Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 16.10.2018.
00:55
D. N. Petrović - Vesti A

Hramovi za opstanak i ostanak

Mada su malobrojni (manje od 20 odsto stanovništva) i uglavnom siromašni i prinuđeni na seobe, Srbi u Novom Pazaru, postojbini Stefana Nemanje, Svetog Save i prve srpske države, svojim skromnim prilozima poslednjih godina grade i obnavljaju nekoliko crkava koje će, kad uskoro budu završene, biti mesta srpskog sabiranja, duhovne i kulturne obnove i stožer borbe za opstanak na svojim ognjištima i ovim prostorima.

D. N. Petrović
Na redu crkveni dom: Izbičani pred novim hramom

Najveći značaj, ne samo za pravoslavce u ovom kraju, već za Srbe širom sveta, ima hram Svetog Save koji se gradi u Deževi podno Golije, blizu rodne kuće najvećeg srpskog prosvetitelja i tik uz porušenu Sabornu crkvu njegovog oca Stefana Nemanje.

Hram je ukrovljen, ali završetak još nije na vidiku, jer je, kako ističu glavni inženjer Radiša Biorac i paroh deževski Ivan Jeremić, samo za bakarne kupole i mermernu fasadu potrebno bar još 100.000 evra, plus za unutrašnje oslikavanje i uređenje.

- Važno je da izgradnja ne stoji i da svakog meseca po nešto novo uradimo. Imamo punu podršku i pomoć Eparhije raško-prizrenske i našeg vladike Teodosija, žitelji Deževske doline daju koliko mogu i žive za dan kada će naš hram biti završen, stigne nam i po koji prilog iz dijaspore, pomogla je i država, nadamo se da će uz podršku naših vernika i Božju pomoć hram biti završen iduće godine - ističe paroh Ivan Jeremić i poziva sve Srbe, ma gde da su, da pomognu završetak ove svetinje. - Hram Svetog Save u Deževi nije obična crkva. Biće ovo ponos svih Srba sveta, jer ga gradimo u postojbini Nemanjića, na mestu gde je, što se srpstva tiče, sve počelo.

Za razliku od hrama Svetog Save u Deževi, Crkva Svete Trojice u selu Izbice podno Rogozne blista u punom sjaju. Podigli su je, uz pomoć brojnih donatora, vredni i složni meštani koji sada biju bitku da izgrade i crkveni dom sa velikom salom u kome će se okupljati sva njihova mladost.

- Sad, hvala Bogu, imamo gde da se okupimo, da proslavimo Božić, Vaskrs i druge praznike, da se pomolimo Bogu, da zaigramo i zapevamo. Niko iz sela se nije odselio, nemamo zavađenih porodica, dece je iz dana u dan sve više. Ljudi su shvatili da u Izbicama imaju perspektivu i niko ne razmišlja o odlasku - ističe Zoran Jeremić, predsednik Odbora za izgradnju Crkve
Svete Trojice.

Za sada dobro napreduje i izgradnja Crkve Svetog proroka Jeremije u selu Osoje na periferiji grada. Uz blagoslov vladike Teodosija, koji je položio kamen temeljac, na placu koji je donirao meštanin Miroslav Marković, radovi su počeli u maju prošle godine, radi se relativno brzo i crkva je pred ukrovljenjem.

- U blizini nema ni jednog pravoslavnog hrama, da bi se pomolili Bogu, presekli slavski kolač, venčali se ili krstili dete, godinama smo odlazili u udaljene Sopoćane ili još udaljeniju Petrovu crkvu i Đurđeve stupove. Zato smo odlučili da počnemo izgradnju crkve u našem naselju sa oko 300 srpskih domaćinstava. Ovde će se Bogu moliti i žitelji Ćeremidžinice, Jošanice, Trnave, Cvijetnja, Pedelja i drugih novopazarskih naselja - priča Mitar Radović, član Odbora za izgradnju.

Najskuplje tek sledi

- Za sada sve gradimo svojim prilozima. Ne znamo koliko ćemo još izdržati, jer slede najskuplji radovi. Svaka pomoć nam je dobrodošla, posebno od našeg naroda iz dijaspore. U svakom slučaju, crkvu ćemo, pre ili kasnije, sigurno završiti, uvereni smo da će uvek biti puna i da će postati naš ponos i stožer okupljanja i našeg opstanka u Novom Pazaru - ističe Mitar Radović.
On naglašava da je do sada utrošeno oko 70.000 evra, a da će za konačan završetak i useljenje biti potrebno između 70.000 i 100.000 evra.

Vladikin blagoslov

Sitniji radovi počeli su i u selu Lukocrevo na obodu Novog Pazara (pravac prema Sjenici i Tutinu) gde je u planu kompletna obnova i oživljavanje srednjovekovne Crkve Svete Varvare. Kako ističe jeromonah Gavrilo, iguman manastira Đurđevi stupovi, koji će nadzirati obnovu ove svetinje, još se rade projekti i prikupljaju sredstva, a prava obnova trebalo bi da počne na proleće.

- Jedva čekamo. Za sada nam je najvažnije da smo dobili blagoslov vladike Teodosija i da su svi meštani spremni da pomognu koliko budu u mogućnosti. Biće sigurno i priloga iz drugih delova Srbije i iz dijaspore, sve što se započne i završi se - optimista je meštanin Grujica Stefanović. - Nismo daleko od Sopoćana, ali bismo voleli da imamo crkvu u svom selu.
 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online