Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 16.04.2018.
08:08
Đ. Barović - Vesti A

Stroj umesto modne piste

One su mlade, lepe, pametne i - odlučne da jednog dana komanduju srpskom vojskom. Kosana Koprivica, Jovana Dobrijević i Miljana Vukašinović samo su tri od nekoliko desetina devojaka koje trenutno pohađaju Vojnu akademiju i predstavljaju budućnost srpskih oružanih snaga. U razgovoru za "Vesti" objašnjavaju zbog čega su komfor civilstva svesno zamenile vojničkim uniformama i životu u kome je sve podređeno redu, radu i disciplini.

V. Sekulić
Znaju šta hoće: Kosana Koprivica, Jovana Dobrijević i Miljana Vukašinović

Kosana Koprivica ima 23 godine, rodom je sa Sokolca i bez ikakvih problema je umesto da gaca u teškim čizama po blatu mogla da hoda u štiklama po svetskim modnim pistama. Mogla je već da radi u Dubaiu gde joj se nalaze dve starije sestre.

- Najstarija sestra, Darija, zapravo je prva razmišljala o Akademiji jer je birala fakultet baš te 2007. kad je upisivana prva generacija žena. Međutim, ipak je odabrala Saobraćajni fakultet i završila ga u roku. Onda je počela da traži posao, ali to je teško išlo, pa je prihvatila da radi u struci u Emiratima i nije se pokajala. Tamo je veoma uspešna u svom poslu. Druga sestra, Tamara, završila je Fakultet organizacionih nauka, takođe u roku, a kada joj je dosadilo da radi po kafićima, presekla je i otišla kod sestre i sada su tamo zajedno. Naravno, ja sam od početka imala tu opciju da odem, ali privlači me vojnički poziv i nisam se pokajala - priča Kosana koja je treća godina VA, smer ABHO.

V. Sekulić
Kosana

Dedinim stopama

Kuriozitet je da je i najmlađi iz ove porodice, brat Dragiša, ove godine takođe upisao Vojnu akademiju.

- Ništa nije slučajno. Odmalena slušamo priče o vojsci i slavnoj srpskoj istoriji. Jedan deda mi je nosilac Partizanske spomenice, drugi je bio u sklopu tadašnje jedinice JNA koja je pod okriljem UN bila raspoređena na Sinaju. Otac nam je učestvovao u otadžbinskom ratu, a iskreno, teško da mogu da nabrojim neku mušku glavu u našoj porodici koja nije branila Republiku Srpsku. Otuda je valjda bilo logično da nastavim tu tradiciju, posebno što mi se vojnički život zaista dopada - iskrena je ova mlada kadetkinja, koja bi volela da se bavi naukom u nekom vojnom istraživačkom centru.

Jovana

Jovana Dobrijević (21) je rodom iz Prištine, ali od svoje treće godine sa porodicom živi u Kraljevu. Tačnije, od crne 1999.

Poput većine i njeni su morali da izbegnu s Kosova spasavajući goli život. Tadašnja trogodišnjakinja i te kako je svesna aktuelne situacije.

- Jedva pamtim nešto s Kosova jer sam ipak otišla previše mala, ali relativno često odlazim dole jer tamo i dalje živi bliža familija. Verujte, zaista mi nije lako da gledam i slušam kako Srbi danas žive na Kosovu - kaže ogorčeno ova Prištevka koja je i jedna od retkih žena "plavaca" na Akademiji.

- Na smeru RV i PVO u trećoj i četvrtoj godini nas ima ukupno tri na smeru PVO i još dve devojke pilota. U prve dve godine ih je ipak mnogo više, mislim da je primljeno petnaestak. Odlučila sam se za vojsku i ovaj smer zato što mi je i otac "plavac", ali i dobar deo uže i šire porodice je ili radio ili i dalje službuje u vojsci. Dakle, od malena sam u kontaktu s uniformom i otuda nije bilo dileme šta ću upisati po završetku srednje škole - veli Jovana.

Prijateljstva za ceo život

Mlade kadetkinje ne smatraju da su povlašćenije na Akademiji ili da im je zbog činjenice da su žene - teže.
- Podjednako je teško i muškarcima i devojka. Ispunjavamo iste obaveze i zadatke, pripadamo istom kolektivu, a na kraju nas veže i zajednički cilj i motivi. Najvrednija su ipak "iskaljena" prijateljstva tokom školovanja. Ona traju ceo život - odgovaraju sve tri sagovornice.

Pešadija u srcu

Miljana Vukašinović ima 22 godine i na drugoj godini je Akademiji, smer menadžment u odbrani.

- Ako Bog da, na jesen ću se prebaciti na smer pešadije, a to je nešto što sam od početka želela. Svaka čast svim drugim smerovima, ali pešadija je čisto vojnički smer i nekako najviše neguje tradiciju tog istinskog starog srpskog ratovanja - oštro će Miljana.

Rodom iz Zvornika, mada se i njeni roditelji mogu podvesti pod "rubriku" raseljena lica. Sa svojim porodicama su izbegli iz Sarajeva, ali se nisu poznavali. Najpre su se smestili na Pale, a zatim u Zvornik. Rat donosi silne užase i grozote, ali se i u tom grotlu događaju lepe, tople ljudske priče, a ima li bolje od činjenice da su se njeni roditelji tek u ratu upoznali i zavoleli.

V. Sekulić
Miljana

- Mada su radili u Sarajevu, nisu se međusobno poznavali. Upoznali su se tek tokom rata i na jednoj sahrani. Kasnije se rodila ljubav koja je krunisana brakom i mojim rođenjem - priča Miljana, koja i pored toga što je jedinica, nije imala dileme kojim će se poslom baviti.

- Valjda zato što ceo život imam kontakt sa uniformom, od malih nogu slušam te patriotske priče, tako je i mene srce oduvek vuklo da nastavim tu tradiciju - kaže iskreno.
Sve tri naše sagovornice nemaju dileme da šta će im biti budući životni poziv, a na naše, malo provokativno pitanje, da li sve tri tri sebe jedno dan vide kao i generalice, odgovaraju diplomatski.

- Ta činjenica je dobar motiv za napredovanjem. Imale sam priliku da nedavno, na jednoj svečanosti upoznamo tri žene, pukovnika Vojske Srbije. Proradi motivacija posle toga da je ništa nije nemoguće, pa i da postanemo prve generalice srpske vojske - kroz smeh odgovaraju ove mlade kadetkinje Vojne akademije.

Uzajamno prilagođavanje

Kada je 2007. godine, 31 devojka (od 70, koliko ih je tada konkurisalo) stupila u krug Vojne akademije, započeta je nova stranica u istoriji vojnog školstva u Srbiji.
- Te prve godine je zaista bilo "čudo" upisivanje žena na Akademiju, svi su pričali o tome. Ali, prošlo je dovoljno vremena da sve odlično funkcioniše. Muškarci su se prilagodili nama, mi smo se prilagodile njima, i to zaista skladno funkcioniše - objašnjavaju naše sagovornice.







 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online