Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 20.12.2010.
01:13
Srna A

SAD će krivično goniti Asanža

Američki ministar pravde Erik Holder proučava pravne mogućnosti radi krivičnog gonjenja Džulijana Asanža, rekao je američki potpredsednik Džozef Bajden, nazivajući osnivača "Vikiliksa" "teroristom visoke tehnologije".

Asanž je terorista visoke tehnologije: Džozef Bajden

"Ako je planirao zaveru zajedno sa jednim američkim vojnikom kako bi došao u posed tajnih dokumenata, to je potpuno drugačije nego kada bi se ti dokumenti predali nekom novinaru", rekao je Bajden za mrežu En-Bi-Si.

Američki zakon o špijuniranju iz 1917. godine nije skrojen za takve slučajeve, jer treba dokazati da "Vikiliks", koji je objavio hiljade američkih diplomatskih depeša, nije tradicionalna vrsta medija.

Tužioci u američkom ministarstvu rade na drugoj pravnoj osnovi. Oni žele da prikupe dokaze da je osnivač "Vikilksa" planirao zaveru", podstičući i sarađujući sa američkim vojnikom Bredlijem Meningom, osumnjičenim da je "Vikiliksu" predao hiljade dokumenata.

Asanž je demantovao da je ikad vidio Meninga.

Džulijan Asanž i Bredlil Mening

Optužba za zaveru omogućila bi američkoj administraciji da Asanža tereti za ugrožavanje nacionalne bezbednosti, tvrdeći da su tradicionlni mediji i dalje pokriveni slobodom mišljenja koja je zagarantovana ustavom.

"Taj čovek je napravo stvari koje su pričinile štetu, ugrozile život i posao nekih osoba u svetu. Otežao je vođenje poslova sa našim saveznicima i prijateljima", rekao je Bajden, dodajući da sada neki svetski lideri, zabrinuti zbog skandala, traže da se sa njim sastanu u četiri oka, a ne sa brojnim saradnicima.

Pritisak pravosuđa sve je teži na Asanžu, koji se nalazi u Engleskoj i bori se protiv izručenja u Švedsku, gdje je optužen za seksualno zlostavljanje.

Asanž je rekao da je veoma moguće da će SAD pokušati da traže njegovo izručenje zbog diplomatskih poruka.

Galijašević: Lagumdžija i Tihić američki ljudi

 

Dževad Galijašević

Analiza dokumenata "Vikiliksa" iz BiH pokazala je jasno da su lideri SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija i SDA Sulejman Tihić među domaćim političarima "američki igrači" i da "slepo guraju" politiku SAD u BiH, izjavio je obaveštajno-bezbednosni analitičar Dževad Galijašević.

 

"Iz prepiski na relaciji američka ambasada BiH - Stejt department u Vašingtonu jasno se vidi da je glavni čovek za američku politiku u BiH Zlatko Lagumdžija, a njegova desna ruka u tom poslu je Sulejman Tihić. Oni su zaštićeni kao beli medvedi i protiv njih nema nijedne ružne reči", rekao je Galijašević, koji je analizirao sadržaj dokumenata do kojih je "Vikiliks" došao u američkoj Ambasadi u BiH.

 

On je rekao da se tolerišu svi njihovi napadi na Republiku Srpsku /RS/ i rušenje Dejtonskog sporazuma, koji je napravljen u "američkoj kuhinji", a što je takođe jasan dokaz, kao i pokušaji stvaranja unitarne BiH.

 

"S druge strane, trećerazredne američke diplomate u BiH na sva zvona blate rad predsednika RS Milorada Dodika, jer ne popušta američkim interesima u BiH", tvrdi Galijašević za beogradske "Večernje novosti".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 20.12.2010. 08:49
Овај Бредли Монинг је хомосексуалац. Има неке правде у томе! Амери су им највећи заштитници и даће Бог, ево они су на окидачу за уништавање те фашистичке творевине.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online