Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 07.10.2010.
20:56
Vestionline A

Ni OEBS ne pomiri Bošnjake

Šef Misije OEBS u Beogradu Dimitris Kipreos nije uspeo da približi stavove tri bošnjačke liste o konstituisanju Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV). Predstavnici Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ), Bošnjačke liste (BL) i Bošnjačkog preporoda (BP), posle odvojenih susreta sa Kipreosom u Novom Pazaru, ponovili su ranije stavove o formiranju Veća.

Šta je sledeće?: Dimitrios Kipreos

Predsednik BKZ Mevlud Dudić je ponovio da su izabrane osobe na listama vlasnici mandata i da bi, ukoliko prihvate to što ostale dve liste predlažu, bili saučesnici u kršenju zakona.

"Smatramo da su argumenti na našoj strani i da su ostavke dvojice većnika Bošnjačkog preporoda falsifikovane, što je u suprotnosti sa Zakonom. Mi želimo čistu situaciju. Ako je u pitanju kršenje zakona mi to nećemo da prihvatimo, a ako je nešto drugo u pitanju mi smo spremni da se povinujemo i da prihvatimo razne vrste dogovora", rekao je Dudić.

Bošnjačko nacionalno veće je konstituisano kada su dvojica većnika Bošnjačkog preporoda glasali uz BKZ. Međutim, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava nije priznalo tako formirano Veće.

Predstavnik Bošnjačke liste Muhedin Fijuljanin je kazao da je ta lista za saradnju i poštovanje izborne volje građana.

"Ono što je narod rekao na dan izbora treba da se preslika u budućem sazivu Bošnjačkog nacionalnog veća. OEBS je, ne mešajući se u nadležnosti Ministarstva za ljudska i manjinska prava, pokušao da pomogne", rekao je Fijuljanin.

Predstavnik Bošnjačkog preporoda Seadetin Mujezinović rekao je da su tokom razgovora sa Kipreosom definisali svojih pet mandata, sa kojima su spremni da razgovaraju o formiranju budućeg Bošnjačkog nacionalnog veća.

"Problem nije u Bošnjačkom preporodu, naši ljudi će aktivno učestvovati u formiranju Bošnjačkog nacionalnog veća, a to je i jedini način da prevaziđemo ovu nastalu situaciju. Problem možemo rešiti jedino ako predstavnici sve tri liste sednu i razgovaraju o formiranju ovog važnog tela. Mi nemamo uslovljavanja i nisu nam bitna personalna rešenja, prihvatamo dogovore sa obe liste", rekao je on.

Međutim, Mujezinović je ponovio da mandati osvojeni na izborima za Bošnjačko nacionalno veće pripadaju listama. Na junskim izborima, BKZ je osvojila 17 od 35 mandata. Pet mandata je osvojio Bošnjački preporod, a 13 Bošnjačka lista.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online