Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 01.08.2010.
22:08
Srna A

Dinstbir: MSP ignorisao Helsinški sporazum

Češki senator Jirži Dinstbir izjavio je da Međunarodni sud pravde u Hagu pri donošenju mišljenja o legalnosti jednostrane proglašene nezavisnosti Kosmeta nije prekršio međunarodno pravo, ali je ignorisao jedan od njegovih osnovnih zakonskih akata - Helsinški završni sporazum iz 1975. godine koji zabranjuje promenu granica bez sporazuma svih zainteresovanih strana.

Jirži Dinstbir


Dinstbir je za "Glas Srpske" izjavio da međunarodno pravo ne zabranjuje proglašenje nezavisnosti, te da, uz ovaj argument, čak i Banjaluka ili predgrađe Praga mogu proglasiti nezavisnost, a da se ne govori o Abhaziji, Kurdistanu ili Republici Srpskoj.


''Taj argument može iskoristiti svaki separatistički pokret na svetu", rekao je Dinstbir i istakao da su čak i oni koji koriste pojam "posebnog slučaja" za Kosmet svesni da separatisti širom sveta, a takvih regiona je oko 250, mogu iskoristiti slučaj Kosmeta radi sopstvenih interesa.


On je ponovio da argument MSP-a može da iskoristi svako ko teži ka nezavisnosti, ali da je odluka o nezavisnosti bilo kog naroda ili etničke grupe političke prirode i zavisi od brojnih faktora.


"Abhazija i Južna Osetija će sad iskoristiti ovu neobavezujuću odluku Suda kao argument za sopstvena proglašenja nezavisnosti. Građani Republike Srpske imaju pravo da odluče u svoje ime. Od njih zavisi izbor najboljeg rešenja. Međutim, lično smatram da rešenje nije u promeni granica. U skladu sa evropskim integracijama, bolje je granice učiniti nevažnim i u tom smislu težiti regionalnoj saradnji u kojoj granica neće biti", kazao je Dinstbir.

Ukidanje protektorata dobro za BiH


Dinstbir je ocenio da bi ukidanje protektorata u BiH bilo dobro, ali da Evropljani strahuju da bi bez njihovog prisustva nerešena pitanja među nacionalnim zajednicama mogla da eksplodiraju, te da zemlja ne bi bila u stanju da se adekvatno suprotstavi delovanju islamskih fundamentalista koje finansira Bliski istok.

"Protektorat nad Kosmetom, gde međunarodna zajednica nije uspela da reši probleme vezane za bezbednost i razvoj, zahteva da se na ove stvari obrati pažnja. Međunarodni protektorat nad BiH bio je u tom smislu puno uspešniji, međutim pitanje je koliko je stanje u toj zemlji održivo. Neki veruju da je rešenje u raspadu - Srbi Srbiji, Hrvati Hrvatskoj, ali šta sa Bošnjacima? Mislim da je rešenje Evropa, mada će trebati još neko vreme za to", rekao je Dinstbir.


Dinstbir, koji je bio i specijalni izvestilac UN za ljudska prava 1999. godine, izrazio je nadu da BiH nije postala sedište radikalnih islamista i da se terorizam ne širi iz BiH.


"Islamski ekstremisti nastoje da BiH načine svojim uporištem. Izvesni stepen opasnosti je evidentan. Međutim, smatram da snažan otpor tim nastojanjima pružaju ne samo Srbi i Hrvati, nego i Bošnjaci", zaključio je Dinstbir.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 02.08.2010. 09:43
G.Dinstbir je samo dosledno citirao vazece medjuanrodno javnopravne izvore prava i to casno i savesno. Sasvim drugacije jsu postupala lica koja su upisala predstavku MSP u ime Srbije koja su pisala upravo tako kako da toboze brane a u stvari rade za Siptare. Istu takvu nameru prema tekstu imai predlog rezolucije za Gen.skupstinu OUN. Najidelaniji tekst u korist Siptara a da neuka srpska javnost misli da branimo Kosovo i Metohiju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online