Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 20.12.2010.
13:08
D. A. - Vesti A

Malme: Ubica stranaca je psihopata

Psihijatrijsko ispitivanje osumnjičenog za ubistvo devojke bivšeg Jugoslovena, za koga se sumnja da je teško ranio više imigranata u Malmeu, je završeno. U izveštaju psihijatara, predatom prvostepenom sudu u Malmeu, navodi se da je Peter Mangs (38) bio psihički poremećen kako u vreme zločina, tako i za vreme medicinskog veštačenja!

Peter Mangs

U međuvremenu je proširena istraga protiv Mangsa koji je sada osumnjičen za više nerazjašnjenih ubistava stranaca koja su se dogodila u Malmeu pre nekoliko godina.


Tokom psihijatrijskog ispitivanja, Peter Mangs je lekarima rekao da je imao loš kontakt sa svojom porodicom i da ima samo jednog prijatelja. Najviše vremena provodio je sam, imao je nekoliko kraćih ljubavnih veza i nije imao dece.

U vreme hapšenja, osumnjičeni ubica je bio na bolovanju. Ranije je radio različite poslove, kao volonter u organizaciji za beskućnike, kao zubarski tehničar i kao tesar. Jedno vreme hteo je da bude medicinski tehničar, ali je napustio školovanje.


Mangs je pričao psihijatrima o svom velikom interesovanju za oružje za koje ima dozvolu. Osim toga, istakao je da jako voli da pravi gitare.

Lekari su preporučili da se napravi opširno psihijatrijsko ispitivanje u kojem bi bilo utvrđeno da li Mangs može da bude osuđen na zatvorsku kaznu ili na lečenje ukoliko ga sud proglasi krivim.

Moj sin se plašio stranaca: Otac Petera Mangsa
 


Peter Mangs uhapšen je 9. novembra u Malmeu posle više slučajeva pucanja na strance, o čemu su "Vesti" opširno izveštavale. Iako poriče zločine, Mangs je pristao dobrovoljno da ostane u pritvoru dok istraga ne bude završena.


Prema izveštajima iz kriminalističke laboratorije, oružje koje je nađeno kod Mangsa najverovatnije je korišćeno u više zločina! Ispostavilo se da je istraga proširena na desetine drugih zločina, kako ubistava tako i ranjavanja, koja su se desila pre 2009. godine. Istražitelji su utvrdili da je Mangs imao običaj da posećuje internetske stranice koje su bile uperene protiv imigranata i iza kojih stoji ekstremna desnica.

Pištolj i pasoš Pitera Mangsa

Posebno su ga interesovale teorije zavere, a voleo je da gleda i antisemitske filmove. Na jednom internet forumu osudio je Novi svetski poredak i višenacionalno društvo.


Iako se kolege na njegovom poslu ne sećaju da je javno osuđivao imigrante, njegov otac je ispričao da je Peter bio zabrinut zbog velikog useljavanja u Švedsku, iako se i porodica Mangs doselila iz Finske gde su bili švedska nacionalna manjina!


- Kada su bili neredi na Rusengordu, delu Malmea u kojem većinom žive imigranti, on je rekao da se brine da će useljenici preplaviti Švedsku - rekao je Mangsov otac.
 

Imao dozvolu za pištolj


Policija je saopštila da je iz pištolja Petera Mangsa ubijena Trez Peterson (20), devojka bivšeg Jugoslovena koja je bila jedna od žrtava Fantoma koji je pucao na strance po Malmeu. Bivši Jugosloven je tada teško ranjen, ali je uspeo da preživi i još ima metke u glavi i u leđima. U njegovom stanu je nađen glok i jedan takmičarski pištolj za koje je imao urednu dozvolu. Ispostavilo se da je osumnjičeni bio aktivan u streljačkom klubu u Malmeu.


Gledao ekstremno nasilne filmove


Prilikom hapšenja, policija je zaplenila Mangsov kompjuter, filmove i mobilni telefon. U kompjuteru su, između ostalog, našli katalog sa oružjem i laserskim nišanom. Osim toga, u kompjuteru je bio veliki broj Mangsovih privatnih fotografija. Filmovi koji su nađeni u Mangsovom stanu spadaju među ekstremno nasilne, a nedavno je otkriveno da je često posećivao stranice ekstremnih desničara i pisao komentare protiv višenacionalnog društva na internetskim forumima.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 20.12.2010. 23:16
Kad ne znaju kako da oslobode ekstremistu oni ga proglase za "psihicki slucaj"! A niko se ne pita kako je to "psihopata" bio dovoljno pametan da bira zrtve medju doseljenicima. Kako nije pucao i na "domace"? Otkud "psihopata" da zna koji su "ovi" a koji "oni"?! Licemerje!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online