni borci i imaju ključnu prednost: već osvojenu vojnu pobedu" protiv Gadafijevih snaga, izjavio je agenciji AFP francuski filozof i pisac Bernar-Anri Levi, koji podržava proteste u Libiji.

On je prisustvovao razgovorima vojnih vođa libijskih pobunjenika i Sarkozija i francuskih vojnih zvaničnika u Parizu.

Francuska učestvuje u NATO napadima na Gadafijeve snage i bila je prva zemlja koje je zvanično priznala pobunjenički Nacionalni prelazni savet.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 21.07.2011. 09:00
Koje licemerje! Do pre mesec dana su javno govorili da im je cilj da ubiju Gadafija. Bombarduju ih svake noci i jos misle da ce im oni biti zahvalni. To je moglo samo u Srbiji i nigde vise.
Četvrtak 21.07.2011. 11:25
Stalno pričaju o vlasti u Libiji. Nigde Gadafi ne kaže da ne daje vlast, nego ne daje naftu Nafta pripada narodu Libije i on to neće dati do smrti i tačka. Znaju da i ako ga ubiju ostaće u srcima Libijaca kao neko ko se do smrti borio protiv "transparentne" privatizacije narodne imovine i to će biti seme neke buduće revolucije. Gde su zastave NATO "oslobodilaca" u rukama naroda u Bengaziju ?
Četvrtak 21.07.2011. 22:29
ako da bog ističe vreme svjetskim krvnicima pod plaštom SAD.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online