Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 26.10.2018.
00:18
D. Dekić - Vesti A

Šta čeka građane Srbije: Gusto sito za Šengen

Putnicima iz zemalja Zapadnog Balkana i još 60 država za ulaz u Šengen zonu od prvog dana 2021. godine biće potrebna posebna ulaznica koja košta sedam evra. Reč je o novini koja podrazumeva da će na sajtu Evropskog sistema za odobravanje putovanja (ETIAS), svako ko hoće da putuje u EU, morati da aplicira za dozvolu ispunjavanjem onlajn obrasca. Kad je dobije, tri godine će moći da ulazi u šengenski prostor.

commons.wikimedia.org/Vlada Srbije
Stroža kontrola bezviznog režima: I srpski pasoš među "sumnjivim"

Prijava na sajtu etiaseurope.eu je, kako navode, jednostavna, jeftina i brza, jer ne bi trebalo da traje duže od 10 minuta, a odobrenje će u većini slučajeva stizati za nekoliko minuta.

Podaci koji se traže su puno ime, datum i mesto rođenja, adresa, informacije o roditeljima, o pasošu i drugim državljanstvima. U drugom delu, onaj ko aplicira navodi gde u EU ide, zdravstveno stanje prema sopstvenoj oceni i daje odgovore na pitanja da li upotrebljava drogu, da li se bavio terorizmom, trgovinom ljudima, putovao u područja sukoba i ima li kriminalnu istoriju.

Treba da ispiše i u koju zemlju EU je putovao, gde je sve radio, dok otisci prstiju i drugi biometrijski podaci neće biti traženi. Naknada se plaća elektronski kreditnim ili debitnim karticama u evrima.

Onlajn aplikacija, prema rečima Vladimira Petronijevića, izvršnog direktora Grupe 484 koja se bavi migracijama, nije povratak na vize, ali jeste dodatna kontrola bezviznog režima.

- Putnici kojima bude odobreno putovanje ulaze u elektronski sistem i mogu više puta da idu u EU u ranije propisanom vremenskom okviru - kaže Petronijević za "Vesti".

Naum EU je, kaže, da eliminiše bezbednosne pretnje.

- Oni hoće proverenog putnika, a zbog elektronske prijave biće to i kontrola propisanog godišnjeg boravka od dva puta po 90 dana koji sada mora da se sabira na osnovu graničnih pečata, pa može da se potkrade greška - tumači naš sagovornik.

ETIAS je sličan američkom sistemu ESTA i kanadskom ETA. Povezuje baze podataka, Interpol i Europol, a proveravaće da pasoš nije kraden, da putnik nema neuspeli ulaz u EU i prestanak rada u članici Šengena.

Ako zahtev bude odbijen, rok za žalbu je 96 sati, a zemlja ima mesec dana za odluku. U EU upozoravaju da lažni podaci mogu biti razlog za odbijanje.

U istom košu sa SAD i Australijom

Nije u pitanju uvođenje viza, pojašnjava ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i dodaje da je u stvari reč o najavi putnika da ulazi u prostor EU. Ona ističe da će kao i građani Srbije aplicirati i stanovnici SAD, Kanade Australije, Novog Zelanda, Japana i niz drugih država.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online