Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 17.11.2009.
15:02
Tanjug A

Kosmet: Vlada podstakla Srbe da glasaju

Predsednik Srpskog nacionalnog veća u Kosovskoj Mitrovici Nebojša Jović izjavio je u utorak da je Vlada Srbije javno proklamovala neizlazak Srba na lokalne izbore na Kosovu, ali da ih je nedovoljno čvrstim stavom zapravo indirektno podstakla da glasaju.

"Tako predsednik Vlade Srbije i ceo državni vrh nijednog trenutka eksplicitno nisu rekli da se na izbore ne izlazi, jer se na taj način država Srbija proteruje s Kosmeta, već samo konstatuju da nema uslova za izlazak na izbore, a da Srbi sami odluče šta će učiniti", rekao je Jović na konferenciji za novinare.

On je posebno negodovao zbog izjave ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića, date samo dan uoči izbora održanih 15. novembra, u kojoj je poručio da Srbija ne priznaje nijedan akt koji donose institucije "tzv. Republike Kosovo", ali da neće biti "odmazde" niti bilo kakvih posledica za građane Srbije koji odluče da izađu na lokalne izbore u pokrajini.

Prema Jovićevim rečima, najmanje što ministar Jeremić mora učiniti jeste da objasni zašto tu izjavu nije dao dan po okončanju izbora, već u trenutku kada je sve upućivalo da će se izlaznost Srba meriti u promilima.

Albanci osvojili većinu u Štrpcu i Novom Brdu

 

U Štrpcu, gde Srbi čine 70 odsto stanovništva, na birališta je izašlo 30,91 odsto birača i to više Albanaca od Srba, čime su dobili većinu odbornika u skupštini.
 

U drugi krug izbora za predsednika opštine Štrpce ulaze kandidat Demokratske partije Kosova i srpska Samostalne liberalne stranke, pokazuju nezvanični podaci.
 

U Novom Brdu, gde Srbi takođe čine većinu, glasalo je 25,64 odsto glasača, ali su Albanci dobili većinu među odbornicima.



Jović je istakao da na lokalnim izborima održanim u nedelju na severu Kosova nijedan Srbin nije izašao na izbore, a da je na nivou cele pokrajine glasalo tri odsto srpske populacije.

On je zatražio od Vlade Srbije da sankcioniše i pozove na odgovornost sve srpske političare koji su izašli na izbore, jer time, kako je ocenio, otvoreno rade na otcepljenju Kosova i Metohije od Srbije.

Na lokalnim izborima koje su raspisaliprivremeni organi vlasti u Prištini Srbi su dobili vlast u tri novoformirane opštine, ali su je izgubili u dve u kojima čine većinu - u opštinama Štrpce i Novo Brdo.

U Gračanici, novoj opštini na Kosovu, gde je glasalo oko 3.500 glasača, odnosno 23,62 odsto upisanih birača, prema nezvaničnim podacima, pobedila je Samostalna liberalna stranka, a za predsednika novoformirane opštine izabran je kandidat te stranke Bojan Stojanović.

Liberalna stranka će imati i većinu među odbornicima u skupštini opštine Gračanica.

Srbi su pobedili i u dve nove opštine sa srpskom većinom u okolini Gnjilana, iako je i tamo odziv bio slab. U Ranilugu je glasalo 13,89 odsto, a u Klokotu 25,39 odsto birača, saopštila je Centralna izborna komsija u Prištini.

POVEZANE VESTI

Nedelja 18.03.2012. 13:42
kosovo je srbija.
Nedelja 18.03.2012. 13:42
vostani srbijo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online