Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 12.04.2019.
00:07
Đ. Barović - Vesti A

Ko to sprema državni udar?

U saopštenju sa zajedničke sednice Kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba poručeno je "svima i u zemlji i u inostranstvu" da Vojska Srbije nije i neće biti sredstvo za obaranje legalne i legitimne vlasti i nasilno rušenje ustavnog poretka, niti će to dozvoliti.

Tanjug
Načelnik Generalštava Milan Mojsilović

U saopštenju koje je ustalasalo javnost i opoziciju navelo na tvrdnju da je reč o pokušaju da se građani zastraše uoči subotnjeg protesta, upozoreno je i da je vojska "opremljena i spremna da izvrši svako naređenje svog vrhovnog komandanta i sačuva mir i stabilnost zemlje i naroda".

Penzionisani general Radovan Radinović smatra da je reč o preventivnom istupu vojske.

- Vojska je prevashodno namenjena za odbranu od spoljne agresije. Ali ako unutrašnja bezbednost nije u stanju da spreči pokušaj prevrata, tada se i vojska uključuje, ali po posebnom planu i naređenju. Reč je o hipotetički komplikovanoj situaciji za koju sumnjam da će se dogoditi - smatra Radinović.

Ne liči na 5. oktobar

On kaže da je saopštenje pretnja svima koji misle da mogu nasilno, mimo zakona i Ustava da menjaju sistem. Iako ne vidi ništa loše u tome da javnost bude obaveštena da do promene vlasti može doći samo na izborima, Radinović kaže da je nemoguće praviti paralelu između aktuelnih i protesta koji su 5. oktobra 2000. proizveli promenu vlasti.

- Možemo se složiti da je i to bio prevrat, ali tada je narod bio na ulici braneći izbornu volju. Ovde to nije u pitanju i to je suštinska razlika - kaže Radinović.

Međutim, Vojni sindikat Srbije otvoreno poziva svoje članstvo na učešće u protestima po Srbiji i u saopštenju navodi da je "vojska u obavezi da odbije naređenja kojima bi bilo počinjeno krivično delo".

Politička zloupotreba

"Tačno je da će vojska izvršiti svoju ustavnu ulogu i sva naređenja, ali i da je po Ustavu i zakonima oružana sila koja zemlju brani od ugrožavanja spolja, a ne od naroda i njegove volje ili nezadovoljstva. Obaveštavamo ministra odbrane Aleksandra Vulina da smo po zakonu dužni da odbijemo naređenja kojima bismo počinili krivična dela. A ima li većeg zločina od pucanja u svoj narod", stoji u saopštenju Vojnog sindikata Srbije.

Penzionisani pilot i general Sreto Malinović, jedan od heroja rata s NATO 1999. godine, a sada funkcioner DS, smatra da je "saopštenje Generalštaba zloupotreba Vojske u političke svrhe".

"Potenciranje da se neće dozvoliti fiktivna pretnja narušava ustavni položaj oružanih snaga. One se time nepotrebno uvlače u nešto što izlazi iz okvira definisanih Ustavom. Vojska se mora zaštititi od zloupotreba političara. Saopštenje iste ili slične sadržine i intonacije nikada pre nije plasirano u javnost, što govori i o amaterizmu i opasnim namerama onih koji se igraju vojskom i njenim ugledom", naveo je Sreto Malinović.

Glavna uloga odbrana zemlje

Nekadašnji predsednik Vojnog suda Đorđe Trifunović kaže za "Vesti" da Ustav Srbije ulogu vojske opisuje u tri tačke - 139, 140 i 141, a da je ključna poslednja da je pod demokratskom i civilnom kontrolom.

- U članu 139 Ustava stoji da Vojska Srbije brani zemlju od oružanog ugrožavanja spolja i izvršava druge misije i zadatke u skladu s Ustavom, zakonom i principima međunarodnog prava koji regulišu upotrebu sile. To je stav koji se može široko tumačiti, ali je restriktivniji od prethodnih Ustava gde je vojska imala mnogo značajniju i veću ulogu u odbrani vlasti - naglašava Trifunović.

Prema Zakonu o Vojsci Srbije, predsednik Republike ili po njegovom ovlašćenju ministar odbrane može odlučiti da Vojska Srbije nadležnom državnom organu, na njegov zahtev, pruži pomoć radi zaštite života i bezbednosti ljudi i imovine, zaštite životne sredine ili iz drugih razloga utvrđenih zakonom.

Vlast izmišlja puč

Zoran Ivošević, nekadašnji sudija Vrhovnog suda, kaže da ne vidi razlog za saopštenje Kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba.

Ivošević kaže da je reč o pretnji i zastrašivanju građana uoči velikog protestnog skupa u Beogradu zakazanog za subotu.

- Taj skup svakako nije dao povoda da se govori o državnom udaru jer se od prvog dana šalju poruke da su protesti nenasilni. Oni su počeli kao građanski protesti upravo protiv nasilja. Sada se uključila i opozicija i niko od organizatora i govornika nije najavljivao državni udar - kaže Ivošević za "Vesti".

Ministar odbrane Aleksandar Vulin posle izdavanja saopštenja dodatno je objašnjavao da li i ko preti državnim udarom. On je rekao da je poruka upućena "svima koji se skupljaju na ulicama i trgovima i drže govore da bi vojska trebalo da prikloni demonstrantima".

Međutim, Zoran Ivošević kaže da priča o nasilju dolazi iz vlasti, a ne od organizatora protesta na kojima je i sam učestvovao i kao govornik.

- Čudno je da o nasilju i upotrebi vojske u njegovom sprečavanju govori čovek koji je nije služio i koji očigledno ne zna šta i kako vojska treba da radi. Niko nije najavljivao državni udar na protestima, nego su upućeni zahtevi za ostavkom čelnih ljudi, slobodnim izborima i medijima. Ako predsednik države ili parlamenta ne podnesu ostavke, oni su i dalje na funkcijama i niko ne traži nasilno razrešenje njihovih mandata - kaže Vujošević.

Mitrović jedini zabranjen

Približavanjem najavljenih mitinga vlasti i opozicije atmosfera u Srbiji sve je naelektrisanija.
Vlast za petak najavljuje veliki skup u Novom Sadu. Pokrajinski premijer Igor Mirović pozvao je Vojvođane da na mitingu predsednika Aleksandra Vučića "budu snažna brana nasilju i fašizmu, koje predvode lideri Saveza za Srbiju".

Planovi se menjaju iz časa u čas, pa su organizatori opozicionog protesta u Novom Sadu saopštili da će okupiti kao i svakog petka, ali da neće u šetnju zbog kontramitinga pristalica vlasti. Zato su Novosađane pozvali na veliki protest u Beogradu sledećeg dana.

Međutim, opozicija se muči da obezbedi prevoz građana iz unutrašnjosti Srbije, pošto tvrde da prevoznici pod pritiskom vlasti odbijaju da voze na protest u Beograd. Prevladao je i razum, pa je MUP Srbije zabranio vlasniku TV Pink Željku Mitroviću da sa pet šlepera i ozvučenjem od pola miliona vati prati u Beogradu protestnu kolonu. Mitrović je čak uputio zahtev MUP-u da mu odobri muzički nastup s dve baletske grupe i animatorima, a lider Dveri Boško Obradović tvrdio je da Mitrović spreman da izazove incidente na skupu opozicije.

POVEZANE VESTI

Petak 12.04.2019. 09:22
После 100 година Југославије и Титове диктатуре (пролетаријата?) очигледна је жеља народа и војске да од Србије створи јаку правну државу и не дозволи да у скупштини седе шупљоглави политичари који су лажима прикупили подршку народа. У смислу речи "правну државу". Дефиниција која се у многим западно-европпским, тако званим, демократијама злоупотребљава на штету народа.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online