Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 20.08.2010.
12:00
J. L. Petković - Vesti A

"Stop za srpske ministre i policajce"

"Hašim Tači je do daljeg suspendovao dolazak svih zvaničnika iz Srbije na Kosovo jer su posete koje su najavljivali, na primer, u verske svrhe, koristili u političke", kaže za "Vesti" portparol vlade u Prištini Memlji Krasnići. "Nijedan beogradski zvaničnik neće moći da ima bilo kakvu ulogu na Kosovu, a naročito ne srpski policajci", kaže Krasnići.

On ne zna da li će ta odluka važiti i u dane predstojećih hrišćanskih praznika, ali tvrdi da nikome neće biti onemogućeno da kao privatno lice poseti kosovske manastire.

Ako su srpski zvaničnici do sada tražili dozvolu od Euleksa, kako mislite da ih u tome sprečite?
- Euleks nikada nije bio umešan u to. Ulazak zvaničnika Srbije na Kosovo regulisan je novim Ustavom.

Zahtev se kosovskoj vladi upućuje preko predstavnika EU, odnosno preko kancelarije Pitera Fejta, koji ima dve funkcije - kao specijalni izaslanik EU i kao šef Međunarodne civilne kancelarije.

Po jednoj funkciji, Srbija ga priznaje, a po drugoj - ne. Mi smo sve zahteve analizirali i u zavisnosti od prirode posete neke smo odobrili. Nekoliko slučaja smo odbili jer je bilo reč o zvaničnicima koji su navodili da je reč o verskoj poseti, a onda bi pričali o politici.


Čuvari baštine


S obzirom na rizike i način na koji se čuvaju Visoki Dečani i Pećka patrijaršija, da li KPS ima kapacitet da ih čuva?
- Apsolutno. Kosovska policija je dobila najviše ocene i uživa veliko poštovanje svih građana. Spremna je za profesionalno čuvanje i Pećke patrijaršije i ostalih objekata kulturne i verske baštine.

Da li ste odobrili nedavnu posetu ministru policije Ivici Dačiću?
- Jesmo. Podneo je zahtev i njegov dolazak je odobren.

Ministru Dačiću ste odobrili posetu, a ministru Goranu Bogdanoviću juče niste?
- Ministru Bogdanoviću je odbijen zahtev, ali on kao građanin Kosova može ovde da dođe privatno, kod svoje kuće, ali ne kao zvaničnik.

Poseta Ivice Dačića nije bila prelomna tačka, već je odluka o suspenziji doneta jer su srpski političari nekoliko puta zloupotrebili posetu i pričali o politici. Ta odluka je na snazi do daljeg.

Kako su zvaničnici EU komentarišu ovu zabranu?
- Niko nam nije ništa rekao. Odluka koju je donela vlada Kosova se odnosi na proceduru.

Ustoličenje patrijarha


Da li je KPS spremna da obezbedi red prilikom ustoličenja patrijarha srpskog?
- Na ustoličenje patrijarha gledamo kao na religijski, a ne na politički događaj. KPS je tu da 24 sata, sedam dana u nedelji brine o bezbednosti svih građana Kosova.

Ako smatrate Kosovo državom, u čemu je problem da srpski političari govore o politici?
- Kosovo jeste nezavisna država. Kad je priroda posete verska, i ako se o tome dogovorimo, onda nije u redu da se tokom posete priča o politici. Naravno, reč je o osobama koje danonoćno rade protiv nezavisnosti Kosova.

Uskoro će novi pravoslani praznici. Da li ća odluka o zabrani i dalje biti na snazi?
- Ne mogu da predvidim budućnost i da kažem da li će ova odluka i dalje biti na snazi.

Ministar Dačić je ponudio policijsku asistenciju u čuvanju manastira, kako to komentarišete?
- Mislim da je i sam Dačić svestan da je to glupa i suluda ideja. I svima je jasno da nijedan srpski zvaničnik neće moći da ima bilo kakvu administrativnu ulogu na Kosovu, a naročito ne policajci. Tu je kosovska policija da čuva Gračanicu, i u toku je prenos ovlašćenja za čuvanje i drugih manastira.


Uveliko se priča da za zasedenje Generalne skupštine UN spremate rezoluciju sa SAD. Šta očekujete?
- Mi već dugo lobiramo, a naročito nakon odluke MSP-a, i uskoro očekujemo nova priznanja, neka i pre skupštine u Njujorku. Nova priznanja su izostala zbog toga što je sada u najvećem broju zemalja vreme odmora, a i u islamskom svetu je Ramazan. Ali, mi smo dobili uveravanja mnogih vlada i parlamenata da će uskoro priznati Kosovo.

Nisam u vehabijama


Srpski mediji su pisali da ste se pridružili vehabijama?
- Bio sam šokiran tom izmišljotinom. Nisam verovao da neko može ovako daleko da ide.

Subota 21.08.2010. 04:05
srbi dolaze na kosovo tenkovima da vam pogazimo te bele kapice na glavama
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online