Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
18
Četvrtak 07.04.2011.
02:09
Srna A

Britanci počinju napade na kopnene trupe libijske vojske

Velika Britanija saopštila je u sredu da će svojim borbenim avionima tipa "tajfun" u Libiji dati zadatak da napadaju kopnene trupe, umesto da kontrolišu zonu zabrane letova.

Britanci, posle kritika libijskih pobunjenika, kreću u odlučniju akciju

Ova odluka doneta je pošto su pobunjenici kritikovali NATO zbog nedovoljnog angažovanja u napadima na kopnene snage pukovnika Moamera Gadafija.


"U dogovoru sa NATO-om, Britanija je od izmenila ulogu aviona 'tajfun' Kraljevskog vazduhoplovstva. Oni su kontrolisali zonu zabrane letova, a sada će napadati kopnene mete", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.


Do sada su "tajfuni" iz baze Đoja del Kole, na jugu Italije, obezbeđivali zonu zabrane letova, dok su borbeni avioni tipa "tornado" napadali Gadafijeve snage na tlu.


NATO je saopštio da je "veoma pažljiv" u izvođenju vazdušnih udara u Libiji, jer su Vladine snage počele da koriste civile kao ljudski štit, izjavio je zajenik komandanta operacija Alijanse kontraadmiral Rasel Harding.


"Snage NATO-a su veoma pažljive kako bi izbegle nanošenje povreda civilima koji se nalaze blizu borbi. Oni se tu često nalaze upravo zbog taktike vladinih snaga", rekao je Harding na konferenciji za novinare u Napulju.

Kontraadmiral je dodao da misiju otežava činjenica da rezolucija Saveta bezbednosti UN ne dozvoljava upotrebu kopnenih trupa u zaštiti civila u Libiji.


Oficir britanskog ratnog vazduhoplovstva rekao je da je NATO počeo da izvodi direktne napade na Gadfijeve snage u nadiranju i njihove lance za snabdevanje municijom i zalihama.

Britanci napali glavno naftno nalazište Sarir

U vazdušnom napadu britanske vojske na glavno naftno nalazište Sarir, na jugoistoku Libije, poginulo je troje ljudi, dok je jedna osoba povređena, prenose beogradski mediji.

"Britanski ratni avioni izveli su vazdušni napad na naftno nalazište Sarir, u kojem su poginula trojica stražara, dok je jedan zaposleni povređen", rekao je novinarima zamenik šefa libijske diplomatije Haled Kaim.

Kaim je dodao i da je u napadu uništen naftovod koji vodi do libijske luke Hariga.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 07.04.2011. 08:04
Rusijo, Kino, SRAM vas može biti! Zar niste svjesni da ćete i vi doći na red??
Četvrtak 07.04.2011. 08:21
Sada je sve jasno. Juče je tanker sa naftom krenuo iz terminala Tobruk za Katar na preradu. Ta nafta se vadi iz bušotine Sarir gde Katarci planiraju da podignu proizvodnju sa 100.000 na 300.000 barela. Sada mogu da se slikaju jer Englezi hoće to za sebe. Zbog zabrane UN da kopneno dejstvuju traže od vlade da odobri pare za najam "pasa rata" za učestvovanje sa golorukima u kopnenim borbama. Kod Ajdabije su goloruki već dobili uređaje za noćno osmtranje i nekoliko najmodernijih protivtenkovkih uređaja. Znaju da su dobili iz Bengazija ali ne znaju od koga. Sada CIA grozničavo traži izlaz za USA jer je jasno da počinje otvoreno klanje oko nafte, a oni zbog Arapa ne žele otvorenu igru
Četvrtak 07.04.2011. 09:59
Oпште лудило !!! Толико о трећем миленијуму , и двадесет првом веку !!! Робовласништво на велика врата !!! Па вежбају они двадесетак година увођење " демократије " Како смо били и остали наивни , кад смо од вековних отимача изгубљеног ковчега, очекивали слободу !!! Никад људски живот није био јефтинији !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online