Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 01.12.2009.
19:09
Vestionline, Bild.de A

Sedam istina o islamu

U Nemačkoj, se posle referenduma o zabrani izgradnje minareta u Švajcarskoj, pokrenula javna debata o mogućnosti uvođenja sličnog scenarija i u toj zemlji. U Nemačkoj postoji 206 džamija sa minaretima, a planirana je izgradnja još 120.

Poslednjih dana u svetskoj javnosti se dosta raspravlja o zabrani izgradnje minareta koju je uvela Švajcarska. U pojedinim zemljama političari pozivaju vlasti da raspišu referendume, kao na primer u Holandiji, u kojoj je Desničarska Slobodarska stranka (PVV) saopštila kako će zatražiti od holandske vlade da održi referendum o zabrani gradnje minareta.

U Nemačkoj, koja se graniči sa Švajcarskom, pokrenuta je slična rasprava, ali još nije zatražen referendum.  

Nemački mediji puni su izjava i intervjua sa protivnicima i zagovornicima izgradnje džamija sa minaretima, podacima i činjenicama o islamskim zajednicama. Mi iz nemačkih medija izdvajamo članak:

7 istina o slamu

1. U Nemačkoj postoji 206 džamija sa minaretima, a planirana je izgradnja još 120. Najviši minaret biće u Kelnu: dva tornja- svaki 55 metara visok. Katedrala u Kelnu je tri puta viša. Arhitekte minareta Gotfrid i Paul Bom proslavili su se kao graditelji hrišćanskih crkava.


2. Bez tornja nema ni minareta. Ideju da božiji hram ukrašavaju visokim tornjevima, muslimani su preuzeli od hrišćana u 7.veku. U islamskim zemljama hodža poziva na službu, a na minaretima se nalaze zvučnici. U Nemačkoj je uvedena odredba po kojoj se na službu ne poziva preko zvučnika.


3. Žene nisu ravnopravne. U džamijama je veliki deo rezervisan za muškarce, dok se žene mole u posebnim prostorijama.


4. Džamije su više od božijih domova, oni su mesto susreta, oko njih se nalaze kafići, biblioteke, i mesta na kojima se drže predavanja o islamu. Posebno su opasni centri, gde imami propagiraju „sveti rat“. Jedan od pilota koji je izvršio samoubistvo prilikom napada na američke "kule bliznaknje", Mohamed Ata, posećivao je džamiju u Hamburgu.


5. Za molitvu ne treba minaret. Ono što je za hrišćane nedelja, za muslimane je petak. Dnevno se moli 36 odsto Turaka u Nemačkoj, a samo 22 odsto ide redovno u džamije. To je ipak više nego što hrišćani idu nedeljom u crkve.


6. Džamije pretežno posećuju Nemci koji su prešli u islam. U Nemačkoj ih ima otprilike 18.000. Među njima su i dvojica optuženih za podmetanje bombi i ubistva.


7. Džamije nisu teroristički centri. Jednom godišnje 3.oktobra muslimani imaju dan otvorenih vrata na svojim džamijama kada pozivaju ostale građane na razgovor.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online