Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 27.04.2018.
11:39
Vestionline A

"SAD i EU se vraćaju na Balkan, žele da uvedu red"

"Evropska unija je bila zaokupljena krizama i defokusirana s regiona Zapadnog Balkana. SAD i EU se sada vraćaju na Balkan, žele da uvedu red i da se odrede jasan pravac, cilj i datum pristupa", kaže predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović.

pixabay.com

Ove nedelje u poseti Srbiji bio je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk. Sastao se s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a poruka sa tog sastanka je - Srbija je na putu evrointegracija, ali kosovsko pitanje mora da bude rešeno. Ova poseta dogodila se uoči predstojećeg Samita EU-Zapadni Balkan, koji će se održati u Sofiji 17. maja.

- Radi se o značajnom samitu, prvi put od 2003. da se održava samit u ovakvoj formi. EU je izbegavala da drži samite sa zemljama Zapadnog Balkana, ja sam neformalno predlagao da se krene ka ovoj formi skupova, ali nije se čulo. Bitan je kontekst u kome se drži, Evropska komisija je dala inciijativu kjojom se podstiče proširenje i daje se indikativan datum o članstvu. Jako je važno da je Srbija uključena, dešava se novi veliki nered u svetu, vidimo sankcije SAD Rusiji, mere prema Kini. Brtianija izlazi iz EU, na stolu su mnogi predlozi za reformu EU, tu je i rasprava o budžetu EU - kaže bivši šef misije Srbije pri Evropskoj uniji Duško Lopandić.

Govoreći o formi Samita, Aleksandra Joksimović je rekla da su se približili modelu kojim će biti zadovoljne sve strane. Ona je istakla da je EU bila zaokupljena krizama, ali da se sada, zajedno sa SAD, vraća na Zapadni Balkan.

- Srbija ima otežavajuću okolnost, politički kritierijum odnosa sa Kosovom, dok se to ne reši ne može da se posveti reformama i usklađivanju zakonodavstva sa EU. Imamo pet zemalja koje nisu priznale Kosovo, Španija je zaoštrila stavove i tu imamo dileme šta će se dešavati na sofijskom samitu. Uverena sam da će se pronaći rešenje i da će sve zemlje EU učestvovti na samitu i to je snažna poruka Zapadnom Balkanu. Jedna od formi je da će deklaracija biti potpisana od strane svih članica EU, ali ne i od zemalja Zapadnog Balkana - navodi Joksimović.

Joksimović smatra da je u interesu i Zapadnog Balkana i Srbije i Prištine da se nađe rešenje koje će biti prihvatljivo.

- Biće to izuzetno značajan trenutak za Zapadni Balkan. Čini se da postoji značajan momentum da se određene teme pokrenu s mrtve tačke - poručuje Joksimović.

Ona kaže da će tri teme biti u fokusu u Sofiji - to su vladavina prava, bezbednost i borba protiv kriminala i korupcije, ali i pitanje infrastrukture i digitalizacije regiona.

Lopandić smatra da je ključan ekonomski aspekt, odnosno pitanje kako da se postigne viši rast, jer je, kaže, region jako malo napredovao.

- EK je naglasila ovaj aspekt, tražimo da se povećaju strukturni fondovi, da se region iz ugla Brisela posmatra kao prostor koji je i njihov zajednički. Ima prostora da se razvija saradnja po pitanju tržišta i investicija - rekao je Lopandić.

On smatra da nam na putu ka EU treba što više prijatelja.

- Imamo zemlje koje su tradicionalno spremne da nam pomognu. To su Mađarska, Italija, Švedska, sada Nemačka zauzima centralno mesto. Treba da se radi s drugim zemljama, Francuska je tu ključna. Drugi dogovor o EU treba da postignu Nemačka i Francuska i druge zemlje će da se okupe oko njih - kaže on.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online