Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 09.05.2018.
09:55
Vestionline A

Tači kod Merkelove: Tražiću da bude hrabrija sa Balkanom

Predsednik Kosova Hašim Tači sastaće se danas sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, sa kojom će razgovarati o nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

EPA/MARKUS SCHREIBER/POOL

Sastanak Merkel-Tači dolazi u trenutku kada Nemačka očekuje da Beograd i Priština potpišu pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa, preneli su prištinski mediji.

Taj sporazum bi trebalo da bude potpisan u finišu dijaloga za koji je kosovska vlada u predloženoj platformi ovlastila Tačija, što je, međutim, za opoziciju, pa i pojedine stranke unutar vladajuće koalicije neprihvatljivo. Prema pisanju "Kohe", oni smatraju da Tači ne odgovara ovakvoj ulozi.

Poslanik Pokreta Samoopredeljenje, Redžep Seljimi, kazao je ranije za Radio slobodna Evropa da je liderska uloga Tačija u dijalogu neprihvatljiva za njegovu stranku. On kaže da je Tači i do sada vodio dialog sa Beogradom iz kojeg su proizašli sporazumu koji su štetni za Prištinu.

- Ne samo da je neodgovarajući, nego je i štetan jer on brani sporazume potpisane sa Srbijom koji su u interesu Srbije. Možda direktno, a možda indirektno, on brani interese Srbije. Tako da ne samo što nije odgovarajući nego je i štetan i stoga je neprihvatljiv za Pokret samoopredeljenje, mislim i za ostatak opozicije, ali i za kosovsko društvo - rekao je Seljimi.

Tači je inače, u Berlinu pozvao Nemačku da bude još "hrabrija i direktnija" sa Zapadnim Balkanom, a pitanje odnosa Beograda i Prištine ocenio je kao najosetljivije od svih otvorenih pitanja u regionu.

Govoreći na skupu u Savetu Nemačke o međunarodnim odnosima, Tači je rekao da je došlo vreme da se na prostoru Zapadnog Balkana zaključe dvostrana pitanja.

- U našem regionu ima mnogo otvorenih pitanja. Najosetljivije je pitanje odnosa između Kosova i Srbije. Ovo nije novo pitanje. Ovo je stogodišnji problem i mi smo se trudili da normalizujemo odnose, ali sada je došlo vreme da uradimo više od konstruktivnog komuniciranja - rekao je Tači, a prenela služba kosovskog predsednika.

Rekao je i da će institucije u Prištini zauvek biti zahvalne Nemačkoj, kao i ostalim državama članicama EU koje dele stav sa Nemačkom, a koje su u svoje agende vratile Zapadni Balkan i proces proširenja.

Pomenuo je i potrebu da Nemačka bude još hrabrija i čak direktnija sa Zapadnim Balkanom, ukazujući na to da su "nacionalizam i ekstremizam opasniji nego pre jedne decenije".

- Mi ne možemo da ostanemo u ovom statusu kvo zauvek. Za sporazum između Kosova i Srbije potrebno nam je veće angažovanje naših prijatelja u Berlinu, Briselu i Vašingtonu - naveo je Tači, a prenela RTS.

Najavio da će u razgovoru s kancelarkom Angelom Merkel izneti nekoliko ideja kako da se Brisel 100 odsto angažuje u narednoj fazi dijaloga.

- Ubeđen sam da će kancelarka Merkel dati potrebne smernice, vreme i okvir. Zašto to kažem? Kažem to, jer snažno verujem da Kosovo, Srbija i Zapadni Balkan veruju u Nemačku - zaključio je Tači.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online