Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 02.03.2018.
00:51
J. Arsenović - Vesti A

Česi u odbrani Kosova

Grupa Čeha, predvođena poslanikom Češke partije socijaldemokrata Jaroslavom Foldinom, boravila je u Beogradu, gde je ovadašnjim vlastima i srpskoj javnosti predstavila svoju inicijativu da Češka povuče priznanje Kosova.

V. Sekulić
Iskrena podrška: Jan Kavan, Jaroslav Foldina, Vaclav Dvoržak i Milutin Ilić

Jan Kavan, bivši šef češke diplomatije i prvi potpisnik peticije, kaže da veruje u uspeh njihovog nauma, ali da je istovremeno i realista koji zna da su male šanse da do povlačenja dođe. On smatra da će uspeh biti ako se posle njihove inicijative u Češkoj otvori unutrašnji dijalog o Kosovu. Ono što ova grupa čeških političara i intelektualaca želi da postigne jeste da njihova zemlja bude medijator u pregovorima Beograda i Prištine.

- Pregovori koji bi bili bez uslovljavanja Srbije. Pregovori u kojima Srbija zbog članstva u EU ne bi bila ucenjivana priznavanjem Kosova, već da se postigne kompromis. Da svaka strana dobije nešto, a da nijedna ne izgubi sve - objasnio je Kavan.

Potrebno 10.000 potpisa

Inicijativa Foldina za potpisivanje peticije za povlačenje češkog priznanja nezavisnosti Kosova, pokrenuta je tokom ovogodišnjih protesta organizovanih u Pragu u vezi sa obeležavanjem 10-godišnjice jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Da bi peticija bila uzeta u razmatranje, potrebno je da je 10.000 čeških državljana potpiše. Jan Kavan je podsetio da je pre deset godina češki parlament usvojio deklaraciju o političkom rešenju kosovskog problema, bez prihvatanja jednostranog rešenja. Tadašnja vlada ignorisala je stav parlamenta i priznala Kosovo, mada ni tada za to nisu bili svi ministri.

Među potpisnicima peticije je i češki režiser Vaclav Dvoržak, autor filma "Oteto Kosovo", koji iz jedne druge vizure, a ne propagandne, češkoj javnosti prikazuje istorija Kosova, dešavanja 90-ih i sadašnji položaj manjina u tzv. nezavisnom Kosovu. Taj film je samo dva puta prikazan na češkoj televiziji, da bi završio u trezoru.

Dvoržak, međutim, ne gubi na upornosti da svojoj i svetskoj javnosti prikaže pravu sliku stanja na Balkanu, koju su do sada gledali kroz iskrivljenu dioptriju medijskih manipulacija. Sada priprema drugi film, ovoga puta o Srebrenici, zato što su, kako kaže, i dešavanja u ovom gradu plasirana kroz laži.

- Niko nas ne plaća, to radimo svojom voljom zbog istine, simpatija prema Srbiji i poštovanja međunarodnog prava - rekao je Dvoržak, unapred pretpostavljajući da bi neki od srpskih novinara mogli da ih pitaju o motivaciji da se bore protiv vetrenjača.

Knjiga na dar

Bivši šef jugoslovenske diplomatije i predsednik Beogradskog foruma za svet ravnopravnih Živadin Jovanović uručio je juče gostima iz Češke i poklon.

- Nismo u mogućnosti da im damo medalje za hrabrost, ali zato im od srca predajemo knjigu "Srbi u Velikom ratu 1914-1918" - rekao je Jovanović.

Milutin Ilić, predsednik Nevladine organizacije Geopolitkum, objašnjava da se peticija, kojom se traži povlačenje češkog priznanja Kosova, obraća svim Česima, bez obzira kog su političkog opredeljenja, da li su levičari ili desničari. Ilić, koji već osam godina živi u Češkoj i savetnik je poslanika Foldina, insistira na tome da je ovo češka incijativa, a ne srpska.

Njeni predlagači Česi su uvereni da je priznanjem jednostrane secesije Kosova pre svega prekršeno međunarodno pravo. Dan ranije, u utorak, delegaciju Češke partije socijaldemokrata primio je i srpski šef diplomatije Ivica Dačić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online