Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 26.08.2018.
16:49
Tanjug, Vestionline A

Sudovi i tužilaštva se vraćaju u Palatu pravde?

Ministarka pravde Nela Kuburović veruje da će u Palatu pravde u septembru naredne godine biti useljeni Prvi osnovni sud, Prvo osnovno tužilaštvo, Viši sud i Više tužilaštvo, odnosno da će se nakon rekonstrukcije zgrade vratiti na staru adresu.

Tanjug
Nela Kuburović: izmenom Ustava sudstvo će biti nezavisnije u smislu postupka izbora

U intervjuu za Telegraf Kuburović kaže i da je zatvor u Pančevu završen, te da će 1. oktobra biti otvoreno blizu 20 hiljada kvadrata u tom objektu. 

Objašnjava da će to biti moderan zatvor, možda i najmoderniji u regionu, zatvorenog tipa, sa najsavremenijim bezbednosnim sistemom, a da je predviđeno da u njemu bude 500 osuđenika, odnosno 300 osuđenika i 200 pritvorenika.

Ona je najavia i početak izgradnje palate pravde u Kragujevcu, navodeći da je ugovor o gradnji potpisan nedavno, te da je za naredne dane planirano polaganje kamena temeljca.

- To je možda i najveći projekat, zato što je reč o izgradnji potpuno nove zgrade u kojoj će biti smešteno 11 pravosudnih organa, koji su raštrkani po celom Kragujevcu i rade u potpuno neadekvatnim uslovima - navela je ministarka.

Ona je za Telegraf ponovila da će će do kraja avgusta biti završen nacrt ustavnih amandmana i da će biti upućen vladi, te da je tekst usklađen sa mišljenjem Venecijanske komisije.

Kako je navela, Vlada najpre treba Skupštini da uputi predlog da se uopšte uđe u razmatranje promene Ustava i to treba da odobri dve trećine poslanika, a nakon toga može da se govori o konkretnom predlogu promene ustavnih amnadmana.

Podsetila je i da je cilj promene Ustava pre svega da se dođe do dobre osnove za donošenje brojnih zakona, navodeći da će se menjati zakoni o sudijama, o javnom tužilaštvu, o uređenju sudova, o pravosudnoj akademiji...

Upitana kako će se birati tužioci, a kako Visoki savet sudstva, odnosno tužilaštva, Kuburović kaže da će se ispoštovati preporuka Venecijanske komisije da se samo Republički javni tužilac bira u Skupštini, a da će sve javne tužioce birati Visoki savet tužilaštva.

Podsetila je da je Vlada Srbije usvojila predlog Zakona o lobiranju i da je on upućen u Skupštinu, te dodala da je Zakon o korupciji novi naziv za Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije i da se on trenutno nalazi na ekspertizi u Briselu.

To su, kako je rekla, dva zakona, kojima se ispunjavaju obaveze Srbije iz Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije i preporuke organizacije GRECO.

Ministarka veruje da će izmenom Ustava sudstvo biti nezavisnije u smislu postupka izbora, mada, kako je navela, kad se govori o nezavisnosti sudstva važno je napomenuti da li se o nezavisnosti govori u vezi s izborom sudija ili u vezi s postupanjem sudova. 

- Kada je reč o pojedinačnom postupanju i sudije i tužioci imaju dovoljno integriteta da donose odluke isključivo samostalno na osnovu Ustava i zakona - navela je.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online