Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 30.11.2010.
16:14 >> 17:49h
Srna A

Srpski lopovi "na radu" u Austriji

Broj provala u kuće i stanove u Austriji se u prvoj polovini prošle godine povećao za 40 odsto, a lopovi su najčešće poreklom iz istočne Evrope. Među njima, istaknuto mesto zauzimaju i bande iz Srbije.

Svaka etnička zajednica ima svoj "reon" 

Od svih provala u kuće i stanove koje su u Austriji počinjene u toku 2010. godine, čak 68 odsto njih počinili su stranci, a najvećio deo tog broja provala, preko 16 odsto, pripisuje se osobama iz Srbije.

Što se tiče provalnika i bandi sa područja bivše Jugoslavije, oni osim provala u kuće i stanove često vrše i provale u poznate barove i kafiće.

Prema informacijama austrijskog MUP-a, te bande imaju i široku mrežu saradnika koji rade kao dojavljivači i operativcima daju znak kada je vreme za napad. A to je onda kada zaključe da su kase u barovima i kafićima punije nego inače.

"Jugoslovenske“ bande se, za razliku od ostalih, duže zadržavaju u zemlji, a neki njihovi dojavljivači su duže nastanjeni u Ausrtriji, objašnjavaju u austrijskom MUP-u.

Komentarišući da su zbog liberalizacija viznog režima za BiH preduzete dodatne mere, u MUP-u navode da oni već duže odlično sarađuju sa ministarstvima u matičnim zemljama ovih bandi, pa tako i sa nadležnima u BiH.

Na vrhu liste austrijskog MUP-a nalaze se bande iz Gruzije, koje su najaktivnije i koje svoje ljude u Austriju šalju kao osobe koje traže azil. Roba koje se dokopaju najčešće se šalje u domovinu, ali često i u Tursku, bilo putem kurira koji su deo "hijerarhijske strukture", bilo putem pošte.

Moldavci najčešće kradu starije automobile sa kojima onda još neko vreme "operišu" u Austriji, da bi ih, posle određenog vremena i zajedno sa ukradenom robom, transportovali nazad u Moldaviju. Njihova specijalnost su skladišta i trgovine na veliko, dok u stambenim objektima "operišu" veoma retko. Broj ukradenih automobila porastao je za čak 70 odsto.

"Poljaci su specijalizovani za belu tehniku i elektronske uređaje, ali imaju i dobro organizovane strukture koje vrše prevoz ukradenih automobila", objašnjava portparol odeljenja za kriminal u austrijskom MUP-u Aleksandar Marakovic.

"Bande iz istočnoevropskih zemalja među sobom su podelile polja delovanja i jedna drugoj se, ako se to tako može reći, ne mešaju u posao. Oni koji kradu automobile, ne provaljuju u stanove, oni koji provaljuju u kockarnice, ne provalju u skladišta", objašnjava on.

Markovic dodaje da to važi samo za bolje organizovane bande koje se međusobno poznaju i komuniciraju, a manje i slabije organizovane grupe deluju na onim poljima koja im se trenutno čine zanimljivim i manje-više spontano, bez velike prethodne organizacije.

Tako su članovi bandi iz Mađarske, za koje se verovalo da su specijalizovane na krađu vrednih metala kao što je bakar, znali biti uhvaćeni i prilikom provala u kockarnice.

Kriminalci iz Rusije takođe ne biraju polje delovanja, a kao posebno brutalni važe provalnici iz Rumunije. Oni često ne čekaju da vlasnik napusti stan ili kuću, već deluju "na prepad" i gotovo redovno primenjuju silu.

Komentarišući da su zbog liberalizacija viznog režima za BiH preduzete dodatne mere, u MUP-u navode da oni već duže odlično sarađuju sa ministarstvima u matičnim zemljama ovih bandi, pa tako i sa nadležnima u BiH.

POVEZANE VESTI

Utorak 30.11.2010. 16:18
Ima ih i na radu u Skupštini i na radu u Vladi, i na radu u srpskim državnim preduzećima.
Utorak 30.11.2010. 17:28
Austrijancima se vraca sto su vekovima pljackali na okupiranim teritorijama.Naslov vam je ocajan i antisrpski.Rumunski lopovi ubijaju za par evrica i najbrutalniji su na kontinentu.Pravi kokosari.Gruzijci i Jermenci u svojim zemljama kradu crep, delove ograde, sve sto im dodje pod ruku, cim im komsija napusti kucu.JajarcineOve nase lopine bar imaju neki nivo i ne ubijaju na spavanju kao rumunski i madjarski cigani.
Utorak 30.11.2010. 16:24
U skupstinama su profesionalci za velike pare ovi ostali su amateri
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online