Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 17.11.2010.
12:03
Lj. Ivanović - Vesti A

Srbija leži na zlatu

Prilikom izrade analize kvaliteta rude u rudniku "Lece" kod Medveđe, vlasnici rudnika, kompanija "Farmakom" iz Šapca, nisu ni slutili da će otkriti veliku zlatnu žicu. Štaviše, nalazi kazuju da je reč o jednom od najvećih, možda i najveći rudnik zlata u Evropi! Tako se ispostavilo da je jug zemlje, najsiromašniji deo Srbije, zapravo najbogatiji.

Jug Srbije najbogatiji

- Ja sam oduvek govorio da je jug Srbije najbogatiji.

Kupili smo rudnike tamo pre svega da bismo vadili rudu koja nam je potrebna za naš osnovni posao proizvodnju akumulatora. Iskopavanjem smo došli do olovne rude koja u sebi ima 160 grama zlata po toni koncentrata.

Reč je o belom zlatu, skupljem od žutog, a za 10 do 15 dana dolazimo do dela koji je još bogatiji, gde očekujemo da nađemo 260 grama zlata po toni koncentrata olova - kaže za "Vesti" Miroslav Bogićević, čelnik "Farmakoma".

Ko je Miroslav Bogićević, direktor "Farmakoma"

Baja i "mlekadžija"

 

Miroslav Bogićević, vlasnik i generalni direktor "Farmakoma", rođen je 1953. godine u Šapcu. Osnovnu školu i gimnaziju završio u Šapcu, a Višu upravnu školu u Sarajevu. Bavio se sportom od ranog detinjstva. Igrao fudbal u svim selekcijama FK Mačva Šabac, a od od 1969. do 1971. godine igrao je u FK Partizan gde je zbog povrede prekinuo dalju fudbalsku karijeru.


Po završetku gimazije počinje s radom od 1973. godine u stručnoj službi Zajednice zdravstvenog osiguranja radnika u Šapcu da bi 1985. godine započeo kao stručni saradnik u opštoj službi Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja u Šapcu, a zatim 1986. godine nastavio kao šef iste službe.


Godine 1992. osniva preduzeće "Farmakom". Pretežna delatnost je poslovanje apoteke, a uporedo s tim uvoz i izvoz. Od 2003. godine na aukcijskim prodajama, tenderima i kupovinom akcija na berzi Miroslav Bogićević zajedno sa "Farmakom MB" stiče vlaništvo u "Mlekari Šabac", "FAS Sombor", "PIK 7. jul Debrc", "IK Guča", "Livnica Požega", "RIT Zajača", "Zorka Standard", "Rudnik antimona i cinka " ruda" Raška", "Rudnik olova i cinka Lece" kod Medveđe. U beogradskim krugovima stekao je nadimak "mlekadžija", međutim, u rodnom gradu ga zovu ili Mikoje, ili Baja.
 

Dobra investicija: Predsednik Srbije Boris Tadić sa Miroslavom Bogićevićem u rudniku "Lece"

- Nikad se u životu nisam posvađao. Apolitičan sam, ili, bolje, ne pripadam nijednoj partiji, i nisam bio ni na jednom stranačkom skupu - kaže Bogićević.


Šapčani Bogićeviću zameraju što se kreće u pratnji džipova i telohranitelja. Telohranitelj takođe prati i njegovog unuka u školu.

 

On kaže da mu se u ovom delu "život zaista pretvorio u pakao", ali da pravila bezbednosti to nalažu. Još 2003. godine dobio je potvrdu da je na meti određenih kriminalnih grupa, posle čega ga je jedno vreme čuvala policija, a zatim je angažovao profesionalnu agenciju.


- Ovde možeš da pogrešiš samo u dva slučaja: da ti obezbeđenje ne treba, a da ga plaćaš, ili da ti treba, a da ga nemaš. Opredelio sam se da ne rizikujem - prenose mediji Bogićevićeve reči.


Kako se olovna ruda pokazala veoma bogatom zlatom, ljudi iz "Farmakoma" su poručili iz Francuske i posebne mašine kojom će moći preciznije da odvajaju rudu. Kako kaže Bogićević, u ovom trenutku se iz "Lece" vadi 250.000 tona rude, od čega je 6.000 olovnog koncentrata koji ima 260 grama zlata po toni.
 

Odvajanje zlata iz rude olova

- Prerađivaćemo zlato u Boru i ponudićemo ga državi na otkup, a ako ne bude interesa, prodavaćemo na tržištu.

Žica koju smo otkrili je veoma dugačka i grana se ulevo i udesno, što je vrlo povoljno za eksploataciju.

Vrednost tone olovnog koncentrata bogatog zlatom je i sada skuplja od katodnog bakra iz rudnika u Boru - dodaje Bogićević.


Stručnjaci Ministarstva za rudarstvo i energetiku su rezervisani u pogledu davanja procene da li je "Lece" zaista najbogatiji zlatni rudnik Evrope, ali tu mogućnost ne isključuju.
 

Sortiranje zlata: Bogićević će prvo državi ponuditi pravo otkupa

- Ne bih smeo da tvrdim da se radi o najvećem rudniku zlata u Evropi, možemo samo zasigurno reći da je trenutno najveći u Srbiji - smatra Zlatko Dragosavljević, državni sekretar za rudarstvo.


Trenutno najveći rudnik zlata u Evropi je "Kitila" i nalazi se u Finskoj, na oko 900 kilometara od Helsinkija.

Otvoren je 2006. godine i u njemu se eksploatiše oko 296 grama zlata po toni koncentrata rude, a u toni rodne rude nalazi se oko 4,7 grama zlata.

Šta krije Crni vrh?

 

Kompanija "Avala", koja je osnovana za geološka istraživanja na Crnom vrhu, saopštila je da je sediment jedne bušotine, koji je analiziran u Boru, Bugarskoj i u Australiji, pokazao da u dužini od 52 metra, na dubini od 17 metara postoji ruda sa 4,3 grama zlata po toni.

 

Međutim, potencijal ležišta još nije poznat i dalja istraživanja trebalo bi da pokažu kolika je dubina naslaga te rude i da li u okolini postoji još takvih segmenata.


Zlato se u rudi bakra koja se eksploatiše u borskim rudnicima nalazi najčešće u količini od oko 15 grama po toni, ali je izdvajanje plemenitog metala moguće jedino hemijskim putem, pri čemu se isplativom smatra koncentracija od osam do 20 grama u toni. Ležište na Crnom vrhu sadrži manju količinu, ali je ona kompaktna i vidljiva, pa je i tehnologija izdvajanja drugačija.

Dok se rudari već približavaju zlatnoj žici kod Medveđe, na Crnom vrhu, kod Bora, takođe pronađeno nalazište zlata. Ta vest je potvrđena i u Ministarstvu rudarstva i energetike, a vlasnik prava za ekspolataciju je kompanija "Avala risorzis", ćerka firma "Dandi plemenitih metala".

Oni su pronašli pojas zlata u dužini od 52 metra, što je prvi uspeh te kompanije od dobijanja koncesije za geološka istraživanja u Srbiji.
 

Stranci u Srbiji tragaju za mineralima

 

Strane kompanije koje povremeno dolaze u Srbiju kako bi procenjivale njene rudne potencijale, pre svega su zainteresovane su skupe metale i minerale poput molibdena, borne kiseline, ili u nauci nedavno otrivenog jadarita, koji je pronađen u Srbiji, u okolini Loznice.


U svetskim razmerama Srbija nije naročito bogata sirovinama, ni po kvantitetu niti po kvalitetu. Istraživanja zlata na Crnom vrhu su već završena, u toku su ispitivanja i na Staroj planini i kako nezvanično saznajemo, postoje odlični rezultati u istraživanju jednog novog tipa zlata.

 

Reč je o karlinskom tipu zlata, poznatog domaćoj geološkoj nauci, čije se prisustvo vezuje za postojanje krečnjačkih stena i mermera u vulkanskim oblastima. Procenjuje se da u Srbiji trenutno ima desetak stranih firmi, bez sumnje najveća koja je posle 2000. godine kročila ovde je engleska kompanija "Rio Tinto", poznata u svetu kao lider u istraživanju mineralnih sirovina.

 

U Srbiji je najviše zastupljena u Jarondolskom basenu kod Raške, gde je istraživala borne minerale, koji se na evropskom kontinentu, ako izuzmemo Tursku, jedino nalaze u Srbiji.


Zanimljivo je da se za ovu kompaniju vezuje i otkrivanje jadarita u zapadnoj Srbiji. O jadaritu se za sada jedino zna da može da se koristi kao raketno gorivo.

Sreda 17.11.2010. 13:39
Pa DOBRO JUTRO SVIMA!!! Ali, nije zlato jedino sto Srbija posjeduje! Ima jos mnogo plemenitih ruda! IMALI SMO IH I RANIJE, A IMAMO IH I DAN DANAS! HVALA BOGU DRAGOM!!! Sta mislite, zasto su se svi okomili bas na nas??? Cijela Evropa, ako ne cak i cijeli svijet vec odavno znaju koju vrijednost Srbija ima, samo narod u Srbiji nema pojma o tome! Rim je sve papire i dokumente, mape i ostalo, vekovima toliko izopacio, a nasi idioti sve to "NOVO" lijepo prihvatili kao "NORDIJSKU SKOLU", i zaludili sopstveni narod! Ukoliko bi se dozvolilo da se Srbija smanji samo na Beogradski pasaluk, sta mislite ko bi imao najvecu korist? Zato, ne kopajte nista, dok ova vlast ne ode!!!
Sreda 17.11.2010. 12:11
Avioni kamioni
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online