Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Subota 08.01.2011.
09:11
Vestionline A

"Amerikanci izdani na Kosovu"

Amerikanci bi trabalo da se osećaju izdanim sadržajem izveštaja Saveta Evrope o organizovanom kriminalu na Kosovu, državi koja postojanje duguje Sjedinjenim Državama, piše danas "Vašington post" u članku pod naslovom "SAD mora da traži istinu o nedelima na Kosovu".

Ističući da izveštaj švajcarskog tužioca Dika Martija sadrži navode o tome da su kosovski lideri počinili užasne zločine i da su američke i evropske diplomate, kao i zvaničnici Ujedinjenih nacija, zatvarali oči nad tim nedelima zarad "političke stabilnosti", list piše da su kosovski lideri pokrenuli "gadnu medijsku kampanju" kako bi diskreditovali Martija i njegove nalaze i Albancima koji su istragu pomogli zapretili "lovom na veštice".

"Glas Vašingtona je sada potreban kako bi se na Kosovu zaustavila ta negativna kampanja i pažnja javnog mnjenja usmerila ka međunarodnoj krivičnoj istrazi i, ako bude potrebno, optužnicama", navodi se u članku koji je potpisao Čak Sudetic, novinar koji je izveštavao sa prostora Balkana tokom 1990-ih godina i radio za Haški tribunal od 2001. do 2005. godine.


U tekstu se ističe i da je Vašington bio svestan otmica nekoliko sedmica pošto je NATO okupirao Kosovo u junu 1999. godine, a da su, prema albanskim izvorima, tokom proleća 2008. godine, pošto je bivša tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte u memoarima spomenula ta ubistva i iznela kredibilne tvrdnje o krađi organa, "visoke američke diplomate savetovale (kosovskog premijera Hašima) Tačija i ostale kosovske lidere da ne čine ništa i čekaju da oluja prođe".

Rampa za Srbiju i Rusiju

 

"Vašington bi takođe trebalo se postara da Srbija, Rusija i druge zemlje ne zloupotrebe izveštaj Saveta Evrope kako bi podrili legitimitet Kosova", piše "Vašington post".

"Vlade Kosova i Albanije su, od tada, samo odbacivale svaku odgovornost", piše list, koji navodi da su na Božić, kosovski mediji izvestili da je Tači zapretio da će objaviti imena svih Albanaca koji su pomagali Martiju.


"U zemlji u kojoj svedoke ubijaju kako bi ih ućutkali, Tačijeve reči mogle bi podstaći napade na pripadnike manjinskih zajednica, političke protivnike, novinare i strance", upozorava se u tekstu i ističe da opasnost od ovakvog razvoja situacije i dugoročna potreba da se ojača vladavina prava na Kosovu i u Albaniji zahtevaju od SAD "da javno zauzmu čvrst stav i pokrenu ozbiljnu diplomatsku akciju iza zatvorenih vrata".


"SAD treba da ispitaju svaki detalj iz izveštaja Saveta Evrope i zatraže sastanak sa Martijem kako bi razgovarali o izvorima koje iz bezbednosnih razloga nije smeo da objavi. Ukoliko se pokaže da su dokazi i izvori kredibilni, SAD mora da se pridruži Evrpskoj uniji u formiranju institucije koja može da sprovede krivičnu istragu i, ako je potrebno, podigne optužnice", ocenjuje "Vašington post" i dodaje da bi ova institucija morala da zaštiti svedoke.

Američki list zaključuje da bi Vašington morao da zatraži od Kosova i Albanije da u potpunosti sarađuju, a da bi u suprotnom, "Amerika i njeni saveznici trebalo da iskoriste svoj uticaj kako bi iznudili ostavke sa javnih funkcija onih koji su odgovorni za nedostatak saradnje".

POVEZANE VESTI

Subota 08.01.2011. 09:34
Vašington post piše o greškama Amerike, ali nikako ne odustaju od nezavisnost Kosova i plaše se da se ne potkopa šiptarske institucije na Kosovo. Da bi se opravdali jedini način je taj da povuku odluku o priznavanju Kosova.
Subota 08.01.2011. 09:43
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2011/01/07/AR2011010703160.html Ovo je objavljeno pod 'opinions'. TWP objavljuje stavove vlade, ali ovo nije pod news-vesti, već pod mišljenja-opinions. Šta je tu napisano može biti bitno, ali i ne mora. U svakom slučaju ovo (najverovatnije) ne oslikava stav SAD vlade. Mislim da je greška očekivati reakciju zapada. Zapad nam je svoj stav objasnio kad je bombardovao Srbiju. Ovakve priče služe za zamagljivanje. Nešto se kao piše i radi, a u stvari to je tu, da se vlasi ne dosete. I da se jeziva priča o trgovini organima razvodni u moru raznih mišljenja i tekstova.
Subota 08.01.2011. 10:19
Zadnja recenica u tekstu govori koji je cilj zapada da se tek sad sete za ove strasne zlocine. Sve politicare na Balkanu u svakom momentu imaju u sahu. Kada se iztrose puste ih niz vodu,a ako to nije moguce jednostavno ih ubiju(Boris Trajkovski,Izetbegovic,Tudjman,Drnovsek,Rugova,Milosevic).
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online