Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 22.06.2018.
00:05
J. Arsenović - Vesti A

Premijerka otpisala Kosovo?!

"Izjava predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić "da je Kosovo bilo Srbija" je skandalozna, sramna i apsolutno neprihvatljiva", smatra predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović.

Tanjug
Sporna rečenica: Ana Brnabić

- Ovom izjavom gospođica Brnabić ne samo da potvrđuje da je nedostojna funkcije na kojoj se zadesila, već i da se Vlada koju predvodi sprema za kapitulaciju, a ne za kompromis - upozorava lider DSS.

Premijerka Brnabić izjavila je za nemački "Velt" da se mora postići kompromis oko Kosova, ali da ni priznanje nezavisnosti ni insistiranje da Kosovo pripada Srbiji nisu kompromisna rešenja.

Ona je kazala da su odnosi s Prištinom za "Srbe teški i emocionalni" i da je predsednik Aleksandar Vučić učinio hrabar i odgovoran korak kada je počeo interregionalni dijalog pošto je dotle svaki razgovor bio tabu.

- Kosovo je bilo Srbija. Tačka. Sada moramo naći kompromis. Srbija nikada neće priznati nezavisno Kosovo. To ne bi bio kompromis. A kada bismo i dalje insistirali da Kosovo pripada Srbiji, kompromis ne bi bio moguć - rekla je Brnabić.

Dveri očekuju reakciju tužilaštva

Tužlaštvo ni do sada nije reagovalo na slične situacije kada je neko od zvaničnika ili narodnih poslanika relativizovao teritorijalni integritet Srbije,

odnosno priznavao, kako to obično kažu, realnost na terenu da je "Kosovo nezavisna država".

Tako da je pomalo naivno to što u Dverima očekuju reakciju institucija, uključujući i tužilaštvo, na "sramnu izjavu Ane Brnabić, kojom su kompromitovani i Vlada i država".

Gotovo da je postalo pravilo da srpski državni funkcioneri u izjavama za strana glasila iznose radikalnije stavove nego što su spremni da ih daju za domaće medije. Ali, čak i kada jedna takva sporna izjava dolazi od prvog čoveka srpske vlade, ona ne nailazi na odijum niti u medijima, koji su u većini pod kontrolom vlasti, niti kod političara. Jedini koji su pored DSS odreagovali bio je Pokret Dveri.

Predsednik Dveri Boško Obradović smatra da je nakon njenih izjava svima jasno da za trenutnu srpsku vladu kompromis znači priznanje da Kosovo nije deo Srbije, odnosno priznavanje nezavisnosti Kosova.

- Pitam se da li su građani Srbije glasali da to bude politika Vlade. Rekao bih da nisu - rekao je Obradović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online