Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 24.05.2019.
08:26
Vestionline, blic.rs A

Brnabić: Srbija može da bude pobednik ove revolucije

Živimo u uzbudljivim vremenima pred četvrtu industrijsku revoluciju i mislim da Srbija može da bude pobednik u njoj, rekla je srpska premijerka Ana Brnabić na konferenciji "World minds" koja se juče održala u Beogradu.

Tanjug
Ana Brnabić i Gerhard Šreder

- Uvek sam mislila da je cilj moje vlade da počne transformaciju Srbije iz ekonomije koju vode investicije i rad u ekonomiju koju vode inovacije - rekla je premijerka.

Anu Brnabić je osnivač World minds Rolf Dobeli predstavio kao jednu od najuticajnijih žena po Forbsu. Premijerka mu je zahvalila što je verovao u Srbiju, naše institucije.

- Naše naučne institucije su ono što ja smatram Srbijom - rekla je premijerka.

Nakon toga usledio je klip u kome su predstavljene uspešne srpske kompanije iz oblasti nauke i tehnologije - objedinjene kroz platformu Serbia Creates.

- To je naša nova inicijativa. Na ranijim snimcima predstavljanja zemlje Srbija je prikazana više tradicionalno, ali ona je više od toga. Otud nova platforma Serbia Creates koja pokazuje naučni i umetnički kreativni deo - objasnila je ona.

Pošto je domaćin s njom pravio svojevrsni intervju, pitao je kako je postala premijer.

- Kad su mi prišli i ponudili da budem ministar bila sam iznenađena, ali naravno prihvatila sam. Tek kasnije sam sa uspostavom ministarstva informatike saznala za drugu stranu Srbije. Da ona može da bude drugačija i modernija. Kasnije sam postala premijer ali mislim da se nikad neću navići na to da sam premijer - odgovorila je Brnabić.

Kako zadržati ljude u Srbiji

Na pitanje Dolbelija kako zadržati mlade obrazovane ljude u Srbiji, rekla je da je to pitanje "od milion dolara".

- Pozivam sve srpske naučne klubove širom sveta koji žele da dođu na konferenciju u decembru da govorimo o tome da nam pomognu. Imali smo konferenciju prišle godine i pričali o tome. Ok je da ljudi odlaze iz zemlje, ali samo ako se vrate. Mi ne možemo da ih zaustavimo. Ulažemo novac u fondove za nauku i tehnologiju. Srbija je u aprilu postala punopravni član CERN-a. Imamo osnivače nekih od najboljih startap kompanija koje su bili u inostranstvu, ali su se vratili ovde i mi smo im zahvalni na tome - dodala je ona.

Koliko je roditeljstvo promenilo

Na kraju, Dobeli je pitao i o nedavno rođenom sinu i koliko je to promenilo njen pogled na svet.

- Morala sam da naučim da funkcionišem sa mnogo manje spavanja. Jednom sam svom timu ispričala koliko sam bila srećna kada je beba podrignula. Roditeljstvo menja mnogo toga - rekla je premijerka.

POVEZANE VESTI

Petak 24.05.2019. 11:55
Забрнути српски политичари.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online