Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 17.12.2010.
14:36 >> 16:52h
Vestionline A

Asanž: Možda ću pobeći

Džulijan Asanž, osnivač sajta Vikiliks, kazao je u TV emisiji “Njuznajt” britanskog Bi-Bi-Sija da su pokušaji njegovog izručenja Švedskoj, zbog optužbi da je u toj zemlji letos silovao dve žene, deo prljave kampanje koja se vodi protiv njega.

Smeštanje silovanja je prljava igra: Džulijan Asanž

Asanž se u emisiju uključio uživo sa imanja Elingam hol, blizu gradića Bangej na istoku Engleske, koje pripada njegovom pristalici Henriju Von Lokart Smitu i na kojem će Asanž biti na ograničenoj slobodi do nastavka suđenja o ekstradiciji.

 
Osnivač Vikiliksa najavio je da će nakon njegovog privremenog oslobađanja iz britanskog pritvora taj sajt objaviti još poverljivih materijala i porekao optužbe za koje ga sumnjiči švedsko tužilaštvo.


“Sada kada sam ponovo tu da pomažem u upravljanju brodom, posao Vikiliksa će biti nastavljen još brže. Ali kao što smo mogli da vidimo tokom ovog perioda u kojem sam bio odsutan, stvari su tako dobro postavljene da mogu da se nastave i bez mog direktnog mešanja”, rekao je Asanž.


Na pitanje voditeljke emisije da li daje reč da neće nestati pre narednog saslušanja pred sudom u Vestminsteru 11. januara, Asanž je kazao da su on i njegov tim do sada radili sve po propisima i da su se maksimalno trudili da sa njegovog imena speru optužbe švedskog tužilaštva.


“Ali, pritom nam nije stavljen na raspolaganje nijedan dokaz ili materijal koji bi poslužio tom cilju”, naveo je 39-godišnji Australijanac.


Osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž rekao je danas da su pokušaji njegove ekstradicije u Švedsku zbog optužbi o seksualnim deliktima deo "prljave" kampanje.

On je je juče pušten iz zatvora u Londonu poslije uplaćene kaucije. Sudija londonskog Višeg suda Dankan Useli rekao je ranije da 39-godišnji Australijanac može da bude pušten uz plaćanje kaucije od 200.000 funti i striktne uslove, uključujući ostajanje u kući tokom noći, svakodnevno javljanje policiji i nošenje elektronske narukvice za praćenje.

  

Asanž nije prekršio zakone Australije


Australijska policija je utvrdila da Vikiliks i njegov osnivač Džulijan Asanž nisu prekršili nijedan zakon te države time što su objavili poverljiva diplomatska dokumenta SAD.


Premijerka Australije Džulija Gilard izjavila je novinarima da je policija odgovorila vladi na zahtev da li je Vikiliks prekršio lokalne zakone objavljivanjem dokumenata i da je utvrđeno da prekršaja nije bilo.


Asanž, rođeni Australijanac, nije do sada rekao da želi da se vrati u rodnu zemlju, iako mu tamo žive i majka i sin, prenela je agencija AP.

 Asanž negira sve optužbe za koje ga tereti švedsko tužilaštvo.

"Osećam da ima nekoliko različitih interesa - lični, domaći i međunarodni, koji proizilaze iz ovog procesa. Međutim, otkriva i neke važne stvari, koje su uznemirujuće u Evropi. Na primer, da bilo koja osoba može da bude isporučena u bilo koju drugu evropsku zemlju bez postojanja ikakvog dokaza," rekao je Asanž Bi-Bi-Si-ju.

Vikiliks štiti svoje izvore

 

Osnivač "Vikiliksa" negirao je da je poznavao američkog vojnika Bredlija Meninga (23), koji je optužen da je obezbedio njegovoj organizaciji poverljive vojne izveštaje.

 

U intervjuu za američku medijsku kuću "Ej-Bi-Si" Asanž je rekao da je kompjuterski sistem "Vikiliksa" dizajniran tako da štiti anonimnost izvora, koji organizaciji daje osetljive vladine dokumente, uključujući i poverljive depeše američkih diplomata u kojima su izložene otvorene i sramne procijene svetskih lidera.

 

Mening, koji je vojni analitičar obaveštajnih podataka, optužen je ranije ove godine da je došao u posed poverljivog video snimka helikopterskog napada 2007. godine u kojem je u Iraku poginulo desetak ljudi, uključujući dva novinara agencije Rojters te da je "skinuo" više od 150 000 dokumenata Stejt departmenta.

 

Video snimak helikopterskog napada objavljen je na internet stranici "Vikiliks" u aprilu. Mening sen alazi u zatvoru u vojnoj bazi "Kvantiko" u Virdžiniji.

 

Američki mediji javili su da tužilaštvo SAD, ukoliko pokaže da je Asanž pomogao Meningu da prikupi poverljivi materijal, može da optuži osnivača "Vikiliksa" za špijunažu i da zatraži njegovu ekstradiciju.

 

"Nikada nisam čuo ime Bredli Mening, prije nego što je objavljeno u štampi", rekao je on.

 

Asanž je rekao da sumnja da se u SAD protiv njega sprema optužba za špijunažu i kritikovao tajnost kojom je okružen njegov slučaj, preneo je Bi-Bi-Si.

 

On je dodao da je njegova organizacija otporna i da će nastaviti da objavljuje tajne depeše amerčke diplomatije. Rekao je da je do sada objavljeno tek 2.000 od 250.000 depeša koje poseduje Vikiliks.

POVEZANE VESTI

Petak 17.12.2010. 14:49
Nemoj sada da bjezis nigdje, nego trazi dokumenta o trgovini ljudskom organima u periodu proteklih desetak godina! I sve sto je vezano za ime Hashima Thacija, njegovih saradnika i UCK!!! Koje crno bjezanje te sad spopalo???
Petak 17.12.2010. 16:16
Sumnjivo je sve ovo. Sta mislite odakle vetar duva?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online