Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 01.09.2010.
09:17 >> 19:07h
Tanjug A

Brisel opominje Srbiju za diskriminaciju Bošnjaka?

Veroučitelji Islamske zajednice u Srbiji kojom rukovodi glavni muftija Muamer Zukorlić neće doći na ranije najavljeni protest ispred zgrade Vlade Srbije rekao je Tanjugu predsednik Udruženja veroučitelja pri mešihatu te zajednice Hajrudin Balić. Zamenik Mešihata Rešad Plojović kaže da je protest otkazan na predlog muftije Zukorlića, pošto je Brisel upozorio vlasti u Srbiji na neodgovoran odnos prema Bošnjacima. Udruženje vroučitelja je premijeru Mirku Cvetkoviću danas uputilo pet zahteva kojima se traži zaštita prava nastavnika islamske veronauke, kao i da se otvorena pitanja rešavaju razgovorom.

"Dobili smo informaciju da je Vlada Srbije dobila oštro upozorenje iz Brisela zbog neodgoornog odnosa prema Sandžaku i pojavu diskriminacije na etničkoj i verskoj osnovi prema Bošnjacima i muslimanima u Srbiji, kao i informacijama o nameri režima da upotrebi svoje saradnike i kriminalce u cilju izazivanja incidenata prilikom održavanja najavljenog protesta", rekao je Plojović.

Pismo iz Brisela nije stiglo u ministarstva vera i manjina


Ministarstva Srbije za vere i ljudska i manjinska prava nisu danas dobila bilo kakvo upozorenje iz Brisela vezano za navodni neodgovoran odnos vlasti prema Sadžaku i muslimanima - Bošnjacima.


Kako je Tanjugu rekao portparol Ministarstva vera Aleksandar Raković, obrazloženje mešihata zbog odlaganja dva puta najavljivanog protesta ispred zgrade Vlade Srbije "krajnje je neargumentoano".


Pismo slične sadržine nije stiglo ni u kabinet ministra za ljudska i manjinska prava Svtozara Čiiplića.

Plojović, koji je i muftija beogradsko-novosadski, nije mogao s preciznošću da kaže šta još u tom upozorenju piše, ali je dodao da je ono već u rukama predstavnika Vlade Srbije.

Upitan da li je neko iz vlade pokušavao da stupi u kontakt s predstavnicima Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, Plojović je odgovorio da mu nije poznato da je bilo takvih pokušaja s bilo koje strane.


Hajrudin Balić je nešto ranije rekao da je protest otkazan jer veroučitelji ne žele da upadaju u bilo kakve "zamke režima" koji je još jednom pokušao da ih ponizi i diskriminiše.

U saopštenju Udruženja veroučitelja Islamske zajednice u Srbiji zatraženo je poništavanje odluke Vlade Srbije o smeni člana Komisije za veronauku, predstavnika islamske zajednice u Srbiji profesora dr Mevluda Dudića.

Zukorlićevi veroučitelji traže zaštitu prava nastavnika islamske veronauke od samovolje pojedinih direktora škola i činovnika Ministarstva vera i Ministarstva prosvete.

Traži se i poštovanje člana 132. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja o proceduri utvrđivanja spiska nastavnika islamske veronauke i njihovog angažovanja u školama.

"Zahtevamo garanciju ustavnog i zakonskog prava na jednakost i autonomnost Islamske zajednice, te prestanak diskriminatorskog ponašanja Ministarstva vera prema Islamskoj zajednici", navodi se u saopštenju dostavljenom i medijima.

Najavljeni protest veroučitelja Islamske zajednice u Srbiji prvobitno je bio najavljen za juče, ali je odložen za danas. Protest je najavljen zbog nezadovoljstva izborom reis ul uleme Islamske zajednice Srbije Adema Zilkića za člana vladine komisije za veronauku umesto profesora Merluda Dudića koji je do sada bio član u toj komisiji, a podržava koncept Zukorlićeve Islamske zajednice.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online