Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 16.11.2010.
08:50 >> 10:28h
Tanjug A

Danas je Kurban-bajram

Muslimanski vernici danas obeležavaju najznačaniji islamski praznik, Kurban-bajram. Praznik počinje bajramskom molitvom i proslavlja se četiri dana. Za muslimane to je dan vere u Boga, razumevanja i ljubavi.

U Bajrakli džamiji u Beogradu

Prvog dana Kurban-bajrama očevi i majke daruju svoju decu i najmlađu rodbinu, a žene pripremaju bogate trpeze za goste. Praznik se dočekuje u kućama, a u zoru se odlazi u džamije na sabah-namaz, gde se čeka izlazak sunca i klanja se Bajram-namaz.

Posle čestitanja, odlazi se na groblja, a potom kućama gde je, prema pravilima šerijata, sve pripremljeno za žrtvu Kurbana. Kurbansko meso se deli na tri dela, od kojih je jedan namenjen siromasima, drugi rodbini, a treći se ostavlja u kući.

Kurbansko meso se može podeliti i nemuslimanima, a cilj darivanja je zbližavanje ljudi i negovanje dobrosusedskih odnosa. Zabeleženo je da je prorok Muhamed prvi deo mesa koji bi odsekao, kao znak pažnje i dobre volje, uvek poklanjao komšijama, hrišćaninu i Jevrejinu.

Hodočasnici u Meki

Kurban-bajram se naziva i hadžijski zato što se toga dana završava glavno godišnje hodočašće Kabi u Meki. Hadž je jedna od pet glavnih verskih obaveza punoletnih islamskih vernika, ukoliko mogu da finansiraju troškove hodočašća, ne ugrožavajući normalan život svoje porodice.

Hadžiluk se ne smatra samo ispunjavanjem božje zapovesti, nego i dokazom jednakosti svih pripadnika islamske vere pred Alahom, a cilj mu je i potvrda jedinstva i solidarnosti islamskog sveta. Običaj hodočašća svetih mesta poznat je i u preislamskoj Arabiji, kao i među semitskim narodima.

Svi muslimanski verski praznici računaju se po mesečevoj, a ne po sunčevoj godini, a Kurban-bajram je dva meseca i deset dana posle Ramazanskog bajrama.

Čestitke

 

Predsednik Republike Srbije Boris Tadić čestitao je danas svim islamskim vernicima i poglavarima Islamske zajednice u Srbiji praznik Kurban-bajram.
''Želim vam da praznične dane provedete u miru i sreći, u krugu svojih porodica, prijatelja i komšija'', navodi se u čestitki predsednika Srbije.

 

Ministar odbrane Dragan Šutanovac čestitao je pripadnicima tog ministarstva i Vojske Srbije koji slave Kurban-bajram taj najznačajniji islamski praznik.
"Svim pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koji slave ovaj veliki verski praznik upućujem iskrene čestitke sa željom da praznične dane provedete sa svojim najbližim i prijateljima, u dobrom zdravlju i raspoloženju", naveo je ministar u čestitki.

POVEZANE VESTI

Utorak 16.11.2010. 10:09
Сваком вернику желим сретан верски празник! Да га проведете у здрављу и весељу!
Utorak 16.11.2010. 11:53
BAJRAM SERIF MUBAREK OLSUN svima muslimanima sirom svjeta
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online