Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 04.06.2018.
00:10
J. L. Petković - Vesti A

Napad na sve srpsko!

Sveštenika Eparhije raško-prizrenske Stevana Markovića presrela je i napala grupa Albanaca u selu Žač kad se sa porodicom vraćao sa službe u Pećkoj patrijaršiji, čime je zaokružen ovonedeljni talas nasilja, incidenata i neprijatnosti za Srbe na Kosovu.

Facebook/Paroh Osojanski Stevan Marković
Siguran samo među svojima: Stevan Marković

Marković se nalazio u automobilu sa suprugom i petogodišnjim blizancima, kada je ujutro naišao na blokadu puta za Osojane, u opštini Istok, koju je postavila albanska porodica Keljmendi. Potom se okupila veća grupa koja je rukama udarala o kola i slomila prednje staklo.

- Posred puta su preprečili kombi s otvorenim vratima, a pored je stajao čovek koji je prosipao vodu. Stao sam i zamolio da zatvore makar vrata od kombija kako bismo prošli. U tom trenutku nisam ni pomislio da su blokirali put za mene i moju porodicu - ispričao je otac Stevan.

Kako je još objasnio, odmah su mu polomili staklo na kolima, a žena i deca su briznuli u plač. Pokušao je da zaobiđe kombi, kad je čuo kako Albanac viče: "Kalaš, kalaš" (Puška), i video je drugog koji je trčao prema kući.

Otac Marković je pozvao policiju čim je stigao u sedište parohije u Osojanu, pošto je to bio već drugi napad na njega ove sedmice. Nekoliko dana ranije služio je na temeljima porušene crkve u Petriču, kad je grupa Albanaca blokirala prilaz svetinji i nakon intervencije policije zasula Srbe kamenicama, pri čemu ih je troje povređeno.

Apel za pomoć

"Kršenje verskih prava, posebno pravoslavnih Srba na KiM, verifikovano je i novim izveštajem Stejt departmenta o verskim slobodama, gde se navodi onemogućavanje slobodnog pristupa pojedinim verskim objektima i ukazuje na često kršenje zakona koji regulišu prava SPC i manjinskih zajednica", navela je Eparhija raško-prizrenska i apelovala na međunarodne predstavnike i institucije da spreče nastavak etničkog nasilja i omoguće normalan i bezbedan život srpskom narodu na KiM.

Eparhija raško-prizrenska najoštrije je osudila seriju incidenata, "koji ukazuju na višestruko pogoršanje bezbednosne situacije".

Blizanci i popadija su pretrpeli veliki strah jer je jedan od Albanaca, pripadnik porodice Keljmendi koja je i ranije napadala srpske povratnike u Žaču, pretio da će doneti oružje. Sveštenik je posle toga imao u Osojanu sastanak sa britanskim ambasadorom Ruarijem O'Konelom kome je detaljno ispričao šta se dogodilo, kao i ranije u Petriču.

Bundesver garant mira

Nemačka vlada produžila je mandat vojnicima Bundesvera na Kosovu za još godinu dana, a odluku treba da potvrdi Bundestag. U saopštenju vlade u Berlinu navodi se da, "uprkos mirnoj situaciji na Kosovu, još postoji mogućnost eskalacije na severu Kosova".
- Zato je međunarodno prisustvo NATO-a u vidu Kfora i dalje neophodno, kako bi se garantovalo sigurno i stabilno okruženje na Kosovu - navodi se u odluci nemačke vlade koja će i dalje držati do 800 vojnika u srpskoj pokrajini.

Nema mira živima ni mrtvima

Iživljavanje protekle sedmice počelo je bespravnom gradnja magistralnog puta pored manastira Visoki Dečani, koji bi ugrozio život monaha i rad manastira, a narušio i zaštićenu zonu oko svetinje.

Zatim je bivši srpski policajac Zoran Vukotić osuđen je na šest i po godina zatvora zbog navodnih ratnih zločina, zlostavljanja i mučenja civila u zatvoru Smrekonica u regionu Mitrovice.
Kosovska vlada usvojila je predlog statuta za Trepču, po kome poseduje 80 odsto kombinata, a radnici 20 odsto.

U selu Cernica, nadomak Gnjilana, zapaljen je i izgoreo pomoćni objekat Dragiše Mitrovića. Na groblju u Orahovcu polomljeni su krstovi nad dva groba osoba sahranjenih ovog marta. Osim njih, polomljeni su nadgrobni spomenici ranije preminulih.

U Petriču, kod Kline, Srbi koji su se okupili za seosku slavu Svete Trojice prvo su sprečeni da dođu do ostataka srušene crkve, a zatim i napadnuti, pri čemu ih je povređeno troje. Lokalna ambulanta, u Suvom Dolu kamenovana je dva puta za 24 sata.

Kradu stoku od sirotinje

Sedmočlanoj porodici Blaška Stojanovića u selu Bosce, kod Kosovske Kamenice, koja živi u veoma oskudnim uslovima, ukradene su tri krave. Iste noći, u susednom selu Grizime porodici Zorana Miljkovića, koja ima pet odraslih članova i osmoro dece, ukradeni su krava i tele.

U selu Staro Gracko, verbalno su napadnute majke sa decom. U sukobu koji je izbio nakon dolaska policije povređene su dve odrasle osobe i šestomesečna beba. U selu Novake kod Prizrena je obijena i opljačkana ambulanta. Provaljena su vrata i uništen veći deo dokumentacije. Kosovska policija privela je četvoro maloletnika osumnjičenih za upad u ambulantu - tri devojke i mladića.

Plašim se žešćeg nasilja!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da Prištinu jedino zanima kako da preuzme potpunu kontrolu nad severom Kosova, gde su su Srbi većina i apelovao na predstavnike međunarodne zajednice da spreče eventualni nasilni pokušaj upada i napad na stanovništvo.
- Svet mora da razume da ne može da se dogodi nova Oluja. Ubijanje i sistematski progon svog naroda Srbija ne može da preživi - rekao je Vučić.
On je podvukao da ga brine što kosovski premijer Ramuš Haradinaj i drugi političari kažu da Zajednica srpskih opština ne treba da se formira dok se ne završi priča o energetici jer je uveren da u njihovo ime govori neko drugi.
- Zato me brinu brojni incidenti kojih proteklih godina nije bilo na tom nivou. I plašim se još žešćih napada - rekao je Vučić.











 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online