Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 28.01.2019.
19:05
Sputnjik, Vestionline A

Priština "gađala" Beograd, a pogodila - Brisel

Prištinski tim za dijalog sa Beogradom održaće sutra novu rundu konsultacija sa predstavnicima EU. Razgovaraće se o sveobuhvatnom pravnoobavezujućem sporazumu, ali i taksama koje negativno utiču i na evropska preduzeća, saznaje Tanjug u Briselu.

EPA/Stephanie Lecocq
Foto: Ilustracija

- EU paralelno radi kako na pitanju taksi, tako i na spremnosti da se što pre nastavi rad na pravnoobavezujućem sporazumu. Momentum postoji, važna je politička volja sa obe strane - navode evropski diplomatski izvori za Tanjug.

U Briselu naglašavaju da postoji veza između ukidanja taksi i nastavka dijaloga i da se ona ne odnosi samo na odbijanje Beograda da nastavi razgovore dok su takse na snazi, već i na činjenicu da se jednostrane mere Prištine kose sa onim za šta se EU zalaže.

- Ako Kosovo stvarno misli na svoju evropsku perspektivu, onda mora da zna da su te mere potpuno kontraproduktivne. U trgovinskom smislu one imaju uticaj ne samo na Srbiju, već i na evropska preduzeća koja su aktivna u regionu - navode u Briselu.

Drugi sastanak predstavnika Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) sa novoformiranim timom Prištine za dijalog sa Beogradom, u Briselu najavljuju kao deo redovnih kontakata posrednika EU sa dve strane u procesu.

Navodi se da je između dva sastanka sa prištinskim timom u Briselu, direktorka EEAS za Zapadni Balkan Angelina Ajnhorst boravila u Srbiji, gde je razgovarala i sa tehničkim timom Beograda.

Evropski diplomatski izvori napominju da se dijalog Beograda i Prištine o sveobuhvatnom pravnoobavezujućem sporazumu na visokom nivou i dalje odvija između predsednika Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, a da je cilj novoformirane delegacije Prištine da definiše jedinstvenu poziciju koja do sada nije postajala na kosovskoj strani.

- U rukama dve strane je kako će da formiraju timove. Ono što je za nas važno jeste da kad dođu na dijalog, predsednici imaju jedinstvene pozicije svojih strana - naglašava se u Briselu.

U EU ocenjuju da je saradnja sa Vašingtonom kada je dijalog, ali i ceo Zapadni Balkan u pitanju "intenzivna i dobra" i da SAD imaju "sličan stav kao i EU".

Na pitanja Tanjuga kako vide mogućnost uključivanja Moskve u dijalog Beograda i Prištine, u Briselu ponavljaju da je na Beogradu i Prištini da "definišu format dijaloga", a da EU ostaje posrednik u tom procesu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online