Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.02.2018.
23:49
sputniknews.com A

Ovo su tri opcije da se Rusija uključi u pregovore oko Kosova

Verovatno bi zapadni centri moći bili protiv toga da se proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine potpuno vrati u Ujedinjene nacije i pokrene ispočetka. Ono što je sigurno jeste da se taj proces ne može završiti bez UN, piše Sputnjik.

Tanjug
Sergej Lavrov i Aleksandar Vučić

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je ovih dana tokom posete Beogradu bio nedvosmilen u  tome da Moskva neće nemo posmatrati eventualno uključenje Vašingtona u dijalog Beograda i Prištine.

- Saslušaćemo mišljenje Srbije. Ako u dijalog budu pozvane SAD i ako Srbija pozove Rusiju, nećemo ostati po strani - rekao je ministar inostranih poslova Ruske Federacije posle sastanka sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Šta bi ta spremnost Rusije da se uključi u rešavanje pitanja Kosova i Metohije mogla da donese i kakvi su scenariji mogući?

Nekadašnji diplomata Zoran Milivojević za Sputnjik kaže da su u tom slučaju moguće tri varijante. Prva je da se proširi sadašnji format sa EU kao posrednikom.

Druga varijanta može da se pročita iz izjave Lavrova da je Rezolucija 1244 i dalje na snazi i da se pitanje Kosova i Metohije ne može rešiti mimo UN. To, po oceni Milivojevića, šalje poruku da bi ceo proces mogao da se vrati u UN i da se tamo rešava onako kako to nalažu procedure i postupci u UN.

Treća mogućnost je da se zbog novog formata organizuje neka posebna konferencija na kojoj bi učestvovale velike sile, gde bi EU i dalje bila posrednik, kaže nekadašnji diplomata sa dugogodišnjim iskustvom u tom poslu.

Kako god da bude, ono što je ključno, ističe Milivojević, jeste to što je Rusija stavila do znanja da njena reakcija neće izostati, kao i da Srbija može da računa na njenu punu podršku. Takođe i to da Rusija smatra da je za rešavanje pitanja Kosova i Metohije nadležno međunarodno pravo, a da je Rezolucija 1244 i dalje na snazi.

Na pitanje koja je najrealnija od moguće tri opcije, Milivojević smatra da je to nastavak dijaloga kako je i počeo, pod okriljem EU, u tom proširenom formatu. On to objašnjava ocenom da bi međunarodna konferencija podrazumevala i nešto širi kontekst jer je, smatra, nemoguće da se ona organizuje samo za pitanje KiM, a da se ne dotakne i drugih problema na Balkanu.

- Tu bi onda bilo postavljeno i pitanje BiH, sporna granična pitanja i svašta još, tako da mi je organizovanje međunarodne konferencije manje realna opcija - kaže Milivojević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online