Subota 1. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 02.08.2010.
09:44 >> 10:01h
Press A

Albanci birajte autonomiju od 1 do 100!

Današnji "Press" piše o planu Beograda da reši status Kosmeta programom pod nazivom "Autonomija od 1 do 100". Ovaj program podrazumeva da Beograd Albancima ponudi da sami izaberu stepen autonomije na skali od 1 do 100, gde je 100 samostalnost. Ali, ono što izaberu Albanci, moraju da dobiju i Srbi sa severa Kosmeta.

Srbija je pripremila predlog za trajno rešenje statusa Kosova pod naslovom "Autonomija od 1 do 100" koji će predložiti zapadnim zemljama. Prema ovom predlogu Albancima sa Kosova biće ponuđeno da sami odluče u kakvim odnosima žele da žive sa Srbijom, da li žele najširu autonomiju ili pak da budu samostalna država. Ali, uz jedan uslov: da Srbi sa severa Kosova dobiju isto, piše "Press".


"Press" navodi da je glavne crte ovog plana, slučajno ili ne, otkrio predsednik Boris Tadić tokom prošlonedeljne posete Tari, kad je govorio o načinu na koji je Srbija podnela predlog rezolucije Generalnoj skupštini UN.

"Mi smo naravno svesni činjenice da možda dva miliona Albanaca na Kosovu ne želi da prihvati ustavni poredak Srbije, s druge strane svet mora da bude svestan činjenice da Srbi na KiM ne žele da prime suvereni krov takozvane države Kosovo, i unutar tog okvira treba da tragamo za rešenjem koje će obezbediti mir i razvoj", poručio je Tadić sa Tare.

Autonomija od 1 do 100 = Podela

 

Na primedbu da je ovaj plan Srbije u stvari predlog podele Kosova, na šta ne pristaju ni Albanci ni najmoćnije zemlje sveta, "Pressov" sagovornik odgovara da Srbija i za to ima argumente.
"Sve države koje su priznale Kosovo u odluci u priznanju nisu napisali da je priznaju baš u tim i tim granicama, naročito pošto je Kosovo ipak pod protektoratom UN i gde vlast vrši Euleks. Pitanje granica Kosova još nije rešeno, a za rešenje ovog pitanja zalažu se i najveće svetske sile poput Rusije i Kine. Jer, na kraju, problem neće biti rešen ukoliko jedna strana dobije sve, a druga izgubi sve".

Sagovornik "Pressa" iz vrha vlasti kaže da bi, prema ovom planu, Srbija tražila da se na početku pregovora o statusu Kosova utvrdi ono o čemu govori predsednik Tadić.


"Naš predlog je da se prihvati 'realnost na terenu', što je formulacija koju su zapadne zemlje non-stop ponavljale obrazlažući zašto Kosovo treba da bude nezavisno. A danas je realnost na terenu da imamo dva miliona Albanca na Kosovu koji neće da žive u Srbiji, ali imamo i Srbe ne severu Kosova koji neće da žive u nezavisnom Kosovu. I tu se ništa neće promeniti", navodi sagovornik "Pressa".


On dodaje da je zato predlog Srbije da kosovski Albanci sami izaberu kakvu autonomiju žele na skali "od 1 do 100", s tim što je "1 da budu sastavni deo Srbije, a 100 najveći stepen autonomije, odnosno samostalnost". 

"Srbija je spremna da Albancima na Kosovu prepusti da sami odaberu u kakvom odnosu žele da žive u odnosu sa Srbijom, da li žele autonomiju i kakav stepen autonomije, sve do samostalnosti. Ali, pošto je 'realnost na terenu' takva kakva jeste, da isti takav status dobiju i Srbi na severu. Ako se Priština odluči za najveći mogući stepen autonomije u Srbiji, Srbi sa severa bi u okviru njihove autonomije imali isti status. Ako, pak, žele samostalnu državu, onda to treba da dobiju i Srbi sa severa Kosova", rekao je izvor "Pressa" i dodaje da će, ukoliko ovakav dogovor bude postignut, građani Srbije o njemu odlučivati na referendumu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online