Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 21.02.2018.
00:10
J. Arsenović - Vesti A

Nemanjići se u grobu prevrću

Sudeći po komentarima nakon druge epizode dugo najavljivane i isto tako iščekivane serije "Nemanjići - rađanje kraljevine", autori nisu položili popravni. Kao da je prokockana šansa da igrana serija o najznačajnijoj srpskoj dinastiji u dramaturškom, produkcijskom i glumačkom smislu bude kapitalni projekat Radio-televizije Srbije, koji će nacionalnu istoriju srednjeg veka približiti prosečnom gledaocu. Umesto toga, internet se usijao od kritika.

Promo
Žargon kamen spoticanja: Mladen Nelević u "Nemanjićima"

Zamera se na žargonskom jeziku, na tankoj glumi, režiji na nivou dokumentarca za školski program i pre svega na scenariju Gordana Mihića koji umesto da bude čvrst temelj serije epohe, ponudilo tanku konstrukciju skupe igrane serije o trošku pretplanika.

Pročitajte još:

M. Karović

Skandal RTS: Dijaspori zabranili "Nemanjiće"

Kako prosečan Srbin ne zna mnogo istoriju, pa ne može da bude siguran u tačnost istorijskog prikaza, najviše je na prvu loptu zasmetao jezik kojim govore glavni junaci. Neki kažu da se upotrebljava uzrečica "bre", ali Mihić odbacuje da nje ima u scenariju i ističe da je od početka bio dogovor da junaci govore današnjim jezikom, jer bi u suprotnom "bilo suviše arhaično i likovi ne bi došli do punog izraza, sa svojim sudbinama, dramama, karakterima".

Lingvista Vlada Đukanović takođe konstatuje da se u seriji koristio jezik kojim se tada govorilo, niko to ne bi razumeo.

- Mi nemamo pisani dokument na narodnom jeziku na osnovu kojeg bismo mogli da rekonstruišemo trideset rečenica i da kažemo: eto tako se govorilo u doba Nemanjića. U tom smislu su ove primedbe bespredmetne. Ono što mi znamo jeste samo iz pisanih spomenika tog vremena, a to nije bio srpski jezik, već srpska redakcija staroslovenskog jezika - kaže za "Vesti" ovaj stručnjak.

Ono na šta Đukanović ukazuje kao na veliki propust u seriji jeste akcentovanje.

- Uočljivo je odsustvo lektora. Oni bi vodili računa da u ovakvoj seriji glumci ne govore beogradskim akcentom, već bi se koristio neki standardni, neutralni govor. Neko ko se razume u taj period mogao bi da kaže da takva i takva reč nema smisla, dajte da je zamenimo starijom rečju koju današnji čovek razume, ali koja će malo patinirati jezik. Takođe, ne bi trebalo da predstavlja problem da se neke potpuno savremene reči izbace, ali o tome treba da imate svest, a to je već stvar produkcije - dodaje Đukanović.

Uskraćeni i za drugu epizodu

Gledaoci u dijaspori koji program RTS-a prate preko provajdera NET TV Plus nisu mogli da gledaju ni drugu epizodu serije. Objašnjenje za to je izostalo i od RTS-a i od navedenog provajdera koji je ranije saopštio da je skrembovanje zahtevano od emitera.
Nemanjići imaju 13 epizoda, a u RTS-u ističu da je od prvobitno projektovanih 3,2 miliona na seriju potrošeno 2, 87 miliona evra. Kako kažu, veći deo tog novac obezbedili su sponzori, dok je nacionalna televizija, koja se inače finansira iz budžeta, od pretplate i reklama, izdvojila 1,05 miliona evra.

"Prestolonaslednikova ćerka Magdalena, sestra prinčevića Talaleja Trećeg, unuka cara Teodosija Drugog će se udati za Atanasija Groznog koji je u mladosti brao jabuke sa velmožom bačkim Isakom", citira se rečenica po internet forumima koja ukazuje na rogobatnost izraza koji ne omogućava glumcu da se razmahne, pa iako su angažovani neki od najboljih savremenih glumaca, sve deluje neuverljivo.

Druga epizoda uvela je više u priču i princa Rastka, budućeg Svetog Savu, koji roditeljima stavlja na znanje da ga zanima samo Hrist i veza sa Bogom, da od ženidbe nema ništa. Pokušaj učitelja Prosigoja da budućem monahu približi lepotu žene, završava se porukom: "Pričvrlji nešto".

Da li treba reći da je ubrzo posle te epizode, koja je takođe, kako se hvali RTS, postigla veliku gledanost, ova rečenica postala predmet sprdnje i još jedan dokaz kritičarima da s pravom konstatuju da se "Nemanjići u grobu okreću".

Vlajčić: Scenario za doradu

Poznati filmski kritičar Milan Vlajčić bio je deo tročlane komisije koja je, od ponuđenih sedam anonimnih scenarija na konkursu, nakon što su dva diskvalifikovana, izabrala upravo tekst za koji će se ispostaviti da ga potpisuje Gordan Mihić.
- Mi smo izabrali scenario koji je trebalo da ide na doradu. Ja sam savetovao RTS da se angažuje neki strani producent, poput Bi-Bi-Sija ili HBO koji imaju iskustva sa igranim serijama epohe i koji kontroliše sve faze rada. Javni servis je bio samouveren da se sve može izvesti sa domaćim snagama i dobili smo što smo dobili. Možda smo dobili ono što smo zaslužili, ali ne razumem toliki odijum javnosti već posle prvih epizoda - rekao je Vlajčić na molbu "Vesti" da prokomentariše završni rezultat.








 

POVEZANE VESTI

Sreda 21.02.2018. 10:18
Ако су Немањићи били најзначајнија српска Династија онда је и Тито био најзначајнији српски председник. Због својих "династија" Срби данас касне један век иза цивилизованих народа планете.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online