Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 11.10.2010.
20:39
N.S.P.-Vesti A

Beograd raj za srpske folkloraše

Tradicionalna 16. evropska smotra srpskog folklora, koja će se 11. i 12. juna sledeće godine održati u Centru "Sava" u Beogradu, zvaće se Evropska smotra srpskog folklora dijaspore i regiona, umesto Evropska smotra srpskog folklora dijaspore, jednoglasno je odlučio Savet ove smotre.

Šest članova Saveta, koji su predstavljali saveze iz Nemačke, Švajcarske, Rumunije, Hrvatske i Slovenije, složili su se da je promena naziva logičan sled nakon konstituisanja "Prve Skupštine dijaspore i Srba u regionu", u srpskom parlamentu početkom jula ove godine.

''Vesti'' pokrovitelj: Učesnici skupa u Centru ''Sava''


Predsednici saveza srpskih folkloraša osvrnuli su se, juče u Beogradu, na Evropsku smotru srpskog folklora, koja je u maju ove godine održana u Brčkom, i zaključili da se greške i propusti u organizaciji ne smeju ponoviti.


Drago Vojvodić iz Saveza Srpskog folklora Slovenije, ukazao je na nedostatak komunikacije između organizatora i učesnika, dok je Tane Milićević iz Saveza Srpskog folklora Švajcarske, uputio primedbe na neadekvatan hotelski smeštaj i loš kvalitet montažne bine na kojoj su nastupali ansambli. Dragan Ivašković iz Saveza srpskog folklora Nemačke, zamerio je da jedno kulturno-umetničko društvo iz Nemačke nije čak ni dobilo diplomu o učešću.


Srđan Tatić, predstavnik Saveza srpskog folklora Hrvatske, zaključio je da odgovornost za propuste u organizaciji ne snosi samo domaćin, nego i celokupan Savet, koji bira domaćina. Zoran Milinković, predstavnik Saveza folkloraša Francuske, koji se naknadno priključio skupu, istakao je da je razlog nedolaska takmičara iz te zemlje poslednjih nekoliko godina nedostatak novca.


Nenad Milenković, predsedavajući Saveta i predsednik Saveza Srpskog folklora Švajcarske, koji će biti domaćini folklorijade u Centru "Sava" a čiji su "Vesti" medijski pokrovitelj, naglasio je da organizacionih propusta u Beogradu neće biti i da su oni kao domaćini već uveliko krenuli sa pripremama.


- Srpska metropola ima sve kapacitete i infrastrukturu za održavanje ovakve jedne smotre, a Centru "Sava" ima odlične tehničke mogućnosti - naglasio je Milenković. Prema njegovim rečima, cena kotizacije za ansamble biće 150 evra.
Članovi Saveta dogovorili su se da se o promenama propozicija takmičenja za 2012. godinu raspravlja naknadno.
 

Veliko interesovanje


Za sada iz Nemačke ima deset prijavljenih ansambala, iz Švajcarske sedam, Rumunije dva, Slovenije pet, Hrvatske tri, Austrije pet, Francuske dva, Mađarske dva, Švedske dva, Italije jedan. Članovi Saveta složili su se da bi trebalo pozvati i kulturno-umetnička društva iz Republike Srpske, Crne Gore, Makedonije i Engleske.

 

 

Humanost na delu


Ukupan prihod od smotre biće uplaćen u humanitarne svrhe, odnosno domovima za nezbrinutu decu i drugim humanitarnim organizacijama.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online