Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 26.01.2011.
15:57
Beta A

Rezolucije o ex Yu imaju prođu u Savetu Evrope

Sve političke grupe u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope podržale su danas rezolucije o zaštiti svedoka, pomirenju i dijalogu zemalja bivše Jugoslavije i obavezi članica SE da sarađuju u procesuiranju ratnih zločina.

Sednica Saveta Evrope

Predstavnici grupe evropskih narodnjaka, socijalista i evropskih demokrata su ukazali da perspektiva članstva u EU doprinosti stabilnosti Balkana.

Aleksej Lotman ispred Ujedinjene evropske levice je ocenio da je na planu pomirenja i dijaloga u regionu ostvaren napredak. On je dodao, međutim, da je juče dobio primerak lista Velika Srbija, koju se delili članovi Srpske radikalne stranke, što pokazuje da se parlamentarci i u Savetu Evrope "bombardaju" veličinom zemalja.

Zaštita svedoka najgora na Kosmetu


Izvestilac o zaštiti svedoka na Balkanu Žan Šarl Gardeto, čiji je izveštaj predstavljen Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, ocenio je kao ubedljivo najgoru situaciju u regionu onu na Kosmetu.


"Na Kosmetu ne postoji praktično ni jedan element valjane zaštite svedoka. Između ostalog, ne postoji zakon koji reguliše ovu oblast. Oni koji odluče da svedoče, zaista preuzimaju veliki rizik. Nekima su, čak, i životi ugroženi. Pretnje i napadi na svedoke često ostaju nekažnjeni", kazao je Gardeto u intervjuu "Novostima".


Euleksova jedinica za zaštitu svedoka nema dovoljne izvore sredstava, niti policijske snage specijalizovane u te svrhe, naveo je on i dodao da se slobodno može reći da na Kosovu, u smislu zaštite svedoka, postoji prava - praznina.

Prema njegovoj oceni, posle Kosmet sledi Bosna i Hercegovina, dok je Srbija dobila "prelaznu" ocenu, kotirajući se, u tom smislu, odmah iza "vodeće" Hrvatske.


"Srbija je uložila dosta napora i napravila primetan napredak. Ipak, ostalo je još posla da se uradi. Jedinica za zaštitu svedoka koja postoji pri specijalnom sudu za ratne zločine ne raspolaže s dovoljno sredstava. Zatim, pružanje pomoći je u principu pod autoritetom tužioca ili suda, dok deo zaštite obavlja Ministarstvo unutrašnjih poslova", naveo je Gardeto.


Poslanik iz Monaka je dodao da Jedinica za zaštitu svedoka potpada pod Ministarstvo, u čiji domen spada i policija, i "zato postoji mogućnost da dođe do konflikta interesa, kada su svedoci iz redova policije".

Nemica Mariluiza Bek je ispred Alijanse liberala i demokrata Evrope uz ocenu da su izveštaju izvanredni i da optimisitčki gledaju napred, rekla da nemačka iskustva pokazuju da je za završtak sudskih procesa za ratne zločine potrebno mnogo vremena.

Izvestilac Žan-Šarl Gardeto ukazao je na početku zajedničke rasprave o tri rezolucije da se mora obezbediti postojana zaštita svedoka kao jedinog načina da se dođe do istine o sukobima u bivšoj Jugoslaviji. Izvestilac Miljenko Dorić je rekao da istinsko pomirenje nije moguće ako se ratni zločinci ne privedu pravdi i ne kazne.

Izvestilac Pjetro Marsenaro rekao je da je danas situacija na Balkanu  znatno bolja nego 2008. kada je pokrenut izveštaj "Pomirenje i politički dijalog zemalja bivše Jugoslavije". On je ocenio da su tome doprineli poboljšani odnosi državnih institucija, posebno Srbije i Hrvatske, i predsednika Borisa Tadića i Iva Josipovića, što koristi i celom regionu.

Marsenaro je rekao da je uznapredovala i saradnja u civilnom društvu, što je dovelo do okupljanja više od 900 nevladinih organizacija u REKOM-u.

SE raspravlja o rezolucijama "Zaštita svedoka kao kamen temeljac pomnirenja pravde i pomirenja na Balkanu" Gardeta, "Obaveza članica SE da sarađuju u procesuiranju ratnih zločina" Dorića i "Pomirenje i politički dijalog zemalja bivše Jugoslavije" Marsenara.

Glasanje o tri rezolucije koje se odnose na bivšu Jugoslaviju predviđeno je za popodne, po okončanju rasprave.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online