Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 08.09.2010.
12:01
D. Dekić - Vesti A

Nema para za "kombi" stranke

Član radne grupe Ministarstva pravde za izradu zakona o finansiranju političkih stranaka Đorđe Vuković ocenio je u intervjuu za "Vesti" da iza netačnih optužbi o navodnom ukidanju malih stranaka i demokratije u Srbiji, stoje upravo partije s malim brojem birača, kojima novi zakon ukida velike finansijske privilegije.

Đorđe Vuković, programski direktor CESID-a
 

- Mi hoćemo da ukinemo praksu da glas na izborima tih malih vredi mnogo više od glasa velikih, a kada ukidate stari loš zakon i donosite novi koji ih sprečava da uzmu više para iz budžeta nego što im pripada, onda uobičajeno plasiraju neistine u javnost. Međutim, najvažnije je da smo ispunili zlatno pravilo i da nismo uradili zakon za vladajuće ili za opozicione stranke, što se pokazalo po istim zamerkama koje su upućene sa obe strane - kaže Vuković koji je direktor programa Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID).
 

Da li su tačne optužbe da se ovim predlogom uvodi dvopartizam na političku scenu?
 

- Apsolutno netačno, a zanimljivo je da kad nemaju prave argumente, obično uvek izlaze sa istim pričama, kako se ukida demokratija i krše evropski standardi. To nema veze sa realnošću, niti sa teorijom i praksom, već samo sa njihovim interesom da uzmu novac iz državne kase koju pune građani. Podsetiću da je prema starom zakonu samo jedan poslanik male stranke, dobijao koliko i poslanička grupa.
 

Novi zakon u novembru

Kada bi trebalo da bude usvojen novi zakon o finansiranju političkih subjekata u Srbiji?

- Još jedan konsultacioni sastanak sa predstavnicima partija nam predstoji 10. septembra, a zakon će pre usvajanja ići u GREKO Saveta Evrope koji će izvršiti procenu da li je ispravan. Potom iz Ministarstva pravde ide pred Vladu Srbije, pa u parlament. Očekujem da će biti usvojen, kako je najavio državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen, sredinom novembra.

Male partije najviše zameraju što će, ako osvoje ispod jedan odsto glasova, morati da vrate novac dobijen za izbornu kampanju?
 

- Pa, ako je potreban cenzus od pet odsto za ulazak u poslaničke klupe, što je nekih 200.000 birača, onda ne vidim zašto je problem da svi koji hoće da uzmu državne pare, a ne pređu jedan odsto ili oko 40.000 glasova, taj novac posle izbora vrate u budžet. Moram da istaknem da njima niko ne brani da kampanju za izlazak na izbore finansiraju svojim sredstvima, pa onda nikome ništa nisu ni dužni.
 

Mogu li manje stranke i ubuduće da idu u predizborne saveze?
 

- Naravno, ni to im niko ne brani. Ali, do sada smo imali na listama i one koji na izborima osvoje manje glasova od 10.000 potpisa građana koji su im neophodni za kandidaturu, što je svojevrsni paradoks.
 

Da li je tačno da i velikim i "kombi" partijama smeta uplata svih sredstava preko računa, pa čak i partijske članarine od nekoliko evra?
 

- Ne znam kako su mislili da to bude transparentno ako ne ide preko računa i ne znam kako bi objasnili Briselu i evropskom antikorupcijskom telu GREKO zašto hoće da donacije idu u kešu. To je za razvijene zemlje "čudno poslovanje" i ozbiljan problem, pa je Srbija, koja hoće da se pridruži EU, pod pritiskom da popravi takvu regulativu. Što se tiče uplate partijske članarine, objašnjeno nam je da nemaju svi račune u banci, što je vrlo čudno za današnjicu, ali eto tu se može ići na ustupak da novac uplate pod imenom i prezimenom i za to dobiju priznanicu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online