Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 30.08.2010.
04:40
Vestionline A

Počinje gradnja jeftinih stanova na Voždovcu

Pripremni radovi za gradnju 5.106 jeftinih stanova na prostoru bivše beogradske kasarne "4. juli" na Voždovcu treba da počnu danas, a građevinski stručnjaci i investitori zainteresovani za učešće na tenderu za izgradnju očekuju da će projekt pomoći da građevinska industrija Srbije oživi u narednim mesecima.

Sekretar Udruženja za građevinsku industriju u Privrednoj komori Srbije Goran Rodić izjavio je da je izuzetno važno pokrenuti fabrike građevinskog materijala, u čijem je sastavu ogroman broj industrijskih pogona - od metalne drvne, hemijske i elektro industrije do izrade primarnog građevinskog materijala.


U kvadratnom metru novogradnje, "građevinski materijal ima preko 90 odsto učešća, a građevinska operativa je samo nosilac posla, što je od velikog značaja za tešku situaciju u kakvoj se nalazi građevinska industrija", istakao je Rodić.

Oliver Dulić


Na najave ministra za životnu sredinu i prostorno planiranje Olivera Dulića da će na tom velikom gradilištu biti zaposlena bezmalo cela građevinska operativa Beograda, Rodić dodaje da će u gradnji moći da učestvuju i građevinci iz drugih krajeva Srbije, koji ispunjavaju uslove koje je propisalo ministarstvo.

On je ranije najavio da će cena stambenog prostora u tom kompleksu biti oko 1.200 evra po kvadratnom metru, kao i da je predviđena gradnja 131 zgrade i pratećih objekata.


Stručnjak iz konsultantske kuće za nekretnine "King Strdž" Nebojša Nešovanović smatra da će izgradnja jeftinih stanova uticati na cenu kvadrata u segmentu srednje i srednje niže kategorije.


"Najviše će uticati na cenu na samom Voždovcu i u naselju Braće Jerković", istakao je Nešovanović, dodajući da će to imati loš efekat na tržište jer država u ovom slučaju nudi proizvod čije su cene jeftinije od tržišnih, što "donosi izvesnu nesigurnost kod investitora".


"Projekat kao takav je dobro odmeren, pravi se tip stanova za kojim postoji potražnja odnosno srednja i niža srednja kategorija stanova na nekoj prosečnoj lokaciji i takođe je odlična stvar što će pomoći industriji građevinskog materijala", kazao je Nešovanović.


Menadžer konsultantske firme "Danos Srbija" Jovan Vujić je naveo da će izgradnja jeftinih stanova na Voždovcu uticati na cenu stambenog kvadrata u zavisnosti od kvaliteta gradnje.


"Ako to budu stanovi srednjeg kvaliteta, kako se i očekuje, to će uticati na snižavanje cene stanova, ali pre svega na Voždovcu", kazao je Vujić.

On je dodao da to, prema njegovom mišljenju, neće uticati na značajniji pad cena u ostalim delovima grada.

Generalni direktor građevinske firme "Projektomontaža" Siniša Zorić, najavio je da će ta kompanija učestvovati na nekom od tendera za izgradnju stambenog kompleksa na Voždovcu.


"Mi ćemo najverovatnije konkurisati u svojstvu člana konzorcijuma sa nekim od firmi koje su naši partneri, koje se primarno bave visokogradnjom", rekao je Zorić i izrazio zadovoljstvo što je država prepoznala da je građevinarstvo u težoj poziciji nego što je privreda u celini.


Ističući da "ovaj novi poduhvat nailazi na niz prepreka", on je rekao da očekuje "boljitak za građevinarstvo već u ovoj godini, iako će efekti sigurno biti vidljiviji sledeće godine".


Pripremni radovi za gradnju 5.106 jeftinih stanova na prostoru bivše beogradske kasarne "4. juli" na Voždovcu počinju sutra, prema ranijoj najavi ministra za životnu sredinu i prostorno planiranje Olivera Dulića.


Ukupna površina kompleksa biće oko 500.000 kvadrata, a stambeni prostor obuhvatiće oko 360.000 kvadratnih metara, ili više od dve trećine ukupnog kompleksa.
Dulić je ranije izjavio da će tu biti izgrađen "jedan potpuno novi grad, u kome će živeti skoro 20.000 ljudi", što će značajno doprineti razvoju Beograda i "nivelaciji cene kvadrata" u glavnom gradu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online