Utorak 4. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Subota 12.03.2011.
06:13
Vesti A

Srbi žrtve prvog etničkog čišćenja

Prvo etničko čišćenje u Evropi počinjeno je nad Srbima u Hrvatskoj 1941. godine, rečeno je nedavno prvi put, jasno i glasno, usred parlamenta Italije i zabeleženo u svim italijanskim medijima, preneo je rimski list "Tempo".

- Senator Ajmone Finestra je baš tim rečima započeo obraćanje parlamentu 14. februara povodom ponovnog objavljivanja knjige "Jugoslovenski tretman za Italijane posle 8. septembra 1943." - izjavila je u intervjuu Srni novinarka italijanske državne televizije RAI Mila Mihajlović, koja je i autor teksta u "Tempu".

Dve ubijene devojčice u logoru na Pagu

Mihajlovićeva ističe da je prvi put u istoriji neko drugi, a ne Srbi, zvanično i javno izjavio, podnoseći materijalne dokaze, da je prvo etničko čišćenje počinjeno nad Srbima u Hrvatskoj pre ravno 70 godina, a nekoliko godina kasnije i nad Italijanima, da bi se ponovilo 1995. nad Srbima u Hrvatskoj.

"Na poslednjih deset stranica pomenute knjige objavljene su fotografije - svedočanstva o zločinima nad Srbima, nedoklane srpske dece iščupane iz ustaških kandži, izranjavanih muškaraca i žena izvučenih iz jama", prenosi "Tempo".


"Tu je i pet fotografija neprocenjive istorijske vrednosti, jedinih dokumenata o postojanju i užasima ustaškog logora na ostrvu Pagu, logora u sastavu kompleksa Jadovno u kome je za samo 132 dana ubijeno više od 40.000 Srba i Jevreja", piše list.

Preživeo klanje: Srbin u Obrovcu 1941.

Italijani su naredili zatvaranje logora istog časa kad su preuzeli vlast, preneraženi zločinom koji, prema Finestrinim rečima, ljudska svest nije mogla da zamisli.

- Ne samo da su italijanske vojne vlasti naredile zatvaranje ustaških logora, već su Italijani zaslužni i za dokumentovanje zločina.

Bez dokumenata i materijalnih dokaza zavera ćutanja, koja je do sada pokrivala neviđeno etničko čišćenje i genocid nad Srbima u Hrvatskoj, ostavila bi ga i dalje kao nešto što ne postoji. Maltene, kao srpsku izmišljotinu - zaključila je Mihajlovićeva.

Ratovanje sa četnicima


Senator Ajmone Finestra neposredni je učesnik tih zbivanja, bivši dobrovoljac, čiji je najveći ponos ratovanje sa četnicima protiv komunista u šumama Velebita, navodi se u tekstu koji je objavio "Tempo".


Finestra je svedočio da su Italijani spontano stali na srpsku stranu, a u Gračacu odmah nakon dolaska zauzeli ustašku kasarnu i oslobodili zatočene srpske žene i devojke.


Senator Finestra kaže da je za vreme italijanske okupacije ustašama bilo zabranjeno da nose oružje i da su Hrvati zbog toga mrzeli Italijane koji su im ispod noža otimali Srbe.

POVEZANE VESTI

Subota 12.03.2011. 10:06
Eto zašto su Hrvati i Slovenci igrali igru kod nesretnog kralja Aleksandra da ih ne ostavlja pod Austijom posle pobede u I svetskom ratu. Da je lepo prihvatio mapu Londonskog sporazuma iz 1915 godine Italijani bi bili na Jadranu severno od Splita, a Srbija od Splita do Herceg Novog. Na kopnu bi Italijani imali da podele Sloveniju sa Austrijom , a Hrvatsku bi podelili Srbi i Austrijanci. Ta mapa je precizno urađena od strane Engleza, Francuza i Italijana po ETNIČKIM granicama sa većinskim SRBSKIM stanovništvom. Naravno da su onda Pavelić i Tuđman morali da to etnički očiste od Srba da se ne bi jednog dana rodio Srbin koji će to da realizuje.
Subota 12.03.2011. 13:12
Delo izadje na videlo uvek !!!
Subota 12.03.2011. 13:49
i onda vlada srbije mijenja svoju strategiju radi dobrosusedskih odnosa i odustaje od zahtijva za vračanje konstitutivnosti srbima u hrvatskoj!!!!nema goreg neprijatelja srbima od srpske vlade!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online