Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 22.12.2010.
11:07
Vestionline A

Komunistički i nacistički zločini nisu isti

Evropska unija odbila je zahtev nekih istočnoevropskih zemalja koje su tražile da se izjadnače nacistički i komunistički zločini, otkriva londonski "Gardijan".

List objašnjava da je Evropska komisija odbacila zahtev istočnoevropskih članica da se, poput zakona kojima se u brojnim evropskim državama krivičnim delom smatra poricanje holokausta, na isti način tretira i krivično goni i negiranje zločina počinjenih od strane komunističkih režima.

Bolna uspomena za mnoge - crvena sovjetska zastava na Rajhstagu, nad Berlinom: Možda će se u talasu istorijskog revizionizma i ovaj događaj jednoga dana tretirati kao ratni zločin


Šefovi diplomatija Litvanije, Letonije, Estonije, Bugarske, Mađarske, Rumunije i Češke uputili su evropskom komesaru za pravosuđe zahtev da se na zločine komunista primenjuju isti standardi kao i na one koje su počinili nacisti.


Litvanci, nastavlja Gardijan, tvrde da definiciju genocida treba proširiti i na zločine protiv grupa definisanih njihovim socijalnim položajem ili političkim ubeđenjem. Briselu je takođe skrenuta i pažnja da je, tokom prve godine sovjetske okupacije Litvanije, poginulo, izbeglo, deportovano i ubijeno više Litvanaca nego što je, za vreme nacista, ubijeno Jevreja.


"Gardijan" prenosi da je Evropska komisija odbijanje ovog zahteva zasnovala na, kako se navodi, još uvek podeljenim mišljenjima o ovom pitanju i nepostojanju zakonske osnove koja bi Briselu dozvolila da reaguje.


Jedan broj zapadnoevropskih članica Unije protivi se zahtevu istočnih partnera navodeći da je reč o slabo prikrivenom pokušaju rehabilitacije domaćih kolaboracionista dok je, istovremeno, na ulicama i u medijima istočnih članica antisemitizam i te kako prisutan, piše londonski list .

Sreda 22.12.2010. 11:22
Не знам одакле образа појединим људима да приказују руско "освајање" као што је посредно приказано са коментаром испод слике. И стог тренутка када би се понела расправа о исправности догађаја који су пратили "освајање" Руса - Бундеса нека неко има образа па да упита Британаце и Американце на бесомучно бомбардовање Београда 1944. године када је далеко већи број цивила погинуло него за 1941. год. у априлу???
Sreda 22.12.2010. 15:46
"Briselu je takođe skrenuta i pažnja da je, tokom prve godine sovjetske okupacije Litvanije, poginulo, izbeglo, deportovano i ubijeno više Litvanaca nego što je, za vreme nacista, ubijeno Jevreja."...Teska djubrad! Ne kazu kako su se masovno stavili pod Hitlerovu komandu i jurisali na Staljingrad i Moskvu!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online