Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 22.07.2010.
12:00
D. Dekić - Vesti A

Tačijevi emisari u Tadićevom kabinetu

Hašim Tači je u Vašingtonu već saznao mišljenje Međunarodnog suda pravde u Hagu o Kosovu koje danas treba da bude izrečeno, dok Srbija ne samo da to ne zna, već i nema strategiju kojom bi nastupila posle ovog međunarodnog odgovora. To u intervjuu za "Vesti" otkriva poslanik Demokratske stranke Srbije Željko Tomić koji je sa skupštinske govornice ustvrdio da je Tači u Predsedništvo Srbije poslao dva čoveka na pregovore o podeli Kosmeta.

Tomić je Vladu Srbije javno zapitao da li je to tačno i da li je Tačijevim izaslanicima u ime Ministarstva inostranih poslova, razgovarao Damjan Krnjević.

Znate li još nešto o Tačijevom boravku u SAD?


- Znam da je u Vašingtonu uveliko čitao mišljenje Međunarodnog suda koji će biti izrečeno danas i da mu je tom prilikom preneta i taktika, dok Srbija svojim kanalima nije uspela ništa da sazna. Jedino što se zna je da je međunarodna zajednica državnim predstavnicima rekla da paze kako će se ponašati posle odluke u Hagu.

A, šta znate o tajnim pregovorima o podeli Kosmeta koji su se, kako ste rekli, održali u Beogradu?


- Ne bih da govorim više o tome, jer čekam odgovor. Poenta je da se vode tajni pregovori raznih vrsta. Svedoci smo da se odluke donose iza zatvorenih vrata, bez učešća parlamenta, a ne znamo ni ko vodi politiku o Kosovu i Metohiji, predsednik Tadić, premijer Cvetković ili šef diplomatije Jeremić. Porazno je da poslanici ne znaju šta radi izvršna vlast i da dve godine nije održana ni skupštinska sednica posvećena Kosovu i Metohiji. To je velika bruka.

Zatražili ste sednicu parlamenta o Kosmetu. Očekujete li da će biti zakazana?


- Samo mogu da se nadam. Nismo dobili odgovor šta će vlast uraditi, ni uoči današnje sednice suda u Hagu, a ne znamo ni državnu strategiju ni platformu. Setimo se kada su u Beču vođeni pregovori tokom mandata Vojislava Koštunice, on je posle svake runde izlazio pred javnost i poslanike. To je ozbiljan i državotvorni odnos prema narodu, državi i skupštini. Koliki je značaj ovog pitanja pokazuje broj akreditovanih predstavnika svetskih medija u Hagu, zainteresovanih za mišljenje suda. Šta reći ako su i novinari informisaniji o tim zbivanjima od srpskih poslanika.

Kakav odgovor iz Haga očekujete danas?


- Ne bih da prejudiciram, ali sam ubeđen da bi predlog DSS-a o podnošenju tužbe protiv država koje su priznale Kosovo imao veći efekat. Urodila bi plodom i njom bi mogli da mašemo, kao argumentom i u UN i drugim relevantnim međunarodnim institucijama. Ovo što je uradila aktuelna vlast dovelo je do sudara politike i prava, pa politički jači silom može da ucenjuje i pritiska Srbiju i dovodi je u nezavidan položaj. Naročito, jer se o podršci saveznika po pitanju Kosmeta nije razmišljalo.


Da li tu prvenstveno mislite na Rusiju kao srpskog saveznika?


- Ja sam sa govornice pitao šta je sa ruskom podrškom i šta znače reči premijera Vladimira Putina, da ako Srbi ne mogu da se izbore i bore za Kosovo, kako očekuju da to uradi Rusija?
 

Srbija bez vizije


Koliko nam otežava situaciju to što se neke evropske države koje su priznale Kosovo, zalažu za novu rezoluciju UN?


- Evropski parlament je pozvao sve države da priznaju Kosovo. Taj pritisak je veliki i jak, a u takvoj situaciji nama treba što više saveznika i konsenzus u srpskom narodu. Vladajući DS je ranije sa DSS-om imao konsenzus o pitanju Kosmeta, ali su sada kada predvode vlast, izgleda pomislili da sve mogu sami da urade, što je u startu pogrešno. Ništa se ne može bez dogovora i jedinstvenog stava svih s kojim bi se izašlo pred narod i međunarodnu javnost. Ovako imamo da su jake države za nezavisnost Kosova, a Srbija bez adekvatnog odgovora.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 22.07.2010. 13:02
Ala je ovaj obavesten.Mora da se Kostunica probudio pa mu ovo saopstio !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online