Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 24.07.2010.
16:17
Gordana PLAZINIĆ A

Moravac na Kembridžu

Na Saboru trubača u Guči ove godine biće strani studenti sa prestižnih svetskih univerziteta a sve o trošku domaćina. Zamisao organizatora je da buduće svetske pravnike, lekare, političare i ministre na vreme upoznaju sa Srbijom i mogućnostima koje ona nudi.

Nasmejani domaćini tvrde da će studente sa Kembridža, Oksforda, Harvarda, Lomonosova sve do jednog naučiti da igraju "moravac". Inicijator i vlasnik lokalne turističke agencije "Čvorak" Slobodan Čvorović tvrdi da Srbija zna šta šta da im ponudi.
 

Disovi stihovi na 10 jezika


Da nije sve u hrani i piću, potvrđuje i činjenica da će u saradnji sa gradskom bibliotekom i pojedinim visokoškolskim ustanovama, naši studenti filologije kolegama recitovati stihove zavičajnog pesnika Vladislava Petkovića Disa, na deset svetskih jezika, upravo onoliko na koliko je i preveden. Ipak, zamisao je da svi studenti stranci bar po jedan njegov stih nauče na srpskom jeziku.

- Odavde ih nećemo pustiti dok ne probaju 'leba i kajmaka, čvarke, prženice u kojima se istopi kajmak a preko toga kriška paradajza iz Trbušana, kačamak, jagnjetinu ispod sača, svadbarski kupus iz zemljanog lonca sa vrućom projom. Sve to biće dodatno začinjeno zvucima dragačevske trube u taktu "moravca" - tvrdi Čvorović.


Gradska vlast u Čačku finansiraće ovu ideju, gde će najmanje 20 stranih studenata biti gosti ovog grada, najposećenijih turističkih destinacija u Srbiji kao i jubilarnog 50. Sabora trubača u Guči.

Organizatori su preko ambasada i konzularnih predstavništava u Beogradu već uputili poziv većini svetskih univerziteta čiji studenti žele da dođu na Sabor.


- Mladi će za tih 10 dana upoznati Beograd, Topolu, Gornji Milanovac, Užice, Zlatibor, Mokru goru, Žiču, Vrnjačku Banju, manastir Studenicu... Verujemo da će najzanimljiviji deo ipak biti Sabor trubača u Guči - kaže Čvorović.


Čvorović kaže da je već sada interesovanje veliko i da da su studenti iz Francuske, Nemačke, Austrije, Kine, Indije i Japana već su popunili prijavu na sajtu TA "Čvorak".
- Ambasade same određuju kriterijume za studente koji će nas posetiti - kaže Čvorović.


Čvorović nije želeo da otkriva baš sve detalje i iznenađenja koji očekuju strane studente. Međutim, iz dobro obaveštenih izvora saznajemo da će studente primiti i neko iz našeg državnog vrha i to pored vatre, gde će se peći krompir u žaru i piti rakiju.

Guča, milionski grad


Organizatori 50. Sabora trubača u Guči, koji će trajati od 13. do 22. avgusta, i ove godine obećavaju nezaboravan provod uz zvuke trube. U Guču, omalenu varošicu sa svega dve i po hiljade stanovnika, tokom prošlog sabora, koji je trajao sedam dana, slilo se skoro pola miliona posetilaca. Popilo se piva na hektolitre i pojelo na tone svadbarskog kupusa. Zbog jubileja, ove godine očekuje se rekordan broj saboraša sa svih kontinenata.

rganizatori ne sumnjaju da će dobrog raspoloženja, muzike, zabave i druženja biti na pretek i da će gosti pamtiti Srbiju samo do sledećeg avgusta kada će ponovo poželeti da dođu i obnove odlične utiske. Čitavu organizaciju podržala je i gradska vlast u Čačku koja je u svemu prepoznala šansu za kako kažu, afirmaciju grada ali i države.


Predsednik skupštine grada Čačka Veljko Negovanović kaže da će grad platiti smeštaj za strane studente, a platiće samo putovanje do Beograda. Slobodan Jolović, predsednik opštine Lučani i prvi čovek organizacionog odbora sabora, najavljuje 2.000 učesnika na ovogodišnjem saboru.


- Ove godine očekujemo oko milion posetilaca iz čitavog sveta. Pošto je sabor jubilarni biće organizovano i takmičenje za prvu trubu sveta a održaće se koncert Gorana Bregovića i Bobana Markovića i njegovog sina Marka - najavljuje Jolović.


Na svetu postoje samo dva poznatija i masovnija okupljanja ove vrste a to su karneval u Riju i Oktoberfest u Minhenu. Domaćini sabora u Guči najavljuju i neke poznatije goste iz inostranstva kao što su Vladimir Putin i Barak Obama.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online