Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Nedelja 17.07.2011.
09:45
Tportal.hr A

Duhovne vođe među najbogatijima na planeti

Vekovima su odavali imidž bosonogih asketa koji svoj život provode u Himalajima meditirajući, ali sve veće bogatstvo indijskih ''božjih ljudi'', gurua i duhovnih vođa dokaz je da indijski ''čudotvorci'' ne vode tako jednostavan život kako se verovalo. Oni su postali moćni likovi koji upravljaju poslovnim carstvima, kontrolišu politički život i manipulišu medijima, piše Vašington post.

Uz svu tu moć i bogatstvo postavljaju se mnoga pitanja o verskom biznisu, čemu u prilog idu i nedavna otkrića zlata, srebra, dijamanata i novca, kao i uvid u imovinu gurua koja se broji u stotinama miliona ili čak milijardi dolara, kao i optužbe za pranje novca.

U odajama Sai Babe pronađeno 2,8 miliona dolara u gotovini

Rastuće bogatstvo i pojava ''božjih ljudi'' u poslednje dve decenije prati rast prihoda u Indiji i liberalizaciju medija. Do određene mere podiže i političku popularnost nacionalističkog hinduističkog pokreta.

Međutim, njihova popularnost više je odraz ''izvanredne religioznosti indijskog naroda koji se odupreo snazi obrazovanja i modernizacije', rekao je istoričar Ramhandra Guha.

Najveći broj njihovih predanih sledbenika pripada srednjoj klasi, a donacije stižu i od Indijaca iz inostranstva. Priliv novca je delimično u funkciji velikog rasta raspoloživog dohotka koji mnogi Indijci sada uživaju, ali neki sociolozi kažu da odražava potrebu za postizanjem ravnoteže između novostečenog bogatstva sa starim vrednostima.

'Indijska srednja klasa je hrpa šizofrenih ljudi. Donacije za njih znače postizanje ravnoteže'', rekao je Mira Nanda, autor knjige ''Bog tržišta: kako globalizacija čini Indiju više hiduističkom'', koji tvrdi da oni na odricanje, asketizam i jednostavan život gledaju kao na viši ideal, a to je ideal sa kojim retko ko može živeti uz ovakvo bogatstvo.

Pošto je Satja Sai Baba umro u aprilu, otvorene su njegove odaje u kojima pronađeno 2,8 miliona dolara u gotovini, zlato i srebro u vrednosti od oko pet miliona dolara, torbe pune dijamanata, stotine haljina, više od 500 pari cipela i nekoliko desetina bočica parfema i laka za kosu.

Dok njegovi sledbenici tvrde da Sai Baba nikada nije ni imao bankovni račun, veruje se da njegova ušteđevina iznosi oko 10 milijardi dolara, piše Vašington post.

Iako su neki samozvani božji ljudi samo obični lopovi ili šarlatani, mnogima se ipak pripisuje ogromna duhovna moć. Kada je Sai Baba umro, premijer Manmohan Sing rekao je da se radi o ''nenadoknadivom gubitku'' opisujući ga kao ''duhovnog vođu koji je nadahnuo milione''.

Neki od njegovih odanih sledbenika bili su vodeći indijski političari i industrijalci, kao i poznata glumica Goldi Hon i osnivač Hard Rok Kafea Ajzak Tigret. Najpoznatiji indijski igrač kriketa, Sačin Tendulkar, otvoreno je plakao na Sai Babinoj sahrani.

POVEZANE VESTI

ZVEZDE I MISTERIJE Enigma zvana Sai Baba
Nedelja 17.07.2011. 09:58
Зашто Вашингтон пост не пише о томе како Монсанто уништава људе у Индији? Индија траје хиљадама година уз исту религију, и било им добро док Енглези и Американци нису почели роварити тамо. Прво нека они врате покрадено, а са духовним вођама ће народ лако.
Nedelja 17.07.2011. 09:55
Sta mu vredi sto je krao od naroda kad mu sve osta iz njega pa i novac.O tome nek razmisle i ovi nasi bogati crkveni vlastodrzci.
Nedelja 17.07.2011. 15:36
kako vidim da su ameri najpametniji i najhumaniji. razlica izmedju njih i sai babe je velika jer ameri otimajanja ubijajuci civile a ovde nisam procitao da je sai baba nekoga ubio nego da su mu vernici bez pretnji i zavrcanja ruku davali novac. kako to da do sada niko nije objavio pravo imovinsko i finaskisko stanje vatikana? naravno vatikan nije umesan u politiku, a da ne spominjem koliko su po sirotistima i ko zna gde jos silovali dece. te zlocine i dan danas vatikan zataskava.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online