Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Nedelja 10.10.2010.
09:19
pressonline.com A

Deca iz vrtića uveliko prate "Farmu"

Čak polovina dece u Srbiji predškolskog uzrasta redovno gleda "Farmu" i druge rijaliti-emisije. I pored oznake da su ovakvi sadržaji zabranjeni za mlađe ispod osamnaest godina, većina klinaca "Farmu" i "Velikog brata" prati redovno, i to u društvu svojih roditelja, tvrdi Nada Gertner iz Udruženja vaspitača.

Deca uz roditelje uče psovke koje "farmeri" neštedimice odašilju u etar
 

- Na osnovu razgovora sa decom mogu da tvrdim da sigurno oko 50 procenata dece predškolskog uzrasta gleda "Farmu" i druge rijaliti-emisije. Ovi podaci su izuzetno zabrinjavajući, jer je to period kada deca formiraju mišljenje i najbrže usvajaju nova saznanja, razvijaju rečnik i usvajaju društvene norme ponašanja - kaže Nada Gertner.


Roditelji kvare decu i baš ih briga

Ona objašnjava da većina dece gleda te emisije, mada ne toliko po svom izboru, već se pridružuju roditeljima koji gledaju rijalitije. Roditelji privlače decu ovim programima i to preko svojih komentara, misleći da ona ne obraćaju pažnju, ne vide ili ne razumeju sadržaj.

Iako se producenti ovih programa "trude" da sankcionišu psovke i druge vulgarnosti, problem sa prenosima uživo je što ne možete unapred da znate šta će biti izgovoreno i šta će se dogoditi. Osim toga, pregled dana se emituje između 20 i 21 uveče, kada je većina srpskih porodica na okupu i prati televizijski program.

Tako su pre nekoliko dana deca mogla da gledaju u udarnom terminu oko 21 sat svađu na nacionalnoj osnovi između Milana Paroškog i Bakija.

Takođe, mogli su da saznaju da je "seks čovekov jedini život i da se deca prave od šale", i to od Ekrema Jevrića i Eve Ras, koji su razgovarali o analnom i oralnom seksu i promiskuitetu.

Lezbo scena između Tine Ivanović i Jelene Stožinić se, doduše, odigrala u šest izjutra, ali je nakratko, bez objašnjenja, puštena i u pregledu dana.

U vezi s tim, deca su mogla da čuju i vrhunsko glupo pitanje Ivanovićeve: "Zar vi svoju drugaricu nikad ne mazite po grudima?" - jer već i sad, a u budućnosti sigurno, ko bude pozitivno odgovorio na takvo pitanje - može da očekuje i šamar i tužbu za seksusalno uznemiravanje...

Prethodna sezona "Farme" obilovala je svađama, sukobima i psovkama, a skandal je izbio kada se bivši bubnjar grupe EKV Ivan Fece Firči, u jeku rasprave sa farmerima, okrenuo ka kameri i poručio deci koja su u tom trenutku gledala rijaliti: „Sva deca koja sada ne spavaju neka mi popuše!"

To se desilo posle ponoći, pa RRA nije imala osnova da kazni bilo koga. Firči je kasnije objasnio da je time hteo da skrene pažnju roditeljima da ne bi trebalo da dozvoljavaju deci da gledaju ovakve sadržaje i da su oni odgovorni za sve što deca čuju u programu.

Nada Gertner kaže da mališani koji prate ovakve programe pre svega usvajaju stavove koje roditelji iznose dok ih gledaju, a zatim rečnik učesnika donose u vrtiće i koriste ih u svakodnevnom govoru, pa čak i onda kada ne razumeju njihovo značenje. Za decu su značajnije reakcije i komentari roditelja, nego sam program.

Rasadnici vulgarnosti

- Upravo zbog psovki, svađa, neprirodnog ponašanja učesnika, roditelji ne bi trebalo u prisustvu dece da prate ovakve emisije, jer deca ništa korisno ne mogu da nauče, a sve što usvoje, predstavlja nakaradno, izveštačeno ponašanje. Nakon toga im je daleko teže objasniti šta nisu društveno poželjna ponašanja - upozorava ona.

Stručnjaci savetuju roditeljima da ovakve programe ne prate pred decom, jer ona tek treba da formiraju svoje stavove, ukuse, usvoje društvene norme ponašanja, razvijaju govor i bogate svoj rečnik, kao i da formiraju odnos prema svom okruženju i drugim ljudima u svojoj sredini. A ako ih već gledaju, onda deca treba da budu u drugoj prostoriji. Takođe je važno da pred decom, ako su već tu, komentarišu određena ponašanja u vaspitnom duhu i u skladu sa porukama koje inače šalju svakodnevno.

POVEZANE VESTI

Nedelja 10.10.2010. 11:41
između gledalaca farmei sličnih emisija i parade ponosa nema velike razlike,i jedno i drugo je nastrano i bolesno.
Nedelja 10.10.2010. 18:55
Sve je otišlo u majčinu.Nekada su deca u Srbiji imala zdrav i normalan život.Danas imaju grand šou i tu neku farmu.Prilikom moje zadnje posete Srbiji jedna mala iz komšiluka mi tupila kako je normalno da neko mojih godina ima devojku njenih godina.Ona ima 15 godina,ja dva puta toliko.Još mi počela neku pesmu nekog pedofila o klinki od 17 godina i kaže to je hit,to svi slušaju.Na moju konstataciju da mogu otac da joj budem rekla je da je imala mnogo starijeg dečka od mene i da sam ja zaostao i glup.JBT ako je tako,drago mi je,neka sam zaostao.Još kad sam malo dublje zašao u tu materiju i pitao neke drugare vidim da su i oni odlepili.Jedan se ponosi splavovima i provodom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online