Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 04.05.2018.
16:50
Radio Slobodna Evropa A

Da li bi Rusija stavila veto i ako Srbija pristane na članstvo Kosova u UN?

Da li je cilj Beograda da od severa Kosova napravi neku vrstu Republike Srpske, da li vlada u Prištini nastoji da što više umanji ovlašćenja Zajednice srpskih opština, kako je moguće da Vučić tvrdi da u Briselskom sporazumu ne piše da Zajednica treba da bude formirana po kosovskim zakonima, kada u tom dokumentu upravo to piše, aanalizira Radio Slobodna Evropa.

Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Sve što Tadić nije hteo, Vučić je uradio...

Borko Stefanović, bivši šef pregovaračkog tima Srbije u dijalogu sa Kosovom kaže da su "često naši zvaničnici i Srbima na Kosovu i Metohiji i našoj javnosti predstavljali Zajednicu srpskih opština kao svemoguće telo sa hiperizvršnim ovlašćenjima". 

- Nikad nije pomenuta Republika Srpska, ali se najavljivalo da će ZSO imati velika ovlašćenja i da će to biti treći stepen uprave na KiM. Naravno, jedna je stvar šta SNS priča u kampanji, a druga šta je realnost. A realnost je da je formiranje ZSO otežano, jer treba da bude rezultat kompromisa sa Prištinom koja celu stvar tumači potpuno suprotno - ističe Stefanović.

- Kada bi se u ovom trenutku, prema slovu Briselskog sporazuma, formirala ZSO, ona ne bi imala mnogo veća ovlašćenja od bilo koje opštine u Vojvodini. Međutim, ovdašnji režim je od toga napravio pitanje biti ili ne biti, tako da imam utisak da bi ova vlast pristala na sveobuhvatni obavezujući sporazum - sve sa stolicom u Ujedinjenim nacijama za Kosovo - samo da dobije Zajednicu srpskih opština. I to je ono što je opasno - dodaje on.

- Iako je Vučić nedavno rekao da nigde u Briselskom sporazumu ne piše da ZSO treba da bude formirana po kosovskim zakonima, u tački 4. Briselskog sporazuma jasno piše da se Zajednica formira po zakonima Kosova, tj. u okviru kosovskog zakonodavstva. To je ova vlast prihvatila kao što je prihvatila i dovođenje kosovskih institucija na sever Kosova. Sve ono što Tadićeva vlast nije htela da uradi - Vučićeva je uradila - kaže Stefanović.

"Rusija uvek preti vetom u Savetu bezbednosti..."

- Problem je u tome što se na sporazum o normalizaciji u Prištini, Berlinu, Londonu i Vašingtonu gleda kao na sporazum koji omogućava stolicu Kosova u Ujedinjenim nacijama, a u Beogradu se to čita kao sporazum koji obuhvata sve osim članstva u UN. Ja mislim da je odluka o stolici Kosova u rukama Moskve i Pekinga, a ne u rukama Beograda i Prištine - zaključuje Stefanović.

Škeljzen Malići, politički analitičar iz Prištine kaže za RSE da "kosovsko pitanje nije moglo da se reši u Savetu bezbednosti, jer Rusija tamo uvek preti vetom kada je reč o nezavisnosti Kosova".

- S druge strane, ako bi neko predložio da se Kosovo vrati Srbiji, SAD, Velika Britanija i Francuska bi takođe zapretile vetom. Kosovsko pitanje je u UN potpuno blokirano. Tu nema nikakvog stabilnog rešenja ni za Albance, ni za Srbe. Kosovsko pitanje je postalo evropsko pitanje. Trebalo je naći rešenje u okviru EU - smatra Malići.

- Ako se odbaci sveobuhvatni sporazum o normalizaciji, onda ćemo morati da sačekamo neku novu Berlinsku konferenciju, neki Versaj ili nešto slično, koji će ova pitanja rešavati uz Krim ili neki drugi slučaj. U međuvremenu Kosovo će živeti kao nezavisna država koju je priznalo 115 ili već koliko država i koja ima podršku najvećeg dela Zapada, ali nećemo imati potpunu sigurnost u regionu s obzirom da se zaoštrava sukob između NATO zemalja i Rusije - kaže Malići.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online