Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 15.06.2011.
06:17
Vesti A

Irak: Amerima nestale milijarde u kešu

Pentagon i dalje ne može da utvrdi gde je nestalo 6,6 milijardi dolara gotovine koja je avionima prebacivana u Irak posle invazije, a američki finansijski inspektori prvi put prihvataju mogućnost da je taj novac ukraden.

List "Los Anđeles tajms" piše da je američka vlada, odmah nakon invazije na Irak u martu 2003. godine, tu zemlju preplavila gotovinom namenjenom obnovi i drugim projektima, što je bila iznuđena mera u vreme kada su se privreda i državne službe Iraka raspale.

Do maja 2004. godine, u oko 20 letova prebačeno je 12 milijardi dolara, što se smatra najvećim prenosom gotovog novca u istoriji. Zvaničnici ministarstva odbrane procenili su tada da u jedan avion herkules C-130 stane 2,4 milijarde dolara, ako se koriste upakovane novčanice od 100 dolara.

Neki se obogatili u ratu: Prizor iz Bagdada


Posle prilično neuobičajenog prevoza gotovog novca avionom, novac je zatim bio smešten u neku od palata Sadama Huseina i po američkim bazama u Iraku, da bi na kraju bio podeljen iračkim ministarstvima i firmama koje su radile za vladu.


Zvaničnici često nisu imali vremena, niti osoblja da vode striktnu kontrolu, pa su milioni dolara često trpani u obične džakove, koji su tovareni u pikapove i tako stizali do odredišta.


Uprkos svim kontrolama i istragama, u Pentagonu i dalje ne mogu da uđu u trag sumi od 6,6 milijardi dolara, a sada prvi put federalne knjigovođe priznaju mogućnost krađe, umesto dosadašnjih sugestija da se radi o greškama u proračunu.


Stjuart Bouen, koga je američki Kongres postavio za specijalnog inspektora za obnovu Iraka, izjavio je da bi to mogla biti najveća krađa fondova u istoriji SAD.

Okrivljuju podmićivanje i iračke zvaničnike

 

Neke američke firme koje su radile za vladu i ranije su bile optuživane da su potrošile desetine miliona dolara na mito, ali se, ipak, najviše prstom upire na iračke zvaničnike.

 

Propala potera za novcem


Proteklih šest godina, u Pentagonu su tvrdili da mogu da uđu u trag nestalom novcu samo ako im se pruži dovoljno vremena da pregledaju sve papire, ali se ta potraga pokazala bezuspešnom.


Amerikanci, za utehu, sada kažu da taj novac ionako nije bio njihov, već da se radi o sredstvima zaplenjenih iračkih dobara i višku iz fondova programa Ujedinjenih nacija "Nafta za hranu".


To je, međutim, neke zvaničnike u Bagdadu navelo da zaprete da će tužiti američku vladu i tražiti da im vrati novac.


Pošto su SAD za slične programe obnove i razvoja Iraka već odvojile 61 milijardu dolara novca svojih poreskih obveznika, niko ni u Vašingtonu nije ravnodušan zbog ovog otkrića.

POVEZANE VESTI

Sreda 15.06.2011. 11:23
Да ли су стварно нестале те парице? Сића па се изгуби кад су џепови поцепани.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online